SCA_OD5_MGL5816_NEW_Desktop

Mat til barn: smaksporsjoner, puré og plukkemat

Et barn som smatter fornøyd når det blir presentert for nye smaker, gjør de fleste foreldre lykkelige. Men de første 6 månedene er morsmelk eller morsmelkerstatning den beste maten for barnet.

Fra 4 til 6 måneder og fremover kan babyen få begynne å prøve vanlig mat. En halv skje med puré kan være akkurat passe som en første smaksporsjon.

Den første maten – mat til barn under 1 år

Når babyen er rundt 6 måneder, kan den holde hodet selv og begynner å vise tegn på tyggebevegelser. Da er det sannsynligvis på tide at du begynner å gi babyen de første smaksporsjonene med fast føde. Her handler det først og fremst om å venne babyen til nye konsistenser, nye smaker, å spise fra skje og å lære seg tyggebevegelser.
Den første maten må være enkel og ha en myk og jevn konsistens. Bruk en blender eller press maten gjennom en finmasket sil for å lage puré av den. Du kan tilsette morsmelk eller morsmelkerstatning for å gjøre maten tynn nok til at barnet klarer å svelge den. Du behøver ikke salte barnets mat. Hjemmelaget mat kan du fryse i isbitformer og bruke innen 3–4 uker.

Barnemat til baby

Barnemat på glass eller flaske er spesielt utviklet for å oppfylle barnets behov. Når du kjøper barnemat, bør du passe på at den er tilpasset barnets alder. Følg alltid oppbevaringsinstruksjonene på flasken eller glasset.
Hold babyen mens du mater den, eller sett den i en barnestol. Bruk en liten skje, og legg maten midt på barnets tunge. Prøv først med ½–2 teskjeer, og øk deretter mengden gradvis inntil babyen får cirka 3–4 teskjeer per måltid.

Du kan for eksempel la barnet prøve følgende:

  • Grøt.
  • Fruktpuré uten skall, kjerner eller frø – kok eventuelt frukten for å gjøre den mykere.
  • Eple, pære og mango fungerer fint.
  • Puré av kokte grønnsaker, for eksempel potet, gulrot, blomkål, pastinakk og brokkoli.
  • Puré av tilberedt okse-, lamme- eller svinekjøtt, kylling, fisk og belgfrukter.
  • Kjøpt barnemat som er tilpasset barnets alder.

Man bør ikke gi honning til barn under 12 måneder. Den kan inneholde sporer som i sjeldne tilfeller kan utvikle seg til bakterier i tarmen og produsere en farlig gift, botulin. Hos barn under 1 år er tarmenes forsvar mot denne giften ennå ikke så sterkt. Sporene kan forårsake en forgiftning som kan være skadelig for spedbarn.
Her får du 20 gode råd om mat til barn.

Nye smaker

Før anbefalte man å prøve én smak om gangen, men det gjør man ikke lenger. Dere kan like gjerne prøve ulike matvarer samtidig. Hvis ikke barnet liker maten første gangen, kan du vente et par dager og deretter prøve igjen. Kast alltid den maten som blir liggende igjen på barnets tallerken.
Når barnet blir eldre, kan du variere måltidene mer. Varier typen mat, mengden og konsistensen – gå fra puré til most mat og videre til mat som er delt opp i småbiter.
Introduser alltid nye typer mat når barnet er avslappet og fornøyd.

8 måneder – barnet kan begynne å tygge

I denne alderen har barnet kanskje fått én eller flere tenner. Kjeven kan nå også beveges mot siden, og derfor er det på tide å gi barnet litt mer å tygge på, det vil si små, myke biter med finskåret eller malt mat. Den litt grovere konsistensen er viktig for tungens og munnens utvikling, noe som i sin tur er viktig for at barnet skal lære seg å snakke.
Ikke gi opp, ikke engang om de fleste bitene bare flyttes rundt i munnen og deretter spyttes ut. Når barnet er klart, finner det ut hvordan man tygger.
Slutt heller ikke å introdusere nye smaker, ikke engang om du må gjøre ti eller flere forsøk før barnet synes at den nye maten er OK. Små barn trenger lang tid på å venne seg til nye smaker.
Les mer om hvordan nye smaker trener barnets hjerne.
Når barnet er 8–9 måneder, begynner det å kunne tygge og bite, og da kan du tilby litt fast føde før du ammer eller gir det flasken.

Prøv med plukkemat – små biter mat som barnet kan holde selv, for eksempel:

  • en liten bit rugbrød uten kjerner
  • små biter av frukt (for eksempel eple, pære, banan og kiwi)
  • små biter av myke, kokte grønnsaker (for eksempel potet, gulrot, blomkål og brokkoli)
  • agurk

To måltider om dagen er passe. Gi kjøtt eller fisk til lunsj og kveldsmat og frukt til dessert. Ellers kan barnet få morsmelk eller flaske, akkurat som før.

Neste steg er at barnet tygger mer fast føde, helt til du og barnet endelig kan spise samme mat.
Les mer om vegetarmat til små barn eller matallergier

Dela artikel