Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Planlagt igangsetting av fødselen

Føles det som om dagene over termin sleper seg av gårde? Da bør du huske på at det er helt normalt å føde fra to uker før til to uker etter termin. Det er dessuten bare cirka fire prosent som føder på "riktig" dag. Så hold ut.

Når du går over tiden, må du gå på hyppige kontroller. Man sjekker at både barnet og du har det bra. Man prøver å ikke gripe inn mer enn nødvendig, siden en naturlig start på fødselen alltid er det beste for både deg og barnet.

Fødselen settes ikke i gang bare hos kvinner som har gått over tiden. Den kan også bli satt i gang hvis for eksempel vannet har gått uten at riene kommer i gang. Og den kan bli satt i gang hvis barnet eller du av en eller annen grunn ikke har det bra, for eksempel ved svangerskapsforgiftning.

Metoder fødeavdelingen på sykehuset bruker for å få i gang fødselen

Følgende metoder er de mest vanlige:

  1. Hormoner som tas vaginalt eller svelges. De myker opp livmoren og setter i gang riene.
  2. Hormondrypp som setter i gang riene.
  3. Å stikke hull på fosterhinnen, slik at vannet går.
  4. Å sette inn et spesielt kateter i skjeden, slik at spissen plasseres inne i livmoren. Deretter fyller man en liten ballong med vann, og på den måten dannes det et trykk nedover som bidrar til at livmorhalsen åpner seg.

Også igangsatte fødsler pleier å ta tid

Det kan ta ett til to døgn før fødselen kommer i gang, men hvis livmortappen allerede er moden og man kan begynne med riestimulerende drypp eller stikke hull på fosterhinnen, tar det vanligvis under ett døgn. Det er alltid enklere å sette i gang en fødsel hvis naturen selv allerede har begynt prosessen og livmortappen har modnet av seg selv.

Les gjerne mer om fødselens tre faser og om ulike typer smertelindring.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...