close

Å gå over tiden – alt om igangsetting av fødsel

Føles det som om dagene etter termin sleper seg av gårde? Selv om vinduene aldri har vært renere og chilispisingen har tatt helt av? Da bør du huske på at det er helt normalt å føde alt fra to uker før til 11dager etter termin. Det er bare cirka 5 prosent som faktisk får barnet sitt på "riktig" dag.

De fleste synes de siste ukene av svangerskapet er tunge. Og hvis du så går over tiden, kan ventetiden virke nærmest urimelig lang. Når termindatoen er passert og du har gått over tiden, blir du innkalt til hyppige kontroller hos jordmor. Det er for å passe på at både mor og barn har det bra. Hvis livmortappen er moden, prøver man iblant å sette i gang fødselen ved hjelp av hinneløsning. Men ellers griper man ikke inn mer enn nødvendig, siden det beste er at fødselen starter naturlig.

Hva kan du selv gjøre hvis du har gått over tiden?

Er det noe man selv kan gjøre for å få babyen til å ville komme ut og få i gang fødselen? Noen anbefaler å pusse vinduer, spise sterk chili og gå med den ene foten på fortauskanten, men det beste er nok å spare på kreftene og droppe vinduspussingen. Det finnes nemlig ingen bevis for at det fungerer, og det er fare for at du blir både sliten og får vondt i magen av all den sterke maten. Bringebærblad-te eller samleie (hvis du føler for det!) kan være verdt å prøve for å få i gang fødselen. Selv om ingen forskning viser at te fungerer, kan det ikke skade å drikke en kopp. Det er derimot ingen tvil om at et samleie øker oxytocinet i kroppen, altså det viktigste hormonet for å stimulere rier. Nå er det riktignok under selve fødselen at oxytocin i form av nærhet og kjærlighet gjør mest nytte og bidrar til en lettere fødsel. Men på det tidspunktet er dere sannsynligvis opptatt av helt andre ting enn å hoppe til køys.

Igangsetting av fødsel er vanligst hos førstegangsfødende. Vi vet ikke sikkert hvorfor, men også alder, arv og overvekt spiller inn. Blant flergangsfødende er igangsatt fødsel vanligst blant dem som gikk over tiden med forrige barn.

Hva er hinneløsning?

Hvis du som gravid går over tiden, og livmortappen er moden, kan man gjøre en hinneløsning, som også kalles "stripping". Det kan du få tilbud om enten du er førstegangsfødende eller har født barn før. Hinneløsning er en metode som kan hjelpe riene i gang. Den går ut på at en jordmor eller lege foretar en vaginal undersøkelse for å løsne fosterhinnene og skille dem fra den nedre delen av livmortappen. På den måten stimulerer man frigjøringen av hormoner som bidrar til å få i gang fødselen. For noen fungerer hinneløsningen, mens andre babyer faller ikke for det trikset og heller blir værende i magen.

Husk at hinneløsning kan oppleves som ubehagelig eller smertefullt, og at det kan komme en liten blødning etterpå. Det er også viktig å vite at det alltid går an å avbryte hinneløsningen hvis det ikke føles bra. En hinneløsning er altså ikke noe du bør prøve hjemme. Overlat det til jordmoren, som kan lytte til fosterlyden og følge med på hvordan barnet har det. Hvis jordmoren eller legen mener det er gunstig, går det an å gjøre flere hinneløsninger med noen dagers mellomrom.

Andre grunner til å sette i gang en fødsel

Det er ikke bare gravide som går over tiden, som kan få en planlagt igangsetting. Fødselen kan også bli satt i gang hvis vannet går uten at riene kommer i gang, eller hvis man ser at barnet eller moren ikke har det bra, for eksempel på grunn av svangerskapsforgiftning.

Det finnes ulike måter å sette i gang en fødsel på, og dette er de vanligste:

  1. Hormoner som tas vaginalt eller svelges. Det myker opp livmortappen og frigjør hormoner som setter i gang riene.
  2. Hormondrypp som setter i gang riene.
  3. Å stikke hull på fosterhinnen, slik at vannet går.
  4. Å sette inn et spesielt kateter i skjeden, slik at spissen plasseres inne i livmortappen. Deretter fyller man en liten ballong med vann, og på den måten dannes det et trykk nedover som bidrar til at livmorhalsen åpner seg og riene kommer i gang.

Også igangsatte fødsler pleier å ta tid

Selv om du blir igangsatt, blir ikke fødselen så veldig annerledes enn om den hadde startet av seg selv. Du må fortsatt gjennom fødselens fire faser før du får møte det lille barnet. Det kan ta ett til to døgn før fødselen kommer i gang, men hvis livmortappen allerede er moden og man kan begynne med riestimulerende drypp eller stikke hull på fosterhinnen, tar det vanligvis under et døgn. Det er alltid enklere å sette i gang fødselen hvis prosessen allerede har startet og livmortappen har modnet av seg selv.

Faktasjekket av Sara Bergman, autorisert jordmor.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...