Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Vegetarmat under svangerskapet

Gravide vegetarianere bør være ekstra nøye med å få i seg nok jern og D-vitamin, men også riktige typer fett.

Et laktovegetarisk kosthold, som inneholder meieriprodukter, pleier å fungere godt også for gravide. Hvis du er veganer, kan du imidlertid trenge litt ekstra hjelp og tips fra en ernæringsfysiolog for å være sikker på at kostholdet ditt inneholder den næringen det voksende barnet trenger for å utvikle seg.

Proteiner for gravide vegetarianere
Hvis du spiser enkelte matvarer fra dyreriket, kan du klare å få i deg nok proteiner fra melk, ost og egg. Er du gravid og veganer, er det en større utfordring. Spis soyabønner, linser og andre belgfrukter, soyamelk, tofu og nøtter.
Det lille barnet trenger flere typer proteiner, så spis litt av alle disse matgruppene.

Jern finnes i andre ting enn kjøtt
For deg som ikke spiser kjøtt, er fullkornsprodukter, belgfrukter, grønne bladgrønnsaker og tørket frukt gode kilder til jern. Men det kan likevel være vanskelig å få i seg store nok mengder.
Les mer her om hvordan du unngår jernmangel under svangerskapet.

Kalsium, D-vitamin og folsyre
I likhet med alle andre gravide bør du passe på at du får i deg disse viktige næringsstoffene. Les her om hvilke matvarer som inneholder kalsium, D-vitamin og folsyre.
Det er viktig å velge margarin og melk som er beriket med D-vitamin.
Hvis du ikke spiser meieriprodukter, bør du ta kalsiumtilskudd. Veganere kan trenge hjelp fra en ernæringsfysiolog for å sikre at kostholdet inneholder nok vitamin B12 og D-vitamin.Uansett om du er vegetarianer eller ikke, kan det være lurt å ta kosttilskudd i form av en multivitamintablett hver dag. Hvis du velger en type som er beregnet på gravide, får du den anbefalte daglige dosen av folsyre og D-vitamin i tabletten.

Fiber for magen
Forstoppet eller treg i magen? Magen fungerer som regel bedre hvis du spiser fiber, drikker nok og beveger deg.
Alle typer belgfrukter, for eksempel erter, bønner og linser, inneholder både fiber og viktige næringsstoffer. Det samme gjelder kålvekster. Prøv for eksempel revet hvitkål i både kald og varm mat. Grovt brød, müsli, frokostblanding og grøt er også utmerket mat for gravide. Og frukt inneholder naturligvis både vitaminer og fiber.

Velg riktig fett
Under svangerskapet er flerumettet fett ekstra viktig. Både rapsolje og olivenolje har en god balanse mellom ulike typer fett. Bruk gjerne dem, eller flytende margarin som er basert på disse oljene, når du lager mat.
For vegetarianere som ikke spiser fisk, er det ekstra viktig å få i seg nok omega-3 fra for eksempel rapsolje. Kroppen kan til en viss grad omdanne disse fettsyrene til den typen gunstige fettsyrer som finnes i fet fisk, og som er nødvendige for fosterets utvikling.
Men selv om du vanligvis ikke spiser fisk, kan du vurdere å gjøre det mens du er gravid, for å dekke behovet for den viktige fettsyren DHA. Ellers kan du trenge ekstra tilskudd av DHA i noen måneder.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...