close

Å mate barnet med morsmelkerstatning

Selv om det er mange fordeler ved morsmelk, finnes det mammaer som ikke kan eller vil amme. Alternativet er tåteflaske med morsmelkerstatning. Barn klarer seg utmerket med bare erstatning, og du må ikke ha dårlig samvittighet for at du ikke ammer.

Norske helsemyndigheter anbefaler at alle barn fullammes til de er 4–6 måneder gamle. Man kan få hjelp med de fleste ammeproblemer, eller eventuelt veiledning med flaskemating. Har man problemer anbefales det at man alltid tar kontakt med helsesøster. Hvis det er sånn at amming ikke fungerer for deg og du heller vil mate barnet med flaske, får du noen gode tips her.

Morsmelkerstatning – pulver eller ferdigblandet

Morsmelkerstatning, som også kalles tillegg, fås både som pulver du blander ut selv, og som kartonger med ferdigblandet melk. Les instruksjonene for hvordan den skal tilberedes. Noen tips:

 • Vask alltid hendene før du blander flasker med morsmelkerstatning.
 • Vask og kok alt tilbehør mellom hver gang.
 • Tilbred alltid for kun ett måltid av gangen.
 • Tilsett aldri noe annet i morsmelkerstatningen. Små barn kan bli syke av andre former for drikke.
 • Sjekk temperaturen på morsmelkerstatningen ved å helle noen dråper på innsiden av håndleddet. Den skal føles lunken, altså verken varm eller kald. Melken skal være det samme som kroppstemperaturen, ca. 37 grader, ved mating.
 • Varm aldri opp morsmelkerstatning for andre gang. Hell ut det som blir til overs. Tilbered ny melk til hvert måltid.

Hvor mye skal man gi?

Alder, vekt, tidspunkt på dagen, aktivitetsnivå, temperatur, sykdom og vekstutvikling – alt dette påvirker barnets behov for mat. Du finner generelle anvisninger på pakningen med morsmelkerstatning. Barn spiser vanligvis når de har behov for det, og derfor bør du lære deg å kjenne igjen signalene på at barnet er sultent. Når barnet er nyfødt kan det være utfordrende å skille behov for sult og sugelyst. Det er derfor ikke anbefalt å bruke smokk før du har lært deg å kjenne barnets signaler godt, og kan skille behov for å suge og sult fra hverandre.
Barnet får nok morsmelkerstatning hvis:

 • det er fornøyd og tilfreds i et par timer etter et måltid
 • det har en jevn vektøkning
 • det trenger ny bleie minst seks ganger om dagen

Fortsett med å gi morsmelk eller morsmelkerstatning som hovednæring inntil barnet er cirka ett år. Du kan selvsagt gi smaksporsjoner på samme måte som man gjør til barn som ammes. Det er ingen grunn til å bytte morsmelkerstatning ved seks måneders alder. På denne tiden er barn som ammes, vanligvis klare til å prøve fast føde.

Slik mater du med flaske

Flaskemating går raskere enn å amme, som kan ta opp mot 30 minutter. Hvis du mater barnet med flaske, bør du derfor la det få litt ekstra tid i armene dine – gjør matingen til en stund med nærhet og kos.

 • Legg barnet så tett inntil deg som mulig, gjerne hud mot hud og med øyekontakt under måltidet.
 • Akkurat som ved amming bør du selv sitte godt, i rolige omgivelser, når du mater barnet. Slå gjerne av mobilen.
 • Vent til barnet gaper, før du gir det flasken. Du kan stimulere søkerefleksen ved å berøre barnets kinn eller nestetipp med smokken. Hvis barnet snur seg bort for å se på noe annet, følger du ikke etter med maten, men lar barnet komme tilbake til flasken.
 • Hvis hullet i smokken er for stort, får barnet i seg mye luft og kan få vondt i magen. Hvis du holder flasken i riktig vinkel, slik at smokken fylles med væske, svelger barnet mindre luft. Etter hvert som barnet vokser, kan du bruke større hull i smokken.
 • Hvis barnet ser ut til å suge kraftig, men ikke får i seg noe, kan det hende at hullet er for lite, at smokken er for hard, eller at det har oppstått vakuum i flasken ved at du har skrudd korken litt for hardt på. Når du holder flasken opp ned, skal det knapt dryppe fra den.
 • Stol på barnets metthetsfølelse. Barnet behøver ikke spise like mye hver gang – flasken må ikke alltid tømmes. Barnet kan også ha behov for en pause for å rape, for så å fortsette å spise.
 • La ikke barnet holde flasken selv. Det er viktig både for nærheten og for barnets sikkerhet at du sitter med barnet.
 • Hvis barnet sovner midt i måltidet, lar du det sove. Men la ikke barnet bli liggende med en flaske å suge på.

Hvis barnet ser ut til å reagere på maten

Spør helsesøster hvilken morsmelkerstatning som passer best for ditt barn.
Hvis du mistenker at barnet har overfølsomhet eller allergi, bør du ta kontakt med helsestasjonen eller en barneavdeling og be om utredning. Les mer om symptomer på matallergi her. Den vanligste morsmelkerstatningen fremstilles av kumelk med modifisert sammensetning. Hvis det viser seg at barnet er allergisk mot kumelksprotein, kan en barnelege skrive ut resept på morsmelkerstatning uten kumelksprotein. Det finnes forskjellige typer morsmelkerstatning på markedet, smak og konstistens kan være variere, prøv en annen variant hvis barnet ser ut til å reagere. 
Soyabasert morsmelkerstatning bør bare brukes i samråd med lege eller sykepleier.
Les også: Matallergi og matvareintoleranse hos barn

Hvis du ammer og supplerer med tillegg

Hvis barnet får morsmelkerstatning som tillegg til ammingen, bør du først amme og deretter gi morsmelkerstatning. Da suger barnet ordentlig på brystet og stimulerer melkeproduksjonen. Noen barn foretrekker å drikke av flaske, siden maten ofte renner litt fortere da. Amming og flaskemating krever litt ulik sugeteknikk, så hvis du gir morsmelkerstatning midlertidig, kan det være smart å bruke kopp eller skjeflaske den første tiden, til ammingen er godt etablert.
Husk imidlertid at morsmelken forsvinner gradvis hvis ikke barnet suger eller du selv stimulerer melkeproduksjonen ved å pumpe ut melk. Hvis du vil øke produksjonen av morsmelk igjen senere, bør du la barnet spise så ofte det vil, vanligvis cirka annenhver time, i en uke eller to.

Flere råd og tips

Hvis du trenger råd om morsmelkerstatning, kan du få hjelp hos :

 • helsestasjonen
 • en ammepoliklinikk
 • fødeavdelingen
 • Ammehjelpen
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...