10_Bad_0259_Desktop

Skurv hos babyer

Hvis det dukker opp lysegule eller mørke flak i babyens hår, har hen sannsynligvis fått skurv i hodebunnen. Skurv er helt ufarlig, men det kan være vanskelig å la være å pille på den.

Skurv – eller melkeskurv, som det også kalles – er en form for eksem som ofte dukker opp i hodebunnen, og iblant i babyens panne og øyenbryn. Det ser litt ut som store områder med flass, men det er ikke det samme. Skurv er helt ufarlig, smitter ikke og forsvinner etter hvert av seg selv. Du trenger ikke behandle skurv hvis du ikke vil. Det plager vanligvis ikke barnet så lenge det ikke blir veldig mye – da kan det klø litt.

Tips for å fjerne skurv

Selv om skurv ikke er farlig eller plager barnet, går det an å fjerne den. Hvis du vil prøve å fjerne skurv, er vårt beste tips å smøre inn hodebunnen med babyolje og la den virke en stund.

Slik gjør du:

  1. Smør inn barnets hodebunn med babyolje. Oljen gjør nemlig at belegget blir mykere og løsner litt lettere.

  2. Etter en stund vasker du håret på barnet. Mange sier at babyoljen bør sitte i over natten, men det kan bli veldig klissete i sengen og er faktisk ikke nødvendig. En halvtime pleier å være nok. Ofte holder det å vaske med vann, men hvis babyen har mye hår, kan du også bruke litt mild, uparfymert babysjampo for å få den fete oljen ut av håret.

  3. Deretter gnir du babyens hodebunn lett med et håndkle eller fjerner belegget forsiktig med en fintannet kam. En lusekam kan fungere godt hvis du er lett på hånden, eventuelt en myk tannbørste.

  4. Dette kan du gjenta etter én eller flere dager hvis det fortsatt er igjen skurv.

Krem mot skurv

Til mer alvorlige og langvarige tilfeller av skurv finnes det kremer som inneholder salisylsyre vaselin. De fås kjøpt reseptfritt på apoteket, men det er viktig at du rådfører deg med helsestasjonen før du setter i gang med behandling.

Hvorfor får babyer skurv?

Man vet faktisk ikke helt sikkert hvorfor skurv er såpass utbredt. Det man vet, er at det ikke har sammenheng med dårlig hygiene eller allergi. Det kan skyldes at huden mangler fett og derfor har mindre beskyttelse. Denne mangelen vokser barnet av seg etter hvert – og da forsvinner også skurven. Hos noen barn kan den imidlertid sitte i lenge. Det er ikke uvanlig at også litt eldre barn har skurv i hodebunnen. Man tror også at det kan skyldes en form for sopp som forekommer naturlig i huden, og som finnes i større mengder hos babyer med mye skurv. 


Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel