close

Skurv

Noen barn får skurv i hodebunnen. Det ser ut som gråhvitt flass og består av døde hudceller og talg fra kjertlene i huden. Skurv er helt ufarlig.

Skurv behøver ikke behandles hvis det ikke medfører ubehag for barnet. Noen ganger kan det klø. Da kan du smøre inn hodebunnen med babyolje og la den sitte i over natten. Neste dag vasker og grer du håret, og da ser du at flasset løsner litt lettere. Hvis barnet har mye skurv, kan du bruke salisylsyrevaselin, en reseptfri salve som fås på apoteket.

Flassende hodebunn

Vanligvis er det i løpet av de første månedene barnet får skurv, og man vet ikke hva det skyldes. Det går bort av seg selv, men det kan ta tid, og skurven kan falle av i flak. Det kan minne om et alvorlig angrep av flass, med store flassende områder. Skurv ser litt fett ut og har en gulaktig farge.

Tips til behandling av skurv

Du kan gjøre følgende:

  • Smør inn barnets hodebunn med babyolje om kvelden.
  • Om morgenen vasker du håret med en mild, uparfymert babysjampo. Les gjerne våre tips om å vaske barnets hår.
  • Deretter gnir du hodebunnen forsiktig med et håndkle eller fjerner flasset varsomt med en fintannet kam.
  • Du kan også smøre inn hodebunnen med et middel som inneholder boragoolje. Oljen hjelper huden med å leges og kan også brukes forebyggende.

Salisylsyrevaselin 2 %

Hvis barnet får skurv i pannen og øyenbrynene, bør du kjøpe en god uparfymert sjampo eller salisylsyrevaselin 2 % på apoteket. Les instruksjonene nøye.

Hvis skurven ikke forsvinner, tar du kontakt med helsestasjonen. 
Les mer om barns hud – tørr hud, eksem, flekker og prikker.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...