SCA_OD5_MGL5816_NEW_Desktop

Smaksprøver – babyens første mat

Hvordan var det nå igjen: Når kan man gi de første smaksprøvene, og hvor store skal de være? Og må man virkelig introdusere én matvare om gangen? Her går vi gjennom det du trenger å vite om hvordan du viser barnet veien til en verden av smaker.

Smaksprøver gir barnet mulighet til å venne seg til nye smaker, men visste du at å introdusere enkelte matvarer tidlig også kan redusere risikoen for visse allergier? Fra tidligst 4 måneder kan du gi babyen små smaksporsjoner, men hvis barnet tydelig viser at hen ikke er interessert, er det også helt greit å vente litt.

Hvor ofte kan jeg gi smaksprøver til en 4 måneder gammel baby?

Smaksprøver kan du gi flere ganger om dagen hvis babyen er interessert. Men husk at smaksprøver handler om nettopp å prøve mat med ulik smak, konsistens og tekstur. De må ikke utkonkurrere amming eller flaske, siden all barnets næring det første halvåret (med ett unntak: D-vitamin til barn som ammes) bør komme fra morsmelk eller morsmelkerstatning. Smaksprøver til så små barn bør altså være ganske små. Tenk noen teskjeer noen ganger i løpet av dagen. Størrelsen på smaksprøven kan økes etter hvert som babyen blir eldre.

Hva slags mat kan man gi barn smaksprøver av?

Mat trenger ikke å introduseres i en bestemt rekkefølge, og du trenger heller ikke å introdusere én matvare om gangen. Hvis du ikke har lyst, er det heller ingen grunn til å lage egen smaksprøvemat. Det enkleste er å ta litt av den maten du selv har på tallerkenen. Men vi snakker altså ikke om hele kjøttbiter, men om puré eller kokt og most mat som har myk konsistens. Litt grøt, potetmos eller suppe går for eksempel fint. Ta litt mat på fingeren din eller på en teskje, og la babyen smake. Krydder kan du introdusere i passe tempo og passe mengder.

Det er lurt å sørge for at barnet tidlig får prøve og blir utsatt for mat som det er vanlig å utvikle allergier mot. Det kan nemlig redusere risikoen for at barnet blir allergisk. Ny forskning viser at det kan være lurt å la barnet smake på peanøtt (i form av peanøttsmør med fin konsistens) og egg før 6 måneder. Hvis du vil lese mer, har vi samlet flere tips om barnemat – hva man bør prøve, og hva man bør unngå.

Trenger du flere tips til hva smaksprøvene kan bestå av? Her er noen klassikere:

  • Fruktpuré - men hard frukt må kokes så den blir myk. Eple, pære, mango og banan er supert.
  • Puré av kokte grønnsaker, for eksempel potet, gulrot, blomkål, pastinakk og brokkoli.
  • Leverpostei eller bønnepostei.

Hva om barnet ikke er interessert i smaksprøvene?

Når man i mange måneder bare har drukket melk, er det ikke så rart at det tar litt tid å venne seg til nye smaker. Noen barn elsker de nye smakene med en gang. Andre er mer skeptiske, og da må du være litt tålmodig. Å begynne med smaksprøver fra 4 måneders alder er ikke et krav. Det gjør du bare hvis barnet virker interessert. Du kan like gjerne vente et par uker før du prøver igjen. Frister det fortsatt ikke, venter du et par uker til.

Du bør ikke tvinge et barn som ikke vil smake. Da er det bedre å vente litt før du prøver igjen. Et tips er å prøve når babyen er i godt humør og virker fornøyd – ikke for trøtt, ikke for sulten og ikke for mett. Da pleier det å være enklere. Hvis ingenting fungerer, kan helsestasjonen bidra med råd og tips.

Når begynner babyer å spise fast føde?

Morsmelk eller morsmelkerstatning kan være en viktig næringskilde lenge, men når babyen har fylt 6 måneder, trenger hen også næring og energi fra andre kilder. Først og fremst handler det om å øke størrelsen på smaksporsjonene gradvis, slik at de etter hvert blir til ordentlige porsjoner.

Allergisk reaksjon etter mat

Hvis barnet ser ut til å få en allergisk reaksjon av mat, må du kontakte lege for å få utredet hva barnet eventuelt ikke tåler. Er det er akutt – altså hvis barnet får alvorlig kløe/hevelse, har pusteproblemer eller er vanskelig å få kontakt med – må du alltid ringe 113.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege og forsker på tarm, kosthold og allergi hos barnt

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg