Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Vannet går

Oi, vannet går! På film begynner riene når vannet går. I virkeligheten går ikke alltid vannet før riene begynner. Det er som oftest omvendt.

Fra den første rien eller fra det tidspunktet fostervannet går, kan det iblant ta over 24 timer før fødselen kommer i gang. Noen ganger er det ikke før i utdrivingsfasen at fosterhinnen brister og vannet går.
Les om tegn på at fødselen er i gang.

Vannet går før riene er kommet i gang

Det hender at vannet går uten at riene kommer i gang. Ta da kontakt med jordmor for å få råd. Tiden er kanskje ikke inne for å føde, men for en kontroll. Hvis vannet har gått og det begynner å bli en langvarig jobb, kan det brukes antibiotika noen ganger.

Drypper vannet i stedet for å renne?

Det kan være vanskelig å være sikker på om vannet har gått eller ikke. Siden barnets hode kan ligge som en propp i fødselskanalen, kan det føre til at vannet drypper i stedet for å renne.

Ta kontakt med jordmor hvis du oppdager eller mistenker at vannet har gått, selv om du ikke kjenner noen rier. 

Igangsetting av fødselen

På de fleste fødeavdelinger venter man mellom 24 og 48 timer etter at vannet har gått, før man gjør noe aktivt for å sette i gang fødselen. Det avhenger i stor grad av hvordan barnet har det, og av fargen på fostervannet. Hvis vannet er grønnaktig, skyldes det at barnet har hatt avføring, og det kan være et tegn på at det er eller har vært utsatt for stress.

Man foretar en CTG-undersøkelse, som er en form for elektronisk overvåking som måler fosterets puls og sammentrekningene i livmoren, for å finne ut hvordan barnet har det.

Hvis alt ser ut som det skal, må du vente på at riene kommer i gang av seg selv. Hvis ikke riene begynner i løpet av 24–48 timer, setter man i gang fødselen. Sykehusene kan ha litt ulike rutiner for dette.
Les mer om ulike typer rier – kynnere, fødselsrier og etterrier.

Les gjerne Planlagt igangsetting av fødselen

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...