close

Gravide og røyking

Når man venter barn, har man en god grunn til å slutte å røyke – kanskje den mest motiverende og viktigste grunnen noensinne. Røyking er skadelig for barnet når det ligger i livmoren, når du ammer det, og når det puster inn røyken. Det er også viktig at ingen andre i familien utsetter barnet for røyk.

Snakk med lege eller jordmor om å få hjelp til å slutte å røyke. Dette gjelder alle i familien. Røyking er vanedannende, og det kan være vanskelig å slutte, men de fleste klarer det. Mange slutter å røyke under svangerskapet og i småbarnsårene, og en del slutter for godt.

Nedenfor kan du lese hva som skjer med små barn som utsettes for røyking. Det kan hjelpe deg med å ta beslutningen.

Røyking under svangerskapet skader barnet
Røyking er skadelig for barnet allerede når det ligger i livmoren, siden alle giftige stoffer overføres til barnet via morkaken og navlestrengen. Senere får barnet i seg alle giftige stoffer fra røykingen gjennom morsmelken.

Passiv røyking er skadelig for barnet, og ingen i familien bør røyke
Hvis du eller noen andre i familien røyker, blir barnet en passiv røyker. Passiv røyking påvirker barnet på flere måter. Et spedbarn som utsettes for passiv røyking, har større risiko for krybbedød, allergirelaterte sykdommer, luftveissykdommer, ørebetennelse og kolikk. Innfør regler om at røyking bare skal foregå utendørs, og informer familie og venner om det.

Argumenter og fakta som støtter beslutningen om å slutte å røyke
• Karbonmonoksid reduserer oksygeninnholdet i blodet, noe som gjør at barnet får mindre oksygen til hjernen når det ligger i magen.
• Nikotin får blodårene i navlestrengen og i morkaken til å trekke seg sammen, noe som gjør at barnet får mindre næring og oksygen.
• Gravide kvinner som røyker, føder som regel tidlig, og barna deres har lavere fødselsvekt og mindre organer enn barn som fødes av ikke-røykere.

Farlig med røyk for barnet etter fødselen
• Risikoen for krybbedød er to til tre ganger større hvis spedbarnet utsettes for passiv røyking. Barnets soverom må være fullstendig røykfritt.
• Røyk kan gi spedbarn vondt i magen og kolikk.
• Undersøkelser har vist at i hjem der foreldrene røyker, rammes barna oftere av astmatisk bronkitt i alderen 0 til 18 måneder, og at en tredjedel av barna før eller siden rammes av astma.
• Barna har større risiko for å utvikle allergirelaterte sykdommer.
• Barn under fire år er mer utsatt for ørebetennelse samt øre- og halsinfeksjoner.
• Barn som utsettes for nikotin, kan bli urolige og gråte mye.

Det kan være vanskelig å slutte å røyke, så ta kontakt med jordmor, lege eller helsestasjon. Det er hjelp å få.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...