essity6955_desktop

Gravid med halsbrann? – tips som hjelper

Halsbrann kan bli plagsomt etter hvert som barnet vokser og tar stadig mer plass i magen. Det er ikke farlig, men kan være ubehagelig, så her kommer noen råd mot halsbrann.

Hvorfor får man halsbrann når man er gravid?

Rundt halvparten av alle gravide plages av halsbrann og sure oppstøt – magesyrerefleks. Det er mest vanlig i siste del av svangerskapet, men kan også dukke opp tidlig. Halsbrann skyldes at surt mageinnhold – altså magesaft – kommer opp i spiserøret eller munnen. Etter hvert som magen vokser og hormoner gjør at lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken blir slappere, kan det føre til sure oppstøt og halsbrann. Da gjør det vondt, svir og brenner i øvre del av magen.

Hva hjelper mot halsbrann og sure oppstøt når du er gravid?

Her er noen tips:

  • Spis lite og ofte.
  • Unngå å spise like før sengetid.
  • Grovbrød kan hjelpe.
  • Drikke som inneholder kalsium, for eksempel melk og yoghurt, nøytraliserer magesyren.
  • Kjerringråd omfatter alt fra mandler og kullsyrevann til banan – bare prøv deg frem.
  • Unngå sterkt krydret,fet, fritert og stekt mat, og jus, kaffe og te.
  • Hev hodeenden på sengen, eller bruk en ekstra pute, slik at du ikke ligger så flatt.
  • Halsbrann kan forverres av medisiner som inneholder acetylsalisylsyre, ibuprofen og diklofenak. De bør generelt unngås under svangerskapet – selv om du ikke har halsbrann. Trenger du smertestillende, er det bedre å velge paracetamol.

Legemidler og medisiner mot halsbrann

Hvis ingenting annet hjelper, kan du kjøpe et reseptfritt legemiddel mot halsbrann på apoteket. Fortell alltid at du er gravid, slik at du får riktig medisin. De fungerer litt ulikt: Enkelte nøytraliserer magesyren, slik at den blir mindre sur. Andre danner et slags skum som legger seg som et lokk øverst i magesekken for å hindre magesaften i å komme opp i spiserøret.

Når må du oppsøke hjelp?

Hvis det ikke blir bedre etter 2–3 uker, og du har prøvd tipsene og reseptfrie legemidler, bør du kontakte lege eller jordmor. En lege kan eventuelt skrive ut reseptbelagte preparater hvis plagene er svært alvorlige og ikke vil gi seg.

Hvis du har halsbrann kombinert med mye vondt i magen eller brystet, kan du kontakte lege eller jordmor og be om råd!

Halsbrann og sure oppstøt er en av mange plager gravide kan få. Vil du vite mer om de vanligste svangerskapsplagene, har vi samlet informasjon om dem her.

Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.

Del artikkel