essity4220_desktop

Søvn hos nyfødte spedbarn på 0–3 måneder

Søvn er noe som opptar nybakte foreldre. For hvor mye skal et nyfødt spedbarn egentlig sove, og må man virkelig mate babyen om natten?

Hvor mye sover nyfødte babyer?

Nyfødte sover i snitt 16–18 timer per døgn, men det varierer fra baby til baby. Noen sover nesten hele tiden, mens andre foretrekker å sove mindre – kanskje mindre enn foreldrene kunne ønsket seg. Det varierer også hvor lenge de sover om gangen. Noen babyer kan holde på i flere timer. Andre satser i stedet på mange powernaps og sover ikke mer enn 20 minutter hver gang.

Spedbarns søvn om natten

De aller minste spedbarna skiller ikke mellom natt og dag. I stedet styres søvnen hovedsakelig av sult- og metthetsfølelsen. Helt i starten spiser de fleste babyer omtrent like mye om natten som om dagen – ganske enkelt fordi de trenger det.
Etter et par måneder pleier de å bli mindre sultne om natten, slik at nattesøvnen gradvis blir lengre. Men at de våkner noen ganger om natten for å spise – også når de er 3 måneder gamle – er helt normalt. Det varierer imidlertid hvor mye tid som går med til mating om natten. Noen babyer sovner igjen med det samme eller spiser i halvsøvne, men det er akkurat like vanlig at barnet føler seg opplagt etter maten. Er din baby blant de sistnevnte, kan du prøve å legge tilbake i egen seng, mens du selv prøver å sovne igjen. Kanskje går det greit for babyen å ligge våken en stund hvis du er i nærheten. Godtar ikke babyen det, må du bare gjøre det beste ut av situasjonen. Er dere to foreldre, kan dere bytte på å ta barnet og sove. Er du alene, må du minne deg selv på at det bare vil være slik i en periode. Hvis babyen derimot ikke våkner av seg selv, er det i denne fasen vanlig å vekke babyen for å gi mat. Her bør du rådføre deg med helsestasjonen, for det avhenger også av hvor mye babyen veier. Dersom babyen går fint opp i vekt er det kanskje ikke nødvendig å vekke den.

Sove- og leggerutiner hos nyfødte spedbarn

Nyfødte spedbarn ser som sagt ingen grunn til å skille mellom natt og dag, men etter noen måneder kan du hjelpe babyen litt i gang. Du kan for eksempel sørge for at det er mørkt om natten og lyst om dagen. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men det vi mener, er at du ikke bør slå på lamper om natten når babyen skal spise eller skifte bleie – hvis det er praktisk mulig. På dagtid bør du derimot droppe rullegardinene og la babyen sove i dagslys, med mindre du selv har tenkt å sove i samme rom og trenger mørke for å få sovne. I så fall anbefaler vi at du prioriterer egen søvn. Snart vil babyen også kunne oppfatte leggerutiner. Da kan du prøve å ha et fast ritual om kveldene, for eksempel et bad og en vuggesang eller litt kveldsmassasje. Kanskje vil babyen forstå at det er på tide å sove, og finne roen lettere.

Hvor ofte trenger nyfødte å sove?

Selv om babyer pleier å passe på at de får nok søvn i løpet av et døgn, bør du ikke la det gå for lang tid mellom lurene. Overtrøtte babyer strever nemlig ofte med å både sovne og spise. En tommelfingerregel er at babyer i denne alderen pleier å bli trøtte etter én til to timer. De vanligste tegnene på trøtthet er vanligvis gjesping og sutring – eller skriking hvis babyen er overtrøtt. Virker det som om babyen din ikke vil sove om dagen, kan du prøve å bære tett inntil kroppen (i bæresjal eller bæresele hvis du vil ha hendene frie) eller trille en tur med vognen. Mange barn sover bedre utendørs og i en vogn som beveger seg.

Sove i samme rom som babyen?

Er du bekymret for at babyen ikke har sitt eget rom, kan du ta det helt med ro. Babyer blir nemlig trygge av å sove nær foreldrene. Og trygge barn sover som oftest bedre. En smart løsning er å ha en bedside crib med åpen side mot foreldrenes seng. Vil du i stedet sove med babyen i sengen, må du passe på at han eller hun får sitt eget sted å sove og ikke risikerer å havne under tykke dyner eller puter. Så små babyer trenger heller ingen kosedyr i sengen, siden de kan bli liggende over babyens ansikt. Husk også at nyfødte babyer alltid skal sove på ryggen for å redusere risikoen for krybbedød.

Babyer sover altså vanligvis best i foreldrenes rom. Samtidig kan det jo hende at du selv sover bedre hvis du ikke hele tiden ligger i helspenn og lytter til alle lyder som babyen lager. Her må du ganske enkelt prøve deg litt frem for å finne ut hva som fungerer best akkurat nå. Er dere flere foreldre og har flere soverom i boligen, kan dere ganske enkelt dele dere opp, slik at den ene får sove uforstyrret noen timer, og deretter bytte. Har babyen spedbarnskolikk, er separate rom sannsynligvis ikke nok. Da kan det hende ørepropper eller hørselsvern må til når det er på sitt verste. Mange tenker også at det er umulig for den som ammer, å få sove i fred. Men det stemmer ikke: babyen trenger jo ikke å spise hele tiden, og det pleier å fungere utmerket at den som ikke ammer, tar deler av nattskiftet. Vil du lese mer om babyers og foreldres søvn, kan du gjøre det her.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog og Carina Saunders, barnelege

Del artikkel