givingbirth_2_image

Hva skjer på fødeavdelingen?

Nå er babyen på vei! Husk bagen, og sett kurs mot sykehuset. Etter alle månedene med venting er dagen endelig kommet.

Det kan føles litt uvirkelig at ventetiden er over, men plutselig kommer det mange har lengtet etter: tegnene på at tiden er inne. Enten det er fordi riene er i gang, vannet har gått eller du står overfor en planlagt igangsetting, kribler det ofte i magen. Men før du finner frem fødebagen og drar til sykehuset, bør du ringe til fødeavdelingen – eller føden, som vi ofte sier.

Akkurat som alle svangerskap er ulike, er det heller ingen fødsler som er like. De fleste føder vaginalt, og noen fødsler ender med keisersnitt. Andre ganger er det av ulike årsaker planlagt keisersnitt. I tillegg blir noen igangsatt. Likevel kan det være greit å få et inntrykk av hva som vanligvis skjer på fødeavdelingen, slik at du vet litt om hva du kan forvente når du skal føde.

Innlegging og undersøkelse

Når du kommer til sykehuset blir du tatt imot av en jordmor. Dere snakker litt om hvordan du har det, hvor ofte riene kommer og hvor lenge de varer. Hun sjekker blodtrykk og kjenner på magen for å sjekke hvordan barnet ligger og hører på pulsen til babyen. Deretter vil hun også kjenne på åpningen på livmorhalsen og se hvor langt du er i fødsel eller om du er kommet over i aktiv fase.

Går det litt for lenge mellom riene, kan det hende du blir bedt om å dra hjem og vente på at de kommer i gang for alvor. Men har du regelmessige sterke rier og har åpnet deg mer enn 3-4 cm blir du lagt inn på fødeavdelingen.

Hvem jobber på fødeavdelingen?

Det er jordmor som har ansvaret for deg under fødsel og passer på at alt er bra med deg og babyen i magen. Når dere snakker sammen, får du mulighet til å stille spørsmål eller komme med ønsker som gjelder fødselen, og snakke om smertelindring.
Hvis du har skrevet en fødselsplan med ønsker og forventninger til fødselen, kan du gi den til jordmoren. Poenget med planen er at personalet på sykehuset skal få vite om det er noe spesielt du vil eller trenger. I tillegg er fødselsplanen god å ha hvis fødselen tar tid og det er vaktskifte. Da kan nemlig neste jordmor få samme informasjon. Det er jo ikke sikkert at du orker å forklare ønskene dine en gang til etter noen timer med rier.

Men jordmoren er ikke den eneste du møter. Dersom det skulle oppstå noe unormalt under fødsel vil det også komme en gynekolog/fødselslege. Jordmor og lege jobber tett sammen. Det jobber også barnepleiere på fødeavdelingen og de hjelper til spesielt i siste del av trykkefasen og etter at fødselen er ferdig. En anestesilege er tilgjengelig for å gi epidural/spinalbedøvelse og gjøre en innsats hvis det blir behov for keisersnitt. Det er også en barnelege til stede ved fødsler der man mistenker at barnet er litt medtatt, eller hvis barnet blir født for tidlig. I tillegg til alle disse er det nokså vanlig å møte studenter i de ulike yrkeskategoriene.

Fødselen

Når du er lagt inn og har fått tildelt et rom, har du sannsynligvis regelmessige rier. Kanskje får du mulighet til å ta et varmt bad eller en varm dusj for å slappe av og lindre smertene. Jordmoren er til stede så mye du ønsker, i den aktive fasen av fødselen. Hun eller han sjekker hele tiden hvordan fødselen forløper, og passer på at mor og barn har det bra. Jordmoren kjenner etter hvor stor åpningen er, og kan ved behov hjelpe deg med å velge riktig type smertelindring. Trives du ikke med jordmoren du har fått, har du rett til å bytte.

Jordmoren skal veilede deg, være ekspert og lytte til deg. Hun eller han skal være en person du kan be om råd og støtte. Det er viktig å si fra hvis noe ikke føles riktig. Ingen forventer at du på forhånd skal vite hvordan fødselen vil bli, og hvordan du kommer til å reagere. Personalet på fødeavdelingen er vant til å forholde seg til nye ønsker fra blivende foreldre. I utdrivingsfasen, når du presser aktivt, er jordmoren til stede hele tiden.

Partner eller annen nærstående person under fødselen

Under fødselen kan partneren eller den som er med under fødselen, være en ressurs for alle ved å formidle ro og trygghet gjennom hele prosessen. For det første er det ofte denne personen som kjenner den fødende best, og som kan støtte henne, hjelpe henne med å takle redselen for smerte og føre ordet for henne. For det andre kan han eller hun bidra ved å være aktiv og stille spørsmål, gi nærhet og massasje, tørke morens svette panne og minne henne på å skifte stilling og puste riktig. Når en person er til stede for den fødende på alle plan, går fødselen ofte lettere og føles mer som et intimt samarbeid frem til barnet kommer.

Et annen måte man som partner kan bidra på, er å fylle på med energi. Det høres kanskje trivielt ut, men det er viktig – særlig hvis fødselen tar lang tid.

Bearbeide opplevelsen

Etter fødselen er det en god idé å snakke om det som har skjedd. Det er en viktig del av fødselsprosessen, og det gir ofte en følelse av trygghet – da kan dere stille spørsmål om det som har skjedd, og fortelle hvordan dere opplevde det. Dere får se fødselsjournalen og kan på den måten få et tydeligere bilde av hele opplevelsen. Å kunne snakke om opplevelsen når alt er ferskt, kan også være en viktig del av forberedelsene til en eventuell neste fødsel – selv om det kanskje føles utelukket akkurat nå. Det er mye fokus på den fødende kvinnen og barnet under fødselen, og det skal det være. Under samtalen etterpå er det rom for partneren som også har blitt forelder. Å se barnet sitt bli født er en følelsesmessig sterk opplevelse.
Hvis alt har gått som det skal, og barnet har det bra og er undersøkt av en barnelege, kan dere etter seks timer dra hjem med babyen og starte livet som en ny familie hjemme. Men i så fall må dere komme tilbake til en kontroll etter noen dager.

Barselavdelingen og de som jobber der

De fleste velger å bli værende litt lenger, særlig hvis det er det første barnet. Det vanlige er å bli på sykehuset i to til tre døgn. Da blir du overført til barselavdelingen, der du kan få hjelp med for eksempel amming eller få behandling etter eventuelle komplikasjoner under fødselen. På barselavdelingen jobber det jordmødre, sykepleiere, barnepleiere og leger. Husk å spørre om alt du lurer på om bleieskift, mating og renselse – eller hva du bør gjøre hvis det føles ekkelt å gå på toalettet etter fødselen.

Om en eventuell partner eller nærstående får bo sammen med mor og barn på sykehuset, varierer fra sykehus til sykehus. Det kan dessuten gjelde spesielle regler i pandemitider. Hvis babyen har hatt det litt travelt og er født for tidlig, eller trenger litt ekstra pleie og tilsyn den første tiden, skjer dette på en neonatalavdeling.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.

Del artikkel