Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

På fødeavdelingen – møte jordmoren

Nå skjer det! Husk bagen og hverandre, og kom dere av gårde til sykehuset. Etter alle månedene med venting er endelig dagen kommet.

Når det er tre minutter mellom riene, er det på tide å dra til sykehuset hvis du er førstegangsfødende og vannet ikke har gått. Hvis vannet går, bør dere ringe til fødeavdelingen for å høre om de synes dere bør komme med det samme.
Flergangsfødende bør vanligvis dra til sykehuset når det er fem til seks minutter mellom riene. Det er imidlertid best å ringe til en jordmor og spørre før man bestemmer seg for å dra hjemmefra. Ingen fødsler er like, og ingen fødeavdelinger er like. Men her får du en generell beskrivelse av hva som venter deg hvis du har valgt å føde på sykehus, eller hjemme med egen jordmor.

Møte jordmoren

Etter at jordmoren har registrert deg, måler hun blodtrykket og pulsen. Hun kjenner på magen for å finne ut hvordan barnet ligger, lytter til barnets hjerteslag og kontrollerer eventuelt hvor stor åpning du har. Dere snakker om riene – når de begynte, og hvor lang tid det er mellom dem.

Hvis du har skrevet et fødselsbrev med ønsker om og forventninger til fødselen, gir du det til jordmoren. Et poeng med brevet er at neste jordmor vil få samme informasjon hvis det er vaktskifte mens du er på fødeavdelingen. Det kan hende at du ikke orker å forklare ønskene dine en gang til etter noen timer med rier.

Dere kan også snakke om ønskene dine for fødselen og om smertelindring. Kanskje ønsker du å være i bevegelse under riene? Ta et bad? Få en bestemt type smertelindring? At barnet legges på magen din med det samme? At barnet blir hos deg inntil det har fått amme første gang? Kanskje vil pappaen eller partneren klippe navlestrengen?

Barnets hjerterytme og riene

Deretter foretas det en CTG-undersøkelse, som viser barnets hjerterytme, og hvor lang tid det er mellom riene. Da kan jordmoren også vurdere hvordan barnet reagerer på riene, og hvordan barnet har det der inne.

Du behøver ikke stille alle spørsmålene med det samme du kommer inn. Det skjer mye under en fødsel, og du kan stille spørsmål til jordmoren etter hvert. Fortell hvordan du føler deg, og hvilke ønsker og behov du har.

Fødselens første fase

Hvis du ønsker det, kan du ta et varmt bad for å slappe av og lindre smertene. Jordmoren vil ikke være hos deg hele tiden i fødselens første fase, men kommer innom med jevne mellomrom for å se til deg og barnet. Jordmoren sjekker også hele tiden hvordan fødselen forløper, og at du og barnet har det bra. Hun sjekker hvor stor åpning du har, og kan hjelpe deg med å velge riktig type smertelindring hvis du trenger det.

Jordmoren veileder deg

Jordmoren er din veileder, ekspert og lytter. Be henne om råd og støtte. Ikke nøl med å si fra hvis noe ikke føles riktig. Det er viktig for dere begge. Du har kanskje endret mening om noe du hadde planlagt for fødselen, og det er greit. Husk at hun er der for å hjelpe deg og barnet. Hvis du trenger hjelp fra jordmoren, kan du ringe på henne. I de neste to fasene, når du presser aktivt og føder barnet, vil hun være hos deg hele tiden.

Medforelder under fødselen

Under fødselen vil kanskje du som skal bli pappa eller er medforelder, være aktiv og delta. Still spørsmål til jordmoren, og hold deg oppdatert. Partneren din trenger deg virkelig nå. Det beste du kan gjøre, er å hjelpe, støtte og oppmuntre henne så godt du kan. Hvis du deltar mer aktivt i fødselen, styrkes følelsen av et intimt samarbeid helt til barnet fødes.

Bearbeide opplevelsen

Etter fødselen er det en god idé å snakke om det som har skjedd. Det er en viktig del av fødselsprosessen, og det gir en følelse av trygghet. Still alle spørsmålene du sitter med, og snakk med jordmoren om det du følte eller opplevde. Dette møtet kan også være en viktig del av forberedelsene til en eventuell neste fødsel, selv om det kan virke fjernt nå.

Det er mye fokus på kvinnen og barnet under fødselen, og det skal det være. Men i samtalen etterpå er det også plass til deg som nettopp har blitt pappa eller er medforelder. Å se barnet sitt bli født er en følelsesmessig sterk opplevelse. Etterpå kan det føles godt å få snakke om det som har skjedd, og i tillegg stille de spørsmålene du eventuelt sitter igjen med.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...