Gravid artikler

doulabild2_mobile

Hvordan starte fødselen? 8 tips for å få i gang fødselen selv

De siste ukene av svangerskapet kan være tøffe, spesielt for de som har gått over tiden og bare venter på at fødselen skal komme i gang. Men finnes det noen knep for å få i gang fødselen på en naturlig måte, eller må man bare finne seg i å vente?

190910_libero_UG8_064

Bekkenbunnstrening: Knipeøvelser før og etter fødsel

De fleste har nok hørt at det er viktig med knipeøvelser. Før svangerskap, når man er gravid, etter fødsel – og kanskje hele livet. Men hvordan gjør man det riktig? Og må alle gjøre knipeøvelser?

Blöjtårta_artikel_

Bleiekake - oppskrift på hvordan du lager en bleiekake

Det er den perfekte gaven til en babyshower, men hva trenger du for å lage en bleiekake? Og ikke minst: Hvordan gjør du det? Her lærer du å lage en flott bleiekake!

sca_od7_mgl9247_teaser

Eneggede tvillinger og toeggede tvillinger – hva er forskjellen?

Å vente to babyer er nesten dobbelt så spennende: Hvem er disse to småtassene? Vil de være eneggede eller toeggede tvillinger? Og kan man finne ut av det før de blir født?

libero_recruitment_2021_20_early-pregnant-woman-in-window_mobile

Psykologiske graviditetssymptomer - hva er det?

De fysiske forandringene en graviditet medfører, er det mange som kjenner til. Det snakkes mindre om tankene en graviditet fører med seg, og om den mentale prosessen blivende foreldre går gjennom. Å være gravid og lei seg, ha angst, lure på om man bør få barn eller ikke – slike tanker surrer rundt i hodet og påvirker oss like mye som en voksende mage.

libero_tomorrow_project_09_mobile

Fly og reise som gravid

Det pleier å gå fint for gravide å reise, men en voksende mage kan selvsagt gjøre reisen litt ekstra slitsom og utfordrende. Derfor bør man planlegge godt og sette seg inn i sikkerheten, for eksempel hvordan bilbeltet skal sitte når man er gravid, og hvor langt ut i svangerskapet man egentlig kan fly.

preg13297_mobile

Tips om mammaklær

Å kjøpe massevis av nye gravidklær går utover både lommeboken og miljøet. Husk derfor at man kan bruke mye av det en allerede har i klesskapet. Her får man tips om det, og om hvilke plagg man godt kan bruke litt penger på.

pain_relief_teaser

Smertelindring under fødselen

Det er ingenting som heter en smertefri fødsel. En fødsel er en opplevelse som, uansett hvordan vi snur og vender på det, vil innebære smerte. Derfor kan det være lurt å skaffe seg oversikt over ulike typer smertelindring og bedøvelse før fødselen starter.

_i2a3798_mobile

Forberedelser til fødselen

Ja, det stemmer at kvinner har født barn siden tidenes morgen, og at det er noe kvinnekroppen er bygd for å gjøre. Samtidig er det noe av det mest krevende man kan utsette en kropp for. Så hvordan forbereder man seg best mulig til fødselen?

doulabild2_mobile

Føde med doula

Opp gjennom historien har kvinner med erfaring og kunnskap alltid vært fødselshjelpere. En moderne doula fungerer som en støtte ved fødsel for hele familien og er ofte en viktig person også når man er gravid.

giving_brith_four_phases_teaser

Fødselens fire faser

Når er den i gang for alvor? Gjør det vondt hele tiden? Er man ikke ferdig når barnet er ute? I de ulike fødselsfasene jobber kroppen på ulike måter. Her forklarer vi hva som skjer, og når.

givingbirth_positions_teaser

Fødestillinger

Ligge i et badekar, sitte på en ball eller stå på alle fire? Hva er egentlig den beste fødestillingen? Lytt til kroppen, kjenn etter hva som føles bra, og spør jordmoren om råd!

190912_libero_nb2_226_mobile

Hjemmefødsel

Interessen for hjemmefødsler har økt i senere år, og i Norge er det tillatt å føde hjemme. Men det er selvsagt mye å tenke over hvis man vurderer hjemmefødsel..

cesarean1_teaser

Føde med keisersnitt

Et keisersnitt kan enten være planlagt eller utføres som en akutt operasjon hvis fødselen ikke går helt etter planen.

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Gravid med tvillinger

Å finne ut at man venter tvillinger, pleier å komme som en stor overraskelse – som kanskje fremkaller både glede, bekymring, spenning og forventning.

essity7711_mobile

Vanlige gravidsymptomer og tidlige tegn på graviditet

Kan man merke at man venter barn? Når kommer de første symptomene på graviditet, og hvilke tegn bør man følge med på? Dette er selvfølgelig veldig individuelt, men det finnes noen ting man kan holde utkikk etter. Her tar vi for oss vanlige og tidlige tegn på graviditet.

190919_libero_image_428_mobile

Røyking og snusing under svangerskapet

De fleste vet nok at røyking er skadelig også når man er gravid. Det inkluderer passiv røyking. Men visste du at det er akkurat like farlig å snuse under svangerskapet?

premature_teaser

Født for tidlig – prematur fødsel

Omtrent 6 prosent av alle barn som fødes i Norge kommer for tidlig, altså før uke 37. De fleste av disse bitte små babyene utvikler seg helt normalt og får ingen varige skader.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Vitaminer, mineraler og folsyre

D-vitamin, folsyre, jern og kalsium – kroppen trenger mange vitaminer og mineraler, spesielt når den skal lage et lite barn. Man kommer langt med et variert kosthold, men det kan likevel være vanskelig å få i seg riktig mengde av enkelte stoffer. Her forteller vi det viktigste.

essity6955_mobile

Ti tips til et sunt kosthold når du er gravid

Det finnes mat som er ekstra sunt for gravide, men dette med å spise for to er en gammel myte – uansett hvor sunn mat du spiser. Mengden mat avhenger i stedet av energiforbruk og hvor i svangerskapet du befinner deg.

essity7711_zoomed_mobile

Jeg er gravid, hva nå?

Graviditetstesten er positiv, hjertet banker, og det kribler i magen! Det er starten på en lang, spennende, morsom, krevende og fantastisk reise – en reise som forandrer livet. For hver gang et barn fødes, fødes det også en forelder.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Spise vegetarmat når du er gravid?

Å være vegetarianer eller veganer og gravid går helt fint så lenge du passer på å få i deg det du selv, og barnet i magen, trenger!

Essity6339

Jernmangel hos gravide

Trøtt? Andpusten? Cirka 20 uker ut i svangerskapet? Det kan være jernmangel, og da kan jernrik mat og jerntilskudd være løsningen.

190919_libero_image_394_mobile

Velge navn til barnet

William, Elias, Olivia, Nora, Amir… Å velge navn til et barn er spennende, utfordrende og noen ganger nesten umulig. Det skal være tidløst og tåle å bli mye brukt av både masete foreldre og gode venner. Føler du presset? Her kommer noen tips som kanskje kan hjelpe.

nausea_teaser

Gravid og kvalm? 13 tips for å lindre kvalmen

Rundt halvparten av alle gravide plages av kvalme under svangerskapet, særlig morgenkvalme. Vanligvis begynner det etter en måneds tid. Etter cirka tre måneder pleier det å gå over. Men enkelte er kvalme og kaster opp gjennom hele svangerskapet.

essity6339_mobile

Gravid og urolig for covid-19?

Koronapandemien har virkelig påvirket oss alle, og selv om vi nå vet mer enn vi gjorde for et par år siden, kan den fortsatt reise opp noen spørsmål, spesielt for de som er gravide og har en baby i magen. For å hjelpe deg med å navigere i spørsmål om korona under svangerskapet har vi snakket med jordmor Cecilia Kleven. Svarene hennes gjenspeiler det vi vet i henhold til publiseringsdatoen for denne artikkelen.

first_midwife_teaser

Første svangerskapskontroll

Plutselig sitter du der med en positiv graviditetstest, og barnet i magen er et vidunderlig faktum. Neste trinn er å kontakte jordmor eller lege for å avtale første svangerskapskontroll.

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Farlige sykdommer for gravide

De fleste bakterier og virus kan ikke skade barnet i magen. Dessuten er infeksjoner som er farlige for gravide, heldigvis sjeldne. Men det finnes noen unntak det kan være greit å kjenne til.

preg13566_mobile

Medisiner når man er gravid

Også en gravid kropp kan bli syk og trenge medisiner. Husk i så fall at det er enkelte reseptfrie legemidler man bør unngå. Her går vi gjennom de vanligste, hvordan man bør forholde seg til medisiner generelt, og hva som gjelder for naturlegemidler.

libero_recruitment_2021_5_kneeling-pregnant-woman-with-pain_mobile

Graviditetsplager – hele listen

Å vente barn er en fantastisk opplevelse med mange minneverdige stunder: første gangen barnet sparker, forventningene til den nye tilværelsen og fasinasjonen over hva kroppen kan klare! Men selv om det å være gravid kan være herlig på mange måter, kan det også innebære å være konstant kvalm, akutt tissetrengt og/eller utrolig vimsete.

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Sovestillinger for gravide – sove på ryggen eller magen?

Bør gravide sove på magen, ryggen eller siden? Hva gjør man når man bruker halve natten på å finne en god stilling? Vi går gjennom ulike sovestillinger og gir våre beste tips til gravide som sover dårlig.

preg13566_mobile

Bekkenløsning (bekkensmerter) som gravid

Det finnes mange ord for smerter i ryggen under graviditeten, og vi bruker mange ulike uttrykk. Bekkenløsning, korsryggsmerter, bekkensmerter og bekkenlåsning. Men for de fleste handler det om smerter i nedre del av korsrygg eller frem i ”skambenet”.

birthstart_teaser

Tegn på at fødselen nærmer seg

Nå kan det skje når som helst! Men, hvordan vet du at tiden er kommet? Det er mange ting som kan skje, men ett sikkert tegn: regelmessige rier.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Hva skjer når vannet går?

Oi! Vannet går … På film begynner det alltid med at vannet fosser ut. Deretter kommer riene, etterfulgt av en baby litt senere. Men i virkeligheten er det ikke fullt så enkelt. Det er slett ikke alltid slik fødselen begynner med at vannet går. Som regel er det faktisk motsatt: det er først etter en stund med rier at vannet går.

libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_mobile

Å gå over tiden – alt om igangsetting av fødsel

Føles det som om dagene etter termin sleper seg av gårde? Selv om vinduene aldri har vært renere og chilispisingen har tatt helt av? Da bør du huske på at det er helt normalt å føde alt fra to uker før til 11dager etter termin. Det er bare cirka 5 prosent som faktisk får barnet sitt på "riktig" dag.

libero_brand-launch_newborn_mobile

Babyutstyr - tips på handleliste

Hva trenger egentlig en nyfødt baby, og hvilke babyting er det lurt å ha når dere kommer hjem fra sykehuset? Er det vanskelig å finne frem i jungelen? For å hjelpe deg har vi satt opp en handleliste over ting det kan være praktisk å ha i starten.

essity7511_mobile

Hud og hår under svangerskapet

Strekkmerker, uren hud og pigmentforandringer … eller gravidglød og tykkere hår? Både huden og håret kan forandre seg mye under svangerskapet.

190919_libero_image_428_mobile

Fosterdiagnostikk

Mange blivende foreldre ser frem til ultralydundersøkelsen. Når man får se babyen i magen, føles det hele ofte mer virkelig. Rutinemessig ultralyd er den vanligste formen for fosterdiagnostikk. Men iblant er det også behov for andre undersøkelser for å sjekke at fosteret vokser som det skal, og for å avdekke eventuelle avvik.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Fosterbevegelser – hvor ofte skal barnet bevege seg?

Det kan føles som forsiktige og blafrende sommerfuglvinger, eller som det rene turnmesterskapet. Alle barn er ulike. Det gjelder også måten de beveger seg på inne i livmoren. Men er du gravid, vil du før eller senere kjenne at babyen sparker.

_i2a4003_mobile

Å få søsken

Du skal bli forelder igjen – gratulerer så mye! Denne gangen er dere flere som venter barn, men det er ikke gitt at alle i familien synes det er like morsomt. Sjalusi og søsken er et viktig tema for mange foreldre. Her får du tips om hvordan du kan forberede barnet på en bror eller søster.

bond_to_baby_teaser

Føle tilknytning til barnet i magen

For barnet er tilknytningen viktig for å overleve, men hvordan fungerer det egentlig når en blivende forelder utvikler følelsesmessige bånd til barnet i magen?

partner_pregnant_teaser

Når partneren er gravid

Den fysiske påkjenningen forbundet med en graviditet kan selvsagt ikke deles. Men det finnes likevel mye du som partner kan gjøre for at svangerskapet skal bli noe dere opplever og gjennomgår sammen.

birthfear_teaser

Fødselsangst

Å være nervøs og bekymret før fødselen er vanlig og en del av forberedelsene til fødselen. Men for noen oppleves det så tungt at det påvirker hele svangerskapet – og iblant lysten til å få barn.

libero_recruitment_2021_2_pregnant-woman-with-pain_mobile

Kynnere, fødselsrier og etterrier

Når du skal ha barn, stifter du bekjentskap med ulike typer sammentrekninger i livmoren. Disse sammentrekningene kaller vi for kynnere og fødselsrier. Men hva er egentlig forskjellen på dem? Her får du vite hva som er hva, og hvordan kynnere og fødselsrier kjennes ut.

pregnant_sick_teaser

Urinveisinfeksjon som gravid

Urinveisinfeksjon, også kalt UVI eller blærekatarr, er ganske vanlig både hos barn og voksne. Men gravide har litt større risiko for å rammes, og ja, det kan faktisk bli farlig både for den som bærer barnet og for babyen inne i magen hvis den ikke behandles.

libero_recruitment_2021_1_pregnant-woman-with-iphone_mobile

Gravid og i jobb

Hvordan fungerer det med svangerskapspenger? Hvilke rettigheter har man overfor arbeidsgiver når man er gravid, og hva skjer hvis man blir sykemeldt? Her forklarer vi hva som gjelder med tanke på arbeidsliv og graviditet.

bloodgroups_teaser

Ulik blodtype hos gravide og barn

Hvilken blodtype fosteret vil få, avhenger av hvilken blodtype de biologiske foreldrene har. Men det er ikke så enkelt som det kan høres ut. Blodtyper er nemlig sammensatte, og det hender at babyen får noe annet enn foreldrene. Det kan skape problemer hvis den gravide er rhesus-negativ (Rh–).

libero_recruitment_2021_4_pregnant-couple-in-sofa_mobile

Sex og lyst under svangerskapet

Plutselig så klar, eller mistet all sexlyst? Graviditet kan gjøre en mer eller mindre kåt. Det gjelder også for en eventuell partner. Vi reagerer ganske enkelt ulikt på alle endringene som skjer i kroppen og på følelsene.

essity7355_mobile

Svangerskapsforgiftning - symptomer og behandling

Svangerskapsforgiftning oppstår når den gravide får for høyt blodtrykk. I tillegg til høyt blodtrykk er det vanligste tegnet på preeklampsi, som det også kalles, at den gravide får protein i urinen.

headache_teaser

Gravid og hodepine

Hodet banker og migrenen er i ferd med å bryte ut. Aller helst vil du legge deg på et mørkt rom og stenge verden ute i påvente av at hodepinen skal gi seg. Hva er det som gjør at man får vondt i hodet når man er gravid? Og går det an å motvirke og forebygge hodepinen?

Bugaboo-mobile

Kjøpe barnevogn – tips og råd

Søskenvogn, duovogn, sportsvogn, tvillingvogn… Å finne frem i jungelen av barnevogner er ikke bare bare. Men slapp helt av, vi hjelper deg! Vi skal forklare deg alt om barnevogner – hva de ulike modellene betyr, og hva du bør tenke på før du skal kjøpe.

libero_brand-launch_ultrasound-close_mobile

Svangerskapsdiabetes - vanlige symptomer

Bekymret for blodsukkerverdiene? Når man bærer frem et barn, trenger kroppen stadig mer insulin. Det kan føre til at den gravide får en spesiell type diabetes, nemlig svangerskapsdiabetes. Men du trenger ikke være redd, for jordmoren eller legen passer på.

preg13528_mobile

Trening når man er gravid

Du har sikkert også hørt at trening er bra. Det gir oss blant annet mer energi samt bedre psyke, nattesøvn og immunforsvar. Men når man er gravid, er det faktisk enda flere grunner til å trene. Vi forklarer hvorfor – og hvordan du bør trene i de ulike trimestrene.

givingbirth_2_teaser

Hva skjer på fødeavdelingen?

Nå er babyen på vei! Husk bagen, og sett kurs mot sykehuset. Etter alle månedene med venting er dagen endelig kommet.

birthsupport_teaser

Slik gir du god støtte ved fødsel

Hvor vondt gjør det? Hvor lang tid tar det? Og hva forventes det at du skal gjøre? Spørsmålene før en forløsning er ofte mange, også for den som skal stå ved siden av.

pack_teaser

Pakke fødebagen - Den ultimate listen

Når pakker man fødebagen, og hva bør den inneholde? Vi har laget en sjekkliste over hva du trenger – og hva du kanskje ikke trenger …

food_to_avoid_teaser

Hva slags mat bør man unngå som gravid

Hva er det gravide ikke kan spise? Hvordan er det med kaffe? Og hva er listeria? Her kan du lese om kosthold for gravide, og fremfor alt hva du ikke bør spise når du venter barn.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Spise fisk når du er gravid?

Fisk og skalldyr inneholder mange næringsstoffer som barnet i magen og den gravide trenger. De inneholder blant annet viktige fettsyrer som er avgjørende for utviklingen av barnets hjerne. Men, enkelte typer fisk kan inneholde miljøgifter, så det gjelder å velge med omhu.

pregnant_sick_teaser

Gravid med omgangssyke

Diaré, omgangssyke og matforgiftning er aldri gøy, men det er ekstra plagsomt når du er gravid. Det kan imidlertid være en trøst at det i de fleste tilfeller ikke er farlig for barnet i magen.

essity6955_mobile

Gravid med halsbrann? – tips som hjelper

Halsbrann kan bli plagsomt etter hvert som barnet vokser og tar stadig mer plass i magen. Det er ikke farlig, men kan være ubehagelig, så her kommer noen råd mot halsbrann.

essity7711_mobile

Ikke drikk alkohol når du er gravid

Alkohol passerer gjennom morkaken, og man vet at alkohol kan forårsake skader på det ufødte barnet. Alkohol påvirker blant annet fosterets vekst og hjerneceller negativt. Det anbefales å avstå fullstendig fra alkohol under svangerskapet. Hvis du har alkoholproblemer og er gravid, er det hjelp å få. Ta kontakt med helsestasjon eller fastlege, så henviser de deg til noen som kan hjelpe.

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Når barnet ligger i seteleie

Seteleie, altså at babyen ligger med rumpen først når det nærmer seg fødsel, er uvanlig. Kun 3 % av alle barn ligger i seteleie når man nærmer seg termin.