close

Når mammaen og fosteret har forskjellig blodtype

Hvis mammaens blodtype er rhesusnegativ, noe som er nokså sjeldent, blir hun fulgt opp ekstra nøye under svangerskapet. Hvis barnet i magen har en rhesuspositiv blodtype, kan mammaens kropp nemlig utvikle antistoffer mot barnets blod, og det kan være alvorlig. Dette kalles immunisering.

Hvis antistoffene kommer inn i barnets blod mens det ligger i magen, kan barnet bli blodfattig. Immuniseringen, det vil si at mammaens kropp danner antistoffer mot barnets blod, kan øke for hvert svangerskap. Les også: Nyfødtscreening og undersøkelser av nyfødte barn og Graviditetsplager – hele listen

Det er flere gode måter å overvåke og behandle mammaer og barn med ulike Rh-blodtyper på. Siden Rh-negative mammaer i dag følges opp så nøye, er risikoen ved denne uvanlige komplikasjonen nå mye mindre enn før.

Ulike blodtyper

Vi mennesker har ulike blodtyper. Det såkalte AB0-systemet med eller uten rhesusfaktoren, Rh, er det mest kjente.

Hvis du ikke har denne faktoren i blodet ditt, er du Rh-negativ. Hvis du får barn med en mann som er Rh-positiv, kan barnet arve denne faktoren av faren sin. Hvis det skjer og ditt og barnets blod blander seg, noe som ofte skjer ved en fødsel, begynner kroppen din å produsere stoffer for å bryte ned denne fremmede faktoren.

Blodtypen fastslås i begynnelsen av svangerskapet

På første svangerskapskontroll tas det en blodprøve av deg. Hensikten er å finne ut hvilken blodtype du har, og om den er Rh-negativ eller Rh-positiv.

I noen land får alle rhesusnegative kvinner forebyggende behandling med anti-D-immunglobulin, uten at man vet om fosteret er rhesuspositivt eller -negativt. Dette fører til en stor og kostbar overbehandling, og det er derfor ikke innført i Norge. Nye tester som kan avsløre nettopp de som har behov for slik behandling, er under utprøving (2014). De vil kunne gi en mer målrettet og effektiv behandling.

Beskyttelse med tanke på fremtidige svangerskap

Ved fremtidige svangerskap kan disse antistoffene passere morkaken og komme inn i fosterets blodsirkulasjon. Hvis også dette barnet er Rh-positivt, vil blodlegemene bli angrepet, og barnet kan bli alvorlig sykt.

Nå anbefales det at alle Rh-negative mammaer som har født et Rh-positivt barn, får en anti-D-vaksine for å forhindre Rh-immunisering ved et eventuelt senere svangerskap. Det gjøres innen 72 timer etter fødselen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...