birthfear_image

Fødselsangst

Å være nervøs og bekymret før fødselen er vanlig og en del av forberedelsene til fødselen. Men for noen oppleves det så tungt at det påvirker hele svangerskapet – og iblant lysten til å få barn.

Redsel for fødselen kan arte seg på ulike måter og omfatter alt fra lett bekymring til lammende fødselsfobi. Også partneren kan være bekymret og redd for fødselen. Fødselsangsten kan dessuten melde seg lenge før det er tid for å føde, kanskje allerede når du står der med en positiv graviditetstest, eller lenge før du er blitt gravid. Avhengig av hvor redd du er, finnes det ulike måter å håndtere angsten på. For angst er faktisk noe du kan lære deg å takle, blant annet ved å forstå hva den skyldes, og vite hva som skjer i kroppen.

Hvorfor er du redd for å føde?

Fødselsangst kan ha en rekke ulike årsaker, for eksempel følgende:

  • redsel for sykehus
  • redsel for blod eller sprøyter
  • mangel på støtte fra omgivelsene
  • tidligere erfaring med angst eller depresjon
  • redsel for at noe skal gå galt under fødselen
  • redsel for å miste kontrollen over kroppen eller situasjonen
  • høyere smertefølsomhet og/eller redsel for smerte
  • tidligere traumatiske opplevelser
  • negative erfaringer fra tidligere fødsel

Iblant er det vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva årsaken er, men hvis du kan identifisere redselen og hva den skyldes, har du ofte et bedre utgangspunkt, siden du da har noe konkret å jobbe med.

Hva skjer i kroppen når du blir redd?

Når du blir utsatt for noe kroppen opplever som en fare, begynner du å produsere stresshormonet adrenalin. Det er en nedarvet og primitiv respons som har fungert bra opp gjennom historien, siden den har fått menneskene til å enten flykte eller slåss når de har opplevd trusler fra for eksempel ville dyr. Før en fødsel har imidlertid adrenalinet en mindre gunstig effekt. Det blokkerer nemlig for velværehormonet oxytocin, som er nødvendig for at man skal føle seg trygg (eller kunne gi trygghet), takle riene, oppleve fødselen som lettere og hente seg raskere inn igjen. Men hvis du lærer deg å håndtere angsten, kan du dempe stresset. Du bør også være klar over at oxytocinet, altså det vi vil ha mye av, frigjøres ved nærhet og berøring. Klemming og hudkontakt er ikke bare koselig – det får også ned blodtrykket og pulsen, reduserer stresset og får deg til å kjenne deg generelt bedre psykisk. Også amming frigjør faktisk oxytocin og stimulerer tilknytningen etter at barnet er født.

Hvordan kan jeg takle fødselsangst?

Hvis du er redd for fødselen, bør du prøve å ta tak i angsten så snart som mulig. Ubearbeidet angst pleier nemlig ikke å forsvinne av seg selv. Den kan i stedet bli verre. Hvis du føler redsel allerede når graviditeten er et faktum, bør du si det til jordmoren på første kontroll. Også for partneren er det viktig å jobbe med angsten. En skrekkslagen eller utrygg partner blir nemlig sjelden en god støtte under fødselen. Det er også viktig å huske at du alltid har rett til å føle det du føler. Ingen har lov til å stille spørsmål ved eller bagatellisere følelsene dine. Å få høre at det ikke er så farlig, eller at du må slutte å tenke på det, pleier altså ikke å hjelpe så mye – selv om rådene sikkert er velmente. For å lære deg å takle angsten er du nødt til å akseptere den.

Avhengig av hvor sterk angsten er, kan du – og en eventuell partner – bli henvist til en spesialist på fødselsangst. Der får du verktøy du kan bruke til å håndtere redselen, angsten eller stresset som tankene på fødselen kan fremkalle. Hvis det er langt til nærmeste spesialist, eller samtalene begynner veldig langt ut i svangerskapet, kan du be om å bli henvist til psykolog. Samtaleterapi kan hjelpe hvis angsten tar overhånd. En annen mulighet er å prøve nettbasert kognitiv adferdsterapi. Da spiller det ingen rolle hvor du bor, og det er ingen ventelister.

Dersom du har vært gjennom en vanskelig fødsel, er det ikke så rart om du blir redd for neste. Da har du behov for å snakke, for eksempel med en jordmor, om det som har skjedd, og om hva som kan gjøres annerledes for å unngå at det skjer igjen.

Tips hvis du er litt redd for fødselen

Ved å finne ut hva som skremmer deg, har du noe å ta utgangspunkt i – enten det handler om at du har sykehusskrekk, at du er redd for å miste kontrollen, eller at tanken på smerte fyller deg med frykt.

  • Noe av det viktigste for å dempe redselen for å føde er å ikke være alene om den. Den personen som er med deg under fødselen, og som kanskje er den som står deg nærmest, er også den som kan gi deg best støtte. Husk å inkludere ham eller henne i prosessen.
  • Selv om du ikke går til en spesialist på fødselsangst, er det likevel viktig å få profesjonell støtte fra en jordmor. De aller fleste jordmødre har mye kunnskap om hvordan man håndterer fødselsangst, men hvis du føler at du ikke får nok støtte, går det faktisk an å bytte jordmor.
  • Å skrive en fødselsplan er alltid lurt, men det er kanskje ekstra viktig hvis du er veldig bekymret. Er du for eksempel redd for sprøyter, kan du skrive at de skal gi deg en bedøvende krem før de setter en eventuell sprøyte (eller be om å få slippe smertelindring som innebærer sprøyter). Hvis det er vanskelig å komme i gang med fødselsplanen, kan du se på sjekklisten i appen vår. Der finner du tips til hva det kan være smart å ha med i planen.
  • Er det selve smertene som virker skremmende, kan det være lurt å sette deg inn i ulike typer smertelindring, men også fødselssmerter og hvordan du kan lære deg å takle dem.
  • Er du redd for å måtte være alene – i tilfelle partneren eller den som skal være med deg, blir syk – kan du velge enda en person til å følge deg eller være reserve. Det kan være en doula, en slektning eller en nær venn. Selv om sannsynligheten for at en person blir syk, er ganske liten, slipper du på denne måten å måtte tenke på det.
  • Forbered deg til fødselen, for eksempel ved å gå på et informasjonsmøte hvis sykehuset arrangerer det. Det finnes også kurs som skal bidra til å dempe redselen og gi deg en mer positiv fødselsopplevelse.
  • Kunnskap er makt, er det noe som heter. Det gjelder her også. Ved å finne ut mer om hva som skjer på fødeavdelingen, hvilke faser en fødsel består av, og hva som skjer i kroppen, er det lettere å få kontroll over frykten.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel