Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Fødsel ved keisersnitt

Et keisersnitt kan enten være planlagt eller utføres som en akutt operasjon hvis fødselen ikke går helt etter planen. Uansett årsak er prosedyren ofte den samme, og det gjelder også resultatet: Du får et arr i bikinilinjen og en nyfødt bylt i armene.

I dag fødes cirka hvert sjette barn i Norge ved keisersnitt. Under halvparten av keisersnittene er planlagt.
Vanligvis er den blivende mammaen helt våken under inngrepet, men i svært akutte tilfeller gjøres operasjonen under narkose.

Hvorfor planlegger man et keisersnitt?

Ved et helt normalt svangerskap er det generelt best, både for deg og barnet, å føde vaginalt. Blant annet har du høyere risiko for infeksjon eller store blødninger etter et keisersnitt. Barn som fødes ved keisersnitt, kan iblant få problemer med å puste og må ligge i kuvøse eller få ekstra oksygen en stund.

Det kan være ulike grunner til et planlagt keisersnitt

  • Barnet ligger i såkalt seteleie, med rumpa nedover.
  • Barnet er veldig stort.
  • Tvillinger eller trillinger og et komplisert svangerskap.
  • Morkaken blokkerer livmorhalsen, slik at det er vanskelig for barnet å komme ut på vanlig måte.
  • Svangerskapsforgiftning.
  • Altfor smalt bekken.
  • Tidligere skader eller operasjon i underlivet.
  • Tidligere fødsel med keisersnitt.
  • Sterk fødselsangst.

Det gjøres mange keisersnitt hver eneste dag. Selv om enkelte komplikasjoner er vanligere enn ved en vanlig fødsel, går det bra med de fleste mødre som føder ved keisersnitt, og med barna deres.

Keisersnitt gjøres oftest med ryggbedøvelse

Man foretar akutt keisersnitt hvis det skjer noe under fødselen som gjør at barnet må tas ut så raskt som mulig. Det kan for eksempel skyldes at barnets hode ikke har festet seg riktig i bekkenet. En annen årsak kan være oksygenmangel hos barnet.
De fleste keisersnitt – også de akutte – gjøres med regionalbedøvelse i form av ryggbedøvelse. Da bedøves du fra brystet og ned til lårene, slik at du kan være bevisst under operasjonen og få mulighet til å holde barnet så snart det er født.
Hvis man må gjøre et akutt keisersnitt veldig raskt, fordi situasjonen oppfattes som ekstra akutt, får du i stedet narkose – noe som betyr at du sover når barnet ditt kommer til verden.

Hva skjer før inngrepet?

Et keisersnitt er en operasjon og gjennomføres derfor i en operasjonsstue. Magen må være tom før inngrepet. Det settes drypp via en slange i en blodåre. Man barberer bort eventuelt hår ved bikinilinjen. Et kateter, som er en liten plastslange, føres inn i urinblæren din. Du må ta på deg spesielle operasjonsklær.

Du er våken under operasjonen

Ryggbedøvelsen gis av en anestesilege. Den bedøver deg fra brystkassen og ned til lårene. Det betyr at du er ved full bevissthet under operasjonen. Du slipper imidlertid å se på selve inngrepet, siden man setter opp et skjermbrett mellom ansiktet ditt og magen.
Så snart bedøvelsen virker ordentlig, begynner operasjonen. Som oftest gjør kirurgen et horisontalt snitt, et såkalt "bikinisnitt". Deretter tar det bare noen få minutter før barnet er ute.

Barnet er født!

Barnet løftes ut av livmoren – og selve fødselen er ferdig! Hvis barnet er i god form, får du umiddelbart (hvis du er våken) mulighet til å holde det og ønske det velkommen til verden.Mens barnet ligger ved brystet ditt, syr kirurgen igjen operasjonssåret.

Etter keisersnittet

Kateteret tas ofte ut senere samme dag. Jordmoren hjelper deg med å gå på toalettet og tisse – det er viktig at den funksjonen kommer riktig i gang igjen etter at du har vært bedøvd. Siden operasjonsstedet er ømt, får du alltid smertestillende medisin etterpå.
Det er viktig at du snarest mulig står opp og beveger deg. Å gå litt rundt kan i seg selv bidra til at smertene blir mindre, kroppen leges raskere, og risikoen for blodpropp minimeres. Men vær forsiktig, og unngå alle former for løft.
Vanligvis blir du utskrevet fra sykehuset etter to til fire dager, eller når du føler deg klar. Tidspunktet avhenger både av hvilket sykehus du har født på, og av hvilke rutiner som gjelder etter utskriving.
Les mer om å komme hjem etter keisersnitt og om de første dagene hjemme med et nyfødt barn.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...