Libero_Recruitment_2021_33_mom-breastfeeding_Desktop

Amming og korona - Hvordan påvirkes mitt nyfødte barn?

Kan babyen blir smittet av koronavirus via morsmelken? Og hva om jeg ikke kan eller vil amme? Får barnet dårligere immunforsvar av det? Her får du vite mer om hva som gjelder hvis du har en liten baby og selv er syk av covid-19.

Mange nybakte eller blivende foreldre bekymrer seg for hvordan koronaviruset kan påvirke barnet. Er det fare for at man kan smitte barnet når man ammer? Og hva bør man tenke på når det gjelder flaskemating? Vi har snakket med jordmor Cecilia Kleven om alt dette og stilt de vanligste spørsmålene. Leger og forskere lærer stadig mer om koronaviruset og covid-19, og svarene nedenfor tar utgangspunkt i det vi vet akkurat nå.

Risikerer jeg å smitte barnet hvis jeg ammer?

Det er foreløpig ingen rapporter om at amming vil øke risikoen for smitte. Hvis du vil og kan amme, bør du gjøre det, siden amming er en utmerket måte å gi barnet mat, trøst og trygghet på. Dessuten gir det babyen automatisk den viktige hud-mot-hud-kontakten. Du bør imidlertid vaske hendene ofte og holde litt avstand til barnet når du hoster eller nyser.

Hva kommer det av at koronaviruset smitter via dråper fra munn og nese, men ikke fra morsmelk? Det er jo også en væske som kommer fra kroppen?

Godt spørsmål! Det skyldes at det er snakk om to veldig ulike væsketyper. Væske som renner fra nesen, er en form for sekret som jobber for å holde slimhinnene rene og fuktige. Den har til oppgave å transportere bort avfallsstoffer og viruspartikler. Av naturlige årsaker er det derfor flest viruspartikler her. Morsmelk dannes derimot i kjertler inne i kroppen – uten kontakt med omverdenen – og er derfor veldig ren. For øyeblikket er det heller ingen rapporter om at morsmelk er en kilde til viruset. Den primære smitteveien er dråpesmitte, altså via sekret fra luftveier hos en ammende mor.

Bør jeg unngå å møte mitt nyfødte barn hvis jeg har covid-19?

Nei, på ingen måte! Her oppveies ulempene av fordelene ved nærhet til barnet. Derfor mener man at nybakte mødre, selv om de er syke av covid-19, bør være sammen med barnet sitt helt fra første stund. At man som syk partner ikke får være med under fødselen, handler mest om risikoen for å smitte andre voksne. Et barn trenger foreldrene sine, men som syk partner har man mulighet til å holde avstand i begynnelsen av sykdomsforløpet, når man vanligvis er mest smittsom.

Hvis jeg er så syk at jeg ikke orker å amme, hva gjør jeg da?

Prøv å få hjelp til å pumpe morsmelk som du eller partneren din deretter kan gi barnet fra flaske eller kopp. Hvis du likevel vil prøve å amme, kan partneren din sitte ved siden av og hjelpe til, slik at du «bare» kan fokusere på at barnet ligger inntil brystet, hud mot hud. Hvis det er partneren som skal mate barnet, bør han eller hun også prøve å gjøre det hud mot hud. Det er nemlig uhyre viktig for små babyer, og en god måte å styrke immunforsvaret deres på.

Kan babyen bli immun mot covid-19 hvis jeg som forelder har hatt det?

Siden barn ofte får milde symptomer, kan det godt hende at babyen har vært syk uten at du har merket det. I så fall har barnet sannsynligvis antistoffer som gir en viss immunitet. Men ennå vet vi for lite om viruset til å kunne vite hvor lenge immuniteten varer.

Hvis moren har antistoffer mot covid-19 når barnet blir født, blir også barnet immunt?

For øyeblikket vet vi ikke om en gjennomgått covid-19-infeksjon og påviste antistoffer kan garantere immunitet for den som har hatt infeksjonen. Når man får en infeksjon, varierer det nemlig hvor kraftig immunrespons man har, og hvor mange antistoffer som dannes. Om barnet kan få antistoffer av den som har båret det frem, er enda mer usikkert. I en ny undersøkelse av 108 barn med mødre som var syke av covid-19, fant man antistoffer hos tre barn. Men hva det senere vil bety for barnet og en eventuell immunitet, vet vi ganske enkelt ikke nok om ennå.

Hvis jeg ikke kan eller vil amme, vil barnet få dårligere immunforsvar?

Babyer har et forberedt immunforsvar fra fødselen. Det innebærer at de kan utvikle immunrespons mot de fleste typer infeksjoner. Man har altså ikke dårlig immunforsvar som liten. Grunnen til at barn er mer utsatt for infeksjoner, er at den aldri har blitt utsatt for verdens virus og bakterier, og derfor mangler immonologisk minne.  Den utvikles i takt med at barnet går gjennom ulike typer infeksjoner. Som en kompensasjon for at barnet ikke har hatt noen infeksjoner, blir det født med antistoffer. De fleste av disse får barnet allerede under svangerskapet via morkaken. De nedarvede antistoffene brytes senere ned etter hvert som barnet begynner å utvikle sine egne. Men antistoffene i morsmelk er av en annen type. De gir nemlig ekstra beskyttelse mot visse typer infeksjoner, for eksempel bakterielle diarésykdommer. Det er jo bra, men enda viktigere i land der mennesker lever under mer primitive forhold og med dårligere tilgang til rent vann enn vi har i Norge.

Kan jeg flaskemate selv om jeg er syk, eller er det bedre om partneren min gjør det?

Ja, det kan du! Å gi barnet nærhet er viktig for å trøste og skape trygghet, og det anbefales å tilbringe mye tid med barnet. Gjerne hud mot hud, siden det er bra for tilknytningen, skaper trygghet og dessuten styrker barnets immunforsvar. Hud-mot-hud-metoden er viktig og brukes i helsesektoren for å hjelpe for tidlig fødte barn. Men som alltid under den pågående pandemien,  er det viktig å vaske hendene ofte. Prøv også å holde litt avstand til barnet når du hoster eller nyser.

Hvis jeg skal flaskemate, er det noe spesielt jeg bør huske på ved rengjøring av flasken?

Du kan koke flasken (i følge produsentens anbefaling) litt oftere under virussesong, eller om noen i familien er syke. Unngå også å ta på sugedelen med fingrene, og om du prøvesmaker på innholdet i flasken, gjør du det ved å helle innholdet på en skje.

Bør personer som møter barnet mitt, bruke munnbind?

Munnbind kan gi falsk trygghet og gir dessverre ikke fullstendig beskyttelse mot virus. Da er det bedre å unngå at barnet møter andre, spesielt den første tiden, og selvsagt hvis noen har symptomer. Risikoen for at barn blir syke av covid-19, er som sagt veldig, veldig liten, men andre virus, for eksempel RS, kan gjøre større skade.

Hvorfor blir barn mindre syke av koronaviruset?

Det har forskerne ennå ikke noe godt svar på. Riktignok har barn sjelden risikofaktorer som fedme eller høyt blodtrykk, men selv i tilfeller der man vet at barn har underliggende sykdommer, eller til og med svekket immunforsvar, har de ikke blitt spesielt syke av koronaviruset. Hvorfor vet vi som sagt ennå ikke, men alder ser ut til å være den fremste risikofaktoren.

Publiseringsdato: 08.03.2021.

Del artikkel