libero_tomorrow_project_04_desktop

Frostskader og forfrysninger hos barn

Iskalde fingre og litt vel røde kinn? Det kan både store og små fort oppleve på kalde vinterdager. Så hvordan holder man barnet passe varmt også når det er minusgrader – og hvordan unngår man at barnet blir nedkjølt?

Et vanlig symptom på nedkjøling er at man får en stikkende følelse i den aktuelle kroppsdelen, eller at huden kjennes nummen med mindre følelse enn vanlig. Men det er det ikke så lett for små babyer og barn å si fra om. I stedet bør du som forelder følge med på om barnets hud plutselig blir veldig kald – og i verste fall blir blek eller hvitner. Da trengs det litt varme! Når vi voksne fryser, begynner vi ofte å skjelve. Det er kroppens egen måte å få opp varmen på. Men husk at små barnekropper ikke har den evnen. I stedet blir de roligere ved nedkjøling – noe som i sin tur forverrer nedkjølingen.

Slik gjør du hvis barnet ditt er nedkjølt

  • Kom dere i le fra vind og kulde – helst innendørs. Ta forsiktig av sko og votter. Det beste er å varme barnets nedkjølte hud med din egen hud. Du kan for eksempel varme de små hendene i armhulene dine en stund.
  • Ta av våte og kalde klær, og skift til tørre og varme.
  • Server varm og søt drikke (eller morsmelk/morsmelkerstatning hvis det er en liten baby). Det gir energi som hjelper kroppen med å produsere varme.
  • Prøv aldri å varme opp en nedkjølt kroppsdel raskt ved hjelp av varmt vann eller varmeflaske eller ved å gni området hardt. Det kan gjøre mer skade enn nytte.
  • Fortsett å varme den nedkjølte huden inntil fargen og følelsen er kommet tilbake. Vanligvis får huden tilbake fargen innen 15–20 minutter. Huden blir rød, varm og kanskje litt hoven. Husk at det kan gjøre veldig vondt når blodsirkulasjonen kommer i gang igjen.
  • Oppsøk legehjelp umiddelbart hvis ingenting hjelper, eller hvis barnet er veldig påvirket.

Tips for å unngå frostskader og forfrysning

  • Hvis barnet kan gå, tåler det litt mer kulde. Når man holder seg i bevegelse, genereres det nemlig varme. Men husk å kle barnet godt med flere lag. Hvis du har en baby som ligger stille i vognen og det er kaldt og blåser kraftig, kan det være smart å droppe trilleturen og heller holde seg inne – eller bare ta en kort tur ut.
  • Kjenn på barnets hud med jevne mellomrom for å følge med på at temperaturen er passe. Barnet må selvsagt ikke fryse, men heller ikke bli for varm. Det gjelder spesielt spedbarn som ligger og sover søtt i vognen.
  • En god måte å forebygge nedkjøling på – hos både barn og voksne – er å spise ordentlig før man går ut. I en mett mage er det energi som holder kroppen varm.
  • Unngå å vaske barnets ansikt samme dag som dere skal ut i kulden. Da forsvinner nemlig det naturlige fettlaget fra barnets hud.
  • Det kan være fristende å smøre barnets kinn og tørre lepper når det er kaldt ute, men det kan faktisk ha motsatt effekt. Det skyldes at mange kremer og salver inneholder mye vann, som fryser når dere kommer ut. Hvis barnet har tørr hud og du vil smøre den, bør du helst gjøre det kvelden før. Hvis det er vanskelig å planlegge og du må smøre barnet like før dere skal ut, bør du velge en ekstra fet krem med lavere vanninnhold.
  • Husk at vind kan doble den effektive kulden, avhengig av hvor kaldt det er og hvor mye det blåser. Det betyr for eksempel at 5 minusgrader på termometeret egentlig føles som –11 hvis det blåser med en vindstyrke på 5 m/s, eller som –14 ved en vindstyrke på 10 m/s.
  • Husk at hvis en kroppsdel har blitt utsatt for frostskade, kan den være ekstra følsom i ganske så lang tid etterpå. Unngå derfor å utsette huden for kulde, i alle fall inntil skaden er helt leget.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg