Bugaboo-desktop

Kjøpe barnevogn – tips og råd

Søskenvogn, duovogn, sportsvogn, tvillingvogn… Å finne frem i jungelen av barnevogner er ikke bare bare. Men slapp helt av, vi hjelper deg! Vi skal forklare deg alt om barnevogner – hva de ulike modellene betyr, og hva du bør tenke på før du skal kjøpe.

Å kjøpe barnevogn kan være en utfordring. Det er ofte en stor investering, og sannsynligvis vil vognen bli brukt lenge og mye, så det er viktig å ta et godt valg. En god start er å tenke gjennom hvordan familiens livsstil er, og hva som kreves av vognen. Først må du skaffe deg oversikt over de ulike modellene og forskjellene mellom dem. Vi har laget en liste og dessuten tatt med noen ting det kan være lurt å tenke over. Hvis du blir stresset bare ved tanken, kan vi berolige deg med at det faktisk finnes aktører som leier ut barnevogner, enten for én dag om gangen eller i lengre perioder. Så hvis du ikke klarer å bestemme deg, finnes det alternativer.

Liste over ulike barnevognmodeller

  • En duovogn har en liggedel og en sittedel, men samme understell. Til et nyfødt barn starter du selvsagt med liggedelen, men husk å sjekke hvordan sittedelen fungerer, for det er tross alt den barnet vil bruke mest. En god alder for å gå over til sittedel pleier å være når babyen er gammel nok til å kunne sitte selv, altså når han eller hun er rundt seks måneder.
  • En kombivogn kan brukes som både ligge- og sittevogn. Som tilbehør har du en myk eller hard innsats som du lett kan løfte ut av vognen. Her er det viktig å undersøke funksjonene grundig, slik at du ikke prioriterer bort noe som er viktig for deg.
  • En søskenvogn eller tvillingvogn har plass til to små barn. Ofte kan det ene barnet ligge, mens det andre barnet sitter. Sjekk om søskenvognen har mulighet for at begge barna kan vende mot deg hvis du vil det. I noen familier er det eldre barnet på grensen rent aldersmessig. I så fall bør du tenke over hvor lange strekninger begge barna skal trilles i vognen. Kanskje det kan fungere like godt med et ståbrett?
  • Trille, paraplyvogn eller reisetrille er en lettere og enklere sittevogn der barnet sitter fremovervendt. De er lette å bære og enkle å slå sammen, men i ni av ti tilfeller er de ikke beregnet på bruk i terrenget. De er ofte forferdelige å trille på dårlig underlag, for eksempel på humpete grusveier. Men en trille kan være et godt alternativ på reiser eller når barnet blir litt eldre og du vil ha en praktisk vogn til og fra barnehagen. Hvis du ønsker at barnet skal kunne sove i den, bør du sjekke hvor langt ryggen kan slås ned.
  • En sportsvogn er litt mer robust enn en trille. Det kan være en god investering litt senere hvis barnet vokser ut av duo- eller kombivognen sin, men du fortsatt har stort behov for å transportere barnet over lengre strekninger – eller på underlag som en trille ikke takler.
  • Jogge- eller sykkelvogn er – som navnet antyder – beregnet på treningsaktivitet. De kan brukes når barnet har blitt rundt 8–9 måneder, men det avhenger litt av modellen. Disse vognene har store hjul, er veldig lette å trille og er konstruert for å tåle høyere tempo. Enkelte vogner kan også brukes i skisporet. Vognene kan variere i kompleksitet: Noen er utformet for én type aktivitet, mens andre kan brukes til både sykling, jogging, løping og skigåing. Flere av dem har plass til to barn, noe som kan være praktisk hvis det er søsken i familien.

Uansett hvilken modell du velger, må barnevognen overholde gjeldende sikkerhetsbestemmelser.

Kjøpe brukt barnevogn

Å kjøpe brukt kan være gunstig med tanke på både miljøet og lommeboken. Da vi spurte følgerne våre i sosiale medier, var det et klart flertall som kunne tenke seg å kjøpe brukt. Haster det med å få tak i vogn, kan det kanskje også være det eneste alternativet, siden nye vogner kan ha lang leveringstid. En annen fordel er at du ofte kan få prøvetrille i et naturlig miljø, og ikke bare på gulvet i en butikk. Selv om du ikke trenger å sparke på dekkene slik man gjør når man kjøper bil, er det enkelte ting det er lurt å sjekke hvis du kjøper brukt:

  • Sikkerhet er alfa og omega: Hjulene må sitte godt, og bremsen må være lett å sette på (men litt vanskeligere å ta av, slik at ikke vognen begynner å trille av seg selv). Sjekk at sammenleggingsmekanismen og sperringene fortsatt fungerer, slik at vognen ikke slår seg sammen ved en feil. Sitte- eller liggedelen må låses automatisk til understellet når du setter den på. Kontroller også at det finnes sperrer som må løsnes før du kan løfte delen opp fra understellet.
  • Sjekk at det fortsatt er mulig å slå sammen vognen.
  • Vil du kunne reklamere på den hvis noe ikke fungerer? Sjekk hva som gjelder av garantier, eller inngå en egen avtale med selgeren.
  • Hvor ny er modellen, og hvilken produsent er det snakk om? Det er viktig å kunne få tak i reservedeler og tilbehør ved behov.
  • Kommer vognen fra et røykfritt hjem?
  • Kan stoffet tas av og vaskes?
  • Følger det med tilbehør, for eksempel vognpose, regntrekk, myggnett, lammeskinn, koppholder eller stelleveske?

Fremover- eller bakovervendt barnevogn?

Det er vanligst at små babyer vender mot den som triller. Å kunne se forelderen sin gjør babyen tryggere, og det blir også lettere å kommunisere når dere kan se hverandre. Det er dessuten greit å kunne følge med på hva barnet gjør i vognen. Senere er det imidlertid fint å kunne snu sittedelen, eventuelt kjøpe en fremovervendt sportsvogn. Et godt tidspunkt for det pleier å være når babyen begynner å bli så gammel at han eller hun er utålmodig og kanskje vil klatre ut av vognen. Da kan en fremovervendt vogn by på spennende muligheter til å utforske verden.

Tips når du skal kjøpe barnevogn

Hvilke behov du kommer til å ha, er det kanskje ikke så lett å svare på før barnet er født. Så for å hjelpe deg spurte vi andre foreldre i våre sosiale medier om hva de synes du bør tenke på når du kjøper barnevogn. Her er deres tips:

Sjekk at vognens sitte- og liggedel dekker barnets behov, uansett om du velger kombi-, duo- eller søskenvogn. Nyfødte babyer trenger full liggestilling, og litt eldre barn trenger ofte hvilestilling. Det er fint om sittefunksjonen eller sittedelen kan snus i begge retninger. Eventuelt kan du kombinere med fremovervendt sportsvogn senere, men da kan det hende du må ha to vogner i en overgangsperiode.

  • Sjekk hvilke mål barnevognen har, i tilfelle du må få den inn i en heis eller andre steder der det er trangt. Noen vogner har justerbare håndtak, og det kan være avgjørende for å klare å presse vognen inn i heisen.
  • Hva slags understell har vognen, og hvor liten blir den når den slås sammen? Har du bil, er det viktig at den får plass i bagasjerommet på bilen.
  • Hvilket underlag skal du trille mest på? Hvis du skal trille i skogen eller på humpete grusveier, anbefales litt større terrenghjul med god fjæring. Hvis du bor og oppholder deg mest i byen og planlegger å trille i butikker og på andre steder med lite plass, kan en barnevogn med svingbare hjul fremstå som århundrets oppfinnelse.
  • Hvor viktig er den generelle trilleopplevelsen? Føles barnevognen god å trille, og hvor tung er den å svinge? For å danne deg en oppfatning av det bør du prøvetrille ulike vogner, men husk at ulike underlag og årstider påvirker opplevelsen. En trilletur i slapsete Novembersnø er ikke det samme som en tur på knasende grus en varm sommerdag.
  • Kommer du til å måtte bære vognen? I så fall bør du sjekke den totale bærevekten og velge en som du faktisk klarer å bære. Husk at du iblant kan måtte balansere et lite barn på den ene hoften samtidig!
  • Hvor høye er personene som skal trille vognen? For høye folk er det ikke gøy å måtte gå med krum rygg i flere år, så sjekk at håndtaket er justerbart.
  • Hvor langt ned går kalesjen? Den må gå langt nok ned til å beskytte babyen mot vind og kulde om vinteren, og til å fungere som solskjerming i sommerhalvåret. Ofte finnes det ekstra kalesjer å få kjøpt, men husk at det også må komme inn luft. Du må dessuten aldri dekke vognen med et teppe eller sjal for å gi babyen skygge. Det kan nemlig være livsfarlig for barn – les mer om det her.
  • Fargen påvirker faktisk også funksjonen: Svarte og mørke vogner blir varmere enn lyse.
  • Hvordan er komforten for babyen?
  • Hva slags oppbevaringsrom har vognen? En kurv under vognen anbefales på det varmeste hvis du vil ha med deg ting. Det kan være uvurderlig hvis du stikker innom butikken og kjøper noen liter melk på vei hjem. Hvis det ikke er kurv under vognen, kan det være greit å ha muligheten til å henge en stelleveske på håndtaket.
  • Er stoffet vaskbart? Barn er herlige, men de kan etterlate seg både bæsj, tiss og oppkast i vognen.
  • Hvis du kjører mye bil, finnes det modeller der bilstolen kan festes rett på vognen. Det kan være praktisk hvis du vil slippe å vekke en sovende baby.
  • Hvordan føles bremser og sammenleggingsmekanismene? Er det enkelt å slå sammen vognen? Det er ikke uvanlig å trenge bruksanvisning første gangen du prøver, men senere skal det være raskt og enkelt. Sjekk også at det er mulig å låse og feste den ordentlig.
  • Det finnes massevis av omtaler og "barnevogn test" på nettet. Ta gjerne en titt på dem, men ikke glem det viktigste: Hvilken barnevogn passer best for deg og dine behov?

Regntrekk, myggnett og andre tilbehør

Det finnes massevis av tilbehør til barnevogner: alt fra koppholdere til barnevognsvuggere, lammeskinn og ståbrett til eldre søsken. Det er vanlig å bli litt ivrig og kjøpe masse ting man senere oppdager at man egentlig ikke har behov for. Et godt tips er derfor å kjøpe ting etter hvert som du merker at du trenger dem. Det vi anbefaler å ha fra starten, er regntrekk, myggnett og vognpose tilpasset årstiden.

Hvilken barnevogn skal jeg velge?

Enten det er en hypermoderne vogn med lettvektsstål i konstruksjonen eller vognen du selv lå i som liten, er det absolutt viktigste at du trives med den. Barnevognen skal ta utgangspunkt i de behovene du har. Husk også at det ikke er avgjørende at barnevognen er på plass før babyen kommer. Ofte er nyfødte babyer mer interessert i nærhet til mennesker enn i å ligge helt alene i en vogn. Kanskje trives han eller hun best med å bli holdt i et par trygge armer eller båret rundt i et bæresjal helt i starten.

Del artikkel