close

Sex og lyst under svangerskapet

Det er ingen grunn til å unngå å ha sex under svangerskapet. Hvis svangerskapet er normalt, er det ingenting som tyder på at et samleie kan skade barnet.

Den eneste grunnen til ikke å ha sex er hvis én eller ingen av dere har lyst. Snakk med hverandre, og vær åpne om hva dere føler. Nærhet er viktig og skapes på mange nivåer.
Mange kvinner får økt sexlyst i andre trimester. Noen forteller at de aldri har hatt et bedre sexliv og opplevd bedre orgasmer enn under svangerskapet. Det skyldes at blodgjennomstrømningen i slimhinnene i skjeden blir større, noe som øker kvinnens følsomhet.
Enkelte kvinner føler seg dessuten mer attraktive når brystene blir større, magen begynner å strutte og et nytt liv vokser inne i dem. Mange partnere synes også at det er attraktivt.

Ingen sex i det hele tatt

For andre er det helt motsatt. Hormonene kan gjøre den gravide kvinnen kvalm og trøtt, noe som vanligvis ikke lar seg kombinere med sexlyst. De fleste forstår at den som er gravid, ikke har så lyst på sex under svangerskapet, men også partnerens sexlyst kan påvirkes. Han eller hun er kanskje overveldet av følelsene svangerskapet medfører, og har derfor mindre lyst.

Dere går begge gjennom mange forandringer både fysisk og følelsesmessig. Noen føler seg mer tiltrukket av partneren når hun er gravid. Andre vil ikke ha sex i det hele tatt under svangerskapet og viser kanskje mer ømhet i stedet. Ønsket om å beskytte den gravide kvinnen og det ufødte barnet kan være stort i denne perioden. Disse følelsene kan iblant bli sterkere enn sex og begjær.

Sex medfører ingen risiko for barnet

Dere behøver ikke være redde for at barnet skal bli skadet hvis dere har samleie, det er ingen risiko for det hvis svangerskapet forløper normalt. Barnet ligger godt beskyttet i livmoren, omgitt av fostervann. Det kan imidlertid hende dere må være litt kreative når det gjelder samleiestillinger, etter hvert som magen vokser. Det kan for eksempel føles ubehagelig for en gravid kvinne å ligge på ryggen, siden livmoren da presses mot de store blodkarene som leder blodet tilbake til hjertet. Husk at sex ikke alltid behøver å bety samleie, og at det finnes andre måter å være intime på. Men et samleie kan altså ikke skade barnet.

Orgasme

En orgasme kan føre til litt sammentrekninger hos den som er gravid, og det er ikke farlig. Men hvis det gjør vondt eller fører til andre smerter og litt blødning etter samleiet og orgasmen, bør dere snakke med jordmor.

Når bør man avstå fra sex?

Dere behøver bare avstå fra sex hvis jordmoren eller legen råder dere til det.
Snakk alltid med jordmoren eller legen hvis dere har spørsmål eller lurer på noe. Det er ingen grunn til å være sjenert eller unngå temaet. Jordmødre og leger er vant med å håndtere slike spørsmål og har ofte mye erfaring og gode råd å komme med.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...