Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Bekymret eller redd for fødselen

Er du nervøs? Eller rett og slett skrekkslagen med tanke på fødselen? Å være redd for å føde er verken rart eller uvanlig. Det hjelper kanskje ikke å vite at Norge er et av de tryggeste landene i verden å føde barn i. Men det er faktisk en del ting du kan gjøre for å føle deg tryggere.

Uansett om du er førstegangsfødende eller flergangsfødende, er det helt naturlig å være bekymret for fødselen. Det er en form for forberedelse. Men selvsagt hadde det vært herlig å føde uten redsel og å se frem til fødselen med forventning i stedet for frykt.

Noen tips til hva du kan gjøre for å føle deg tryggere
• Snakk med jordmoren. Fortell hva du er bekymret for, og hvordan du tenker.
• Besøk fødeavdelingen i god tid på forhånd hvis det er mulig. Et miljø du vet litt om, oppleves ofte som mindre skremmende.
• Gå på et informasjonsmøte på fødeavdelingen hvis du får tilbud om det.
• Les videre. Her finner du litt fakta om hvordan riene føles, om fødselens faser og om ulike typer smertelindring. Eller finn en bok som du liker. Det finnes massevis av god litteratur for gravide.
• Snakk med andre mammaer. Ta til deg det positive og de tipsene du kan bruke når du selv skal føde. Mange ganger er det dessverre de negative historiene og opplevelsene som får mest oppmerksomhet, men forsøk å ikke bruke energi på dem.
• Når du er klar, kan du skrive en fødselsplan, som også kalles et fødselsbrev.
• Hvis du/dere har lyst til å gå på et fødselsforberedende kurs, kan du sjekke hva som tilbys der du bor.

Skriv en fødselsplan / et fødselsbrev
Hvis du skriver ned hvordan du håper at fødselen skal bli, hjelper det deg med å sette ord på bekymringene dine. Det kan dessuten være greit å ha skrevet ned alt i tilfelle riene allerede er i full gang når du kommer til sykehuset.
Begynn med å stille deg selv følgende spørsmål:
• Er du en person som helst vil beholde kontrollen?
• Foretrekker du at noen andre tar styringen?
• Hvordan reagerer du vanligvis på smerte?
• Er du opptatt av å føde uten smerte?
• Hvilken innstilling har du til smertelindring?
• Hvilken type smertelindring kan du tenke deg?

Ved å stille konkrete spørsmål til deg selv er det lettere å komme frem til hvordan du vil at fødselen skal foregå. Du kan for eksempel bestemme deg for at du vil prøve å klare fødselen med bare avslappingsteknikker. Eller at du vil ta det som det kommer, og la jordmoren veilede deg under fødselen, med eller uten smertelindring.
Hvis du vil skrive et fødselsbrev, går det an å laste ned en mal fra Internett.

Fødselsangst og fødselsfobi
Hvis du er helt skrekkslagen ved tanken på fødselen, kanskje på grunn av noe du har opplevd, bør du fortelle jordmoren om det så snart som mulig. Du vil da få snakke med en spesialist som hjelper deg med å bearbeide den sterke redselen og legge en plan for fødselen.

Øv opp tilliten til din egen kropp
Opplevelsen av å føde beskrives ofte med ord som "fantastisk" og "mektig" – eller "aldri mer" og "jeg trodde jeg skulle dø". Det kan være en trøst å vite at redselen som oftest forsvinner så snart riene kommer i gang. Du blir fokusert og får krefter som du neppe trodde du hadde.
Kvinnekroppen er bygd for å føde barn. Den hjelper deg gjennom fødselen. Kroppen vet hva den skal gjøre, fordi den baserer seg på nedarvede kunnskaper som allerede finnes i deg.
Etterpå vil du sannsynligvis glemme mye av det som har skjedd. Det du først og fremst kommer til å huske, er det første møtet med barnet ditt.


Forbered deg gjennom å lese hvordan du kan håndtere fødselssmerter. 

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...