close

Svangerskapsdiabetes

Bekymret for blodsukkerverdiene dine? Når man er gravid, blir blodsukkerverdiene kontrollert flere ganger i løpet av svangerskapet.

Urinen vil ved hver kontroll bli testet for eggehvite (protein) og sukker (glukose). Under et svangerskap endres nemlig kroppens stoffskifte, og sukkerinnholdet i blodet kan bli usunt høyt. Da øker behovet for insulin, hormonet som regulerer sukkerinnholdet.
Enkelte kvinner kan trenge hjelp med livsstilsendringer for å holde blodsukkernivået nede, eller få ekstra insulin i form av sprøyter.

Diabetestest med søt drikke og blodprøve

Hvis du tester positivt for sukker i urinen, vil det bli utført en undersøkelse (glukosebelastning) som viser hvor mye sukker du har i blodet. Da må du drikke en sukkerløsning på fastende mage. Deretter kontrolleres blodsukkeret etter et par timer. 

Livsstilsendring eller ekstra insulin

Hvis glukosebelastningen viser at du har svangerskapsdiabetes med moderat forhøyede blodsukkerverdier, kan det være nok å endre livsstilen ved å spise mindre sukker og fett samt mosjonere mer. Men enkelte kvinner kan også trenge insulinbehandling i form av sprøyter. Kvinner med diabetes skal ha ekstra oppfølging av lege og jordmor under svangerskapet.Ubehandlet svangerskapsdiabetes utgjør en fare for både mor og barn. Risikoen for komplikasjoner øker, både under svangerskapet og ved fødselen. Barnet blir som regel også større, med en fødselsvekt over 4 500 gram til termin.

Hvordan merker man svangerskapsdiabetes?

Ofte merker man ikke selv at man utvikler svangerskapsdiabetes. Derfor kontrolleres alle gravide kvinner regelmessig.
Hvis blodsukkerverdien blir veldig høy, er symptomene de samme som ved andre typer diabetes.
Man blir

  • trøtt
  • tørst
  • mer tissetrengt

Hvem risikerer å få svangerskapsdiabetes?

Risikoen for å rammes er høyere for kvinner som

  • tidligere har hatt svangerskapsdiabetes
  • tidligere har født et stort barn (4 500 gram)
  • er overvektige og har en BMI (Body Mass Index) på 30 eller mer
  • har foreldre eller søsken med diabetes

Etter fødselen

Hos de fleste blir sukkerverdiene normale etter fødselen. Noen kvinner utvikler imidlertid kronisk type 2-diabetes.
Barnets blodsukkerverdi kontrolleres også det første døgnet etter fødselen.
De fleste som har hatt svangerskapsdiabetes, bør regne med at de fortsatt vil være utsatt. De bør derfor tenke litt ekstra på kostholdet, prøve å holde seg på et sunt vektnivå og trene regelmessig. Ved et nytt svangerskap kan de høye blodsukkerverdiene komme tilbake.

Hvis du har diabetes fra før

Kvinner som har diabetes fra før, blir fulgt opp med hyppige legekontroller under hele svangerskapet. Insulinbehovet endres, og doseringen må tilpasses deretter.
Man følger også nøye med på barnets utvikling og vekst, med ekstra ultralydundersøkelser.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...