Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Smertelindring under fødselen

Vil du føde med naturlig smertelindring som massasje, akupunktur og steriltvannspapler så langt det er mulig? Eller vet du allerede nå at du ønsker maksimal smertelindring med for eksempel epidural? Ikke la det gå prestisje i å føde uten noen form for smertelindring. Be om den hjelpen du ønsker og trenger.

En kvinne som føler seg godt forberedt og er overbevist om at hun vil klare fødselen, takler rier og fødselssmerter bedre. Derfor kan det være smart å lese om ulike typer smertelindring på forhånd, slik at du vet hvilke muligheter som finnes, når tiden er inne.
Nedenfor finner du en kort beskrivelse av de vanligste formene for smertelindring. Snakk med jordmoren hvis du vil ha mer informasjon om fordelene og ulempene ved dem.

Naturlig og medisinfri smertelindring

• Massasje. Det er ofte godt å få massasje under riene, særlig i nederste del av ryggen. Her kan partneren din gjøre nytte for seg! Massasje kan få deg til å slappe av og kan brukes under hele fødselen.

• Endorfiner. Kroppen produserer og skiller selv ut stoffer som virker smertestillende. De frigjøres når vi utsettes for store belastninger eller skader oss. Endorfiner kalles også for kroppens eget morfin og har omtrent samme effekt. Dessuten demper hormonet stress og øker følelsen av velvære. Effekten blir størst hvis du er i oppreist stilling og beveger deg under fødselen.

• TENS (transkutan elektrisk nervestimulering). Dette lille apparatet genererer lette vibrasjoner som stimulerer nervene i ryggen via fire elektroder. Det kan ta bort smertetoppene og gjøre riene mindre intense.

• Varme. En varm hvetepute eller en varmeflaske kan virke lindrende i den tidlige åpningsfasen.

• Steriltvannspapler, injeksjoner for å frigjøre kroppens endorfiner.Ved hjelp av en sprøyte og en tynn nål sprøyter man en liten mengde sterilt vann inn i underhudsfettet. Vanligvis får man fire til fem små stikk rundt det området der det gjør mest vondt, som oftest nederst i ryggen eller ned mot lysken. På den måten kan man frigjøre endorfiner, kroppens eget morfin. Dessuten tar det litt av oppmerksomheten bort fra riene. Effekten varer i opptil halvannen time, og prosessen kan gjentas ved behov. Metoden har ingen negative konsekvenser for fødselen eller barnet.

• Varmt vann. Å flyte nesten vektløst i varmt vann lindrer smertene og kan få kroppen til å slappe av. Du kan også stå eller sitte under rennende, varmt vann i dusjen eller badekaret.

• Akupunktur. Studier viser at kvinner som får akupunktur, sjeldnere ber om ryggbedøvelse (epidural), og at de føler seg mer avslappet. Akupunktur har ingen bivirkninger og påvirker ikke barnet.

Vurderer dere å føde barnet hjemme?
Her kan dere lese om hjemmefødsel. 

Medisinsk smertelindring

• Lystgass. Styres av kvinnen, som puster inn gjennom et munnstykke hver gang en ny ri begynner. Lystgassen virker smertestillende og avslappende, og du får en forbigående rusfølelse. Gassen er en kjemisk sammensetning av oksygen og nitrogen, og konsentrasjonen tilpasses til kvinnens behov. Gassen påvirker ikke barnet og forlater kroppen like raskt som den kommer inn.

• Morfinpreparater. Gis som tabletter eller via en injeksjon i huden for å oppnå gradvis lindring eller i en blodåre for å oppnå raskere lindring. Det tar bort smertetoppene under riene og kan hjelpe kvinnen med å slappe av under fødselen. Virkestoffet passerer imidlertid morkaken, og legene fraråder derfor å gi det hvis fødselen er forventet å skje innen en time, siden det kan gjøre barnet søvnig og ute av stand til å få i gang regelmessig pusting. Slike preparater gis noen ganger til kvinner som har mye kynnere og trenger å sove litt for å samle krefter.

• Epidural. Denne injeksjonen med bedøvelsesmiddel settes nederst i ryggen og er i dag en vanlig form for smertelindring. En epiduralblokade kan redusere smerten i så stor grad at riene oppleves som nærmest smertefrie. Effekten avtar vanligvis etter noen timer, etter hvert som riene øker i intensitet. Bedøvelsesmiddelet passerer ikke morkaken og påvirker derfor ikke barnet direkte. Ved epiduralbedøvelse bruker man kontinuerlig CTG-registrering, slik at man hele tiden kan følge med på at barnet har det bra.

• Spinalbedøvelse. Dette er også en form for ryggbedøvelse, men den settes som en éngangsinjeksjon med sprøyte. Den brukes ofte ved keisersnitt eller hvis man regner med at fødselen ikke vil ta så lang tid, for eksempel hos flergangsfødende. Spinalbedøvelsen er mer total og bedøver fra brystet og helt ned til lårene. Ved spinalbedøvelse bruker man kontinuerlig CTG-registrering, slik at man hele tiden kan følge med på at barnet har det bra.

• PDB/pudendusblokade (bekkenbunnsbedøvelse). Denne formen for bedøvelse brukes stadig sjeldnere. Den gis ved at man sprøyter inn bedøvelsesmiddel høyt oppe i skjedeveggen på begge sider. Nervene i hele området bedøves, slik at smertene oppleves som svakere når barnet presses ut. Ulempen er at bedøvelsen kan forlenge utdrivingsfasen, siden du har nedsatt følelse i området. Bekkenbunnsbedøvelse brukes imidlertid med fordel hvis jordmoren må sy igjen litt større rifter i skjeden og mellomkjøttet.

• Narkose. Full narkose innebærer at du sover. Narkose brukes ved virkelig akutte keisersnitt der man ikke rekker å gi ryggbedøvelse. Det er vanlig hvis man raskt må løsne en morkake som ikke vil løsne av seg selv. Det kan også brukes i forbindelse med større blødninger som må stoppes raskt.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...