preg13297_mobile

Tips om mammaklær

Å kjøpe massevis av nye gravidklær går utover både lommeboken og miljøet. Husk derfor at man kan bruke mye av det en allerede har i klesskapet. Her får man tips om det, og om hvilke plagg man godt kan bruke litt penger på.

Følelsen av at man ikke har noe å ha på seg, og at ingen klær passer, er vanlig når magen begynner å ta mer plass. Men man trenger ikke å bytte stil eller ruinere seg på en helt ny garderobe bare fordi magen vokser – mye av det man allerede har i skapet, kan brukes hvis man tenker litt kreativt. Her får man våre beste tips til fine gravidklær som man kanskje allerede har – og om hvilke mammaklær det faktisk kan være lurt å kjøpe. Samtidig er jo dette med stil og klesvalg alltid veldig individuelt. Enkelte liker å bruke klær som er laget for gravide kropper, noen tenker ikke noe særlig på det, mens andre trives best i kosebuksa. Ingenting av dette er feil. Det viktigste er å finne klær man føler seg vel i – og som man får plass i.

Tips til gravidgarderoben– uten å måtte kjøpe gravidklær

 • Vanlige jeans kan ofte fungere i starten av første trimester. Når buksene begynner å stramme, kan en hårstrikk ved knappen gi litt mer å gå på i bukselinningen (det finnes også ferdige forlengere å få kjøpt).
   
 • En stor T-skjorte eller genser skjuler magen – og en åpen bukseknapp – i flere uker. Det kan være greit hvis man vil holde på hemmeligheten en stund.
   
 • Det er ikke alltid så enkelt å få tak i fine bukser til gravide. Prøv i stedet å finne en vanlig bukse som har lavt liv (og er myk), altså en sånn som sitter mer på hoftene enn rundt midjen.
   
 • I andre og tredje trimester, når magen begynner å bli rundere, kan T-skjorten som har blitt for kort, knyttes under brystene. Det er kjempefint over en singlet eller en trang kjole.
   
 • Tenk stretch, stretch, stretch! Sats på en ettersittende kjole eller et smalt skjørt som er elastisk og fremhever gravidmagen. Kjoler i mykt, tøyelig stoff kan brukes under hele svangerskapet – både når magen begynner å føles litt oppblåst, når den får en enda rundere form, og når babyen snart melder sin ankomst (men innen den tid må man kanskje gå opp en størrelse eller to).
   
 • En åpen dressjakke over for eksempel en stretchkjole er et hett tips hvis man vil pynte seg.
   
 • En vid skjorte kan kneppes over bryst og mage. Eventuelt kan man ha skjorten åpen, med en fin singlet under, eller knytte den under brystene.
   
 • En tunika eller kaftan er et praktisk plagg som kan brukes gjennom hele svangerskapet.
   
 • Ikke glem tilbehør! Det er et godt tips hvis man har få klær som passer, men gjerne vil fornye seg. Gå gjennom skuffene hjemme, og tenk tørkle i håret, halsbånd, øredobber, klokker…
   
 • Hvis man er høygravid om vinteren, trenger man en jakke som er romslig nok. Mange vinterjakker eller kåper er ganske vide i utgangspunktet. Sjekk derfor om den som allerede henger i skapet, har plass til magen. Et godt tips er å ikke kjøpe noe i tilfelle man trenger det, men vente og se hvor stor magen kommer til å bli. Hvis barnet blir født midt på vinteren, kan man vurdere en jakke med babyinnlegg. Da kan man bruke både bæresele og jakke uten at det blir klumpete.
   
 • Omslagskjoler! Dette er en smart oppfinnelse for kropper i endring. Man kan bruke kjolen gjennom hele svangerskapet og justere den etter hvert som magen vokser.
   
 • Romslige plagg som maxikjoler kan føles litt telt-aktige, men kan til gjengjeld brukes lenge. Og hvis man er gravid om sommeren, er de luftige.
   
 • Har man noen i familien eller vennekretsen som er en størrelse eller to større? Gå gjennom klesskapet og se om man kanskje finner større skjorter, jakker eller joggebukser som man kan få låne når de egne har blitt for små.
   
 • Et tips er å rydde bort trange jeans og andre plagg man ikke kan bruke mens man er gravid, slik at de ikke tar opp plass i skuffer og skap. En bonus er at det føles som å få en helt ny garderobe når man etter hvert plukker dem frem igjen.

Tips til mammaklær du bør kjøpe (eller arve)

Selv om man kan bruke mye av det man allerede har i klesskapet, vil vi tipse om noen mammaklær det kan være greit å skaffe seg. Men ikke stress. Vent heller til kroppen begynner å forandre seg. Ellers er det lett å kjøpe ting som man ikke får brukt, eller som ikke passer.

 • De fleste synes mamma-tights med elastisk liv er behagelig å gå med både under svangerskapet og etter fødselen. (Spoiler alert: magen forsvinner ikke umiddelbart etter fødselen, den blir værende der en stund.)
   
 • Et magebånd (belly band) dekker magen hvis genseren har blitt for kort og etterlater en glipe ved magen. Som alltid er det lurt å vente til behovet oppstår, for det er ikke alle som trives med magebånd.
   
 • Større truser. Det trenger ikke å være mammatruser, men sannsynligvis vil det føles behagelig å gå opp en størrelse eller to.
   
 • Sko som er gode for foten, høres kanskje ikke så stilig ut, men tro oss når vi sier at behagelige sko er verd investeringen! Et godt tips er å droppe hæler og trange sko, siden det kan gjøre at føttene hovner enda mer opp. Klarer man ikke lenger å bøye seg ned for å knytte skoene, kan man satse på boots.

Amme-bh for gravide og ammende mødre

Vi anbefaler også å kjøpe en behagelig amme-bh. Det kan man faktisk gjøre mot slutten av svangerskapet, siden brystene pleier å bli større allerede før fødselen. Hvis man planlegger å amme, bør man velge en amme-bh uten bøyler, siden alt som strammer over brystene, øker risikoen for brystbetennelse. Ved at man kan felle ned bh-en under brystene, renner melken bedre. En vanlig bh som blir liggende over brystene, kan derimot hemme melkestrømmen. Dessuten er det jo mye mer praktisk å amme med amme-bh.

En god amme-bh skal være myk og ha brede skulderstropper og god støtte for tunge bryster. Det er en fordel om bh-en er sømløs, er enkel å kneppe opp med én hånd, og er laget i et materiale som puster. Hvis man skal amme, kan også en ammetopp eller ammegenser være greit å ha.

Når bør man begynne med mammaklær?

Man trenger strengt tatt ikke bruke mammaklær i det hele tatt. Det er ingen regel som sier at fra en bestemt uke må man følge en bestemt gravidstil. Det viktigste er at man trives i de klærne en har på seg! Det er ingen grunn – spesielt ikke når man er gravid – til å gå med klær som er trange, strammer, gnisser eller føles ubehagelige. Ofte kommer man langt med plagg en allerede har, får låne eller arver. Eller plagg man finner på bruktbutikker, som ofte selger store kjoler, skjorter eller jakker til en billig penge. Det er dessuten miljøvennlig! Samtidig kan det være hyggelig å fremheve graviditeten med klær som er utformet for en større mage. Det finnes ingen regler som sier at alle må kjøpe mammabukser – det fungerer like greit med en vanlig bukse man kan bruke når man er gravid.

Del artikkel