close

Nyfødte og søvn

Et spedbarn tilbringer sine første måneder med å spise og sove, spise og sove ... Å ha rutiner for sovingen kan være til hjelp for dere alle også i denne tidlige fasen.

Små babyer har veldig ulike sovevaner. Noen sover mye, mens andre sover lite – for lite, synes du kanskje. Nyfødte sover i gjennomsnitt 16 timer i døgnet. De skiller ikke mellom dag og natt. Det er en nær sammenheng mellom mat og søvn: Babyen blir sulten og våkner, får mat og sovner igjen. Mens babyen sover, går den gjennom ulike søvnfaser. Derfor sover den iblant rolig og iblant urolig. 

De ulike søvnfasene

Når den nyfødte babyen sover, befinner den seg under halvparten av tiden i den aktive, lette drømmefasen som kalles REM-søvn (Rapid Eye Movement). Babyen puster uregelmessig, beveger seg og skjærer grimaser. Den har kanskje rykninger i armer og bein.
I REM-fasen kan babyen våkne en kort stund om gangen, og iblant kan den klynke og gråte mens den sover. Du kan forstyrre babyen unødig hvis du tror at den er våken, og går inn til den altfor fort hver gang. Avvent litt, og se om babyen sovner igjen.
Når babyen befinner seg i fasen med dypere søvn, er den helt avslappet og våkner ikke av seg selv.

Skill mellom natt og dag

Nyfødte har behov for mye søvn og kan vise tegn til trøtthet etter bare én til to timers våkenhet. Da er det viktig å gjøre det enkelt for babyen å få sove igjen.
Noen tips:
- Pass på at babyen er mett og tørr.
- Lær babyen å skille mellom dag og natt. La babyen sove i dagslys om dagen. La være å skifte bleie om natten hvis ikke babyen har bæsjet. Hvis du må bytte en bæsjebleie midt på natten, bør du unngå å tenne lamper unødig. Gi babyen mindre oppmerksomhet om natten, og gjør nattmåltidene kortest mulig.
- Små babyer elsker rutiner. Det gjør at de forstår hva som skal skje, og det gjør dem trygge. En godnattsang, en spesiell spilledåse eller en koselig leggerutine lærer babyen seg fort å kjenne igjen.

- Sørg for at babyen ikke har på seg for mye klær, og at den kan bevege seg. Hvis babyen svetter, har fuktig hår eller får varmeutslett, er det for varmt i sengen.
- Mange babyer sover godt utendørs, men hold hele tiden øye med babyen, og kle den etter årstiden og været.
- Babyen bør sove på ryggen inntil den kan snu seg selv. Det reduserer risikoen for krybbedød


Sove i samme rom

I perioder har kanskje babyen behov for å få sove ved siden av deg eller partneren din. Babyen føler seg trygg når den kjenner varmen fra foreldrene og hører hjerteslagene deres. Hvis du plasserer en sprinkelseng langs mammaens side av sengen, fjerner sprinklene som vender mot mammaens seng, og plasserer madrassene i samme høyde, kan det fungere fint som "sidevogn" i begynnelsen. Det kan også være en god løsning for å slippe å stå opp for å amme. 
Les mer om samsoving og nattamming.
 

Gråt på grunn av trøtthet

Overtrøtthet er en vanlig årsak til at små babyer gråter. Babyen sovner som regel ikke lettere hvis du holder den våken lenge.
For mange gjester i hjemmet den første tiden kan føre til at babyen blir overstimulert. Prøv å fordele besøkene, og pass på at babyen ikke må møte for mange om gangen og for ofte.
Det er viktig å følge med på babyens signaler og legge den når den er trøtt, slik at den får hvile. Følgende er tegn på trøtthet:

  • sutring
  • knyttede hender
  • rykkete bevegelser
  • grimaser
  • gjesping
  • at babyen stirrer ut i rommet

Benytt anledningen til å hvile når babyen sover

Det beste rådet vi kan gi, er at du bør følge babyens rytme og sove selv når du har mulighet til det. Glem alt du føler at du må gjøre. Det meste kan som regel vente litt, slik at du kan gjøre det senere, når du er uthvilt. Det er viktig at du sparer på kreftene når du ikke får nok søvn. Vanligvis sover babyen både lenger og mer regelmessig etter hvert.

Les mer om babyens søvn når den er 3–6 måneder.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...