close

Kjøpe barnevogn – tips og råd

Denne artikkelen er skapt i et betalt samarbeid med Bugaboo. Søskenvogn, duovogn, sportsvogn, tvillingvogn, reisetrille… Å finne frem i jungelen av barnevognsbegreper kan være en utfordring. Men slapp av! Vi har snakket med våre venner hos Bugaboo, og de har forklart oss alt om barnevogner – hva de ulike modellene betyr, og hva du bør tenke på før du skal kjøpe.

Å kjøpe barnevogn kan være en utfordring. Det er ofte en stor investering, og sannsynligvis vil vognen bli brukt lenge og mye, så det er viktig å gjøre et godt valg. En god start er å tenke over hvordan livsstilen deres er, og hva som vil kreves av barnevognen. Først bør du skaffe deg oversikt over de ulike modellene og forskjellene mellom dem. Vi har laget en liste og dessuten tatt med noen ting det kan være lurt å tenke på:

Liste over ulike barnevognmodeller

 • En duovogn har en liggedel og en sittedel, men samme understell. Til et nyfødt barn starter du selvsagt med liggedelen, men husk å sjekke hvordan sittedelen fungerer, for det er tross alt det barnet vil bruke mest. Andre nyttige funksjoner er for eksempel om vognen har justerbar fotstøtte, om den er ergonomisk utformet, og om tekstilene kan vaskes i maskin. En god alder for å gå over til sittedel pleier å være når babyen er gammel nok til å være stabil i nakken, altså rundt seks måneder. Tips: Hvis du fester et ståbrett til duovognen, får du plass til opptil to barn. Den minste ligger eller sitter i barnevognen, og den største kan hvile på ståbrettet når dere er på trilletur. Tips til denne typen vogn er Fox 5 og Donkey 5 Mono.

 • En søskenvogn eller tvillingvogn har plass til to barn, enten søsken i ulike aldre eller tvillinger. Det kan være lurt at sitte- og liggedelene er ved siden av hverandre, og ikke over hverandre. Fordelen med det er at søsknene kan oppdage verden sammen, og at det blir lettere for dem å leke og kommunisere med hverandre. Også her kan du, hvis du har flere barn eller vil ha variasjon, feste et ståbrett til vognen og få plass til opptil tre barn. Perfekt for litt større søsken som ikke vil sitte i barnevognen, men som kan ha behov for å hvile litt innimellom. Bugaboo har for eksempel den praktiske Donkey 5 Duo. Tips! Visste du at du kan bruke Donkey 5 Mono som duovogn, men at du med tre klikk kan forvandle den til en søskenvogn hvis du kjøper en ekstra sittedel. Bugaboo har patentert barnevognens konstruksjon, slik at blivende foreldre som planlegger flere søsken i løpet av et par år, kan bruke samme barnevogn i mange år fremover.

 • Trille, paraplytrille eller reisetrille er en lettere og enklere sittevogn der barnet sitter fremovervendt. De er lette å bære og enkle å slå sammen. En trille kan være et godt alternativ på reiser eller når barnet blir litt eldre og du vil ha en enkel barnevogn til og fra barnehagen. Hvis du ønsker at barnet skal kunne sove i den, bør du sjekke hvor langt bakover ryggen kan slås ned. På Bugaboos Butterfly kan du dessuten feste et ståbrett for å få med storesøster eller storebror på lange trilleturer langs stranden når dere er på ferie. Det er også lurt å sjekke om reisevognen er IATA-kompatibel, slik at du kan ta den med på fly 
 • Sportsvogner eller storbyvogner, for eksempel BEE 6, er litt mer robuste enn triller eller reisevogner. Det kan derfor være en god investering litt senere hvis barnet vokser ut av duovognen, men fortsatt har stort behov for å bli transportert over lengre strekninger.

Uansett hvilken modell du velger, må barnevognen overholde gjeldende sikkerhetsbestemmelser. Bugaboo gjennomfører 1500 sikkerhetstester på barnevognene. Det innebærer blant annet at barnevognene går over 240 000 humper og kjøres over 9000 km.

Dette bør du tenke over når du skal kjøpe barnevogn

Hvilke behov du kommer til å ha, er det kanskje ikke så lett å svare på før du har fått barnet. Nedenfor har vi satt opp en liste med litt inspirasjon til hva en kan tenke på.

 • Fremover- eller bakovervendt barnevogn?
  Det er vanligst at små babyer vender mot den som triller. Å kunne se forelderen sin gjør babyen tryggere, og det blir også lettere å kommunisere når dere kan se hverandre. Det er dessuten greit å kunne følge med på hva barnet gjør i vognen. Senere er det imidlertid fint å kunne snu sittedelen. Et godt tidspunkt for det pleier å være når babyen begynner å bli så gammel at hen er utålmodig og kanskje vil klatre ut av barnevognen. Da kan det være en fordel å ha en vendbar barnevogn, slik at barnet kan oppdage verden når dere er på trilletur. Sittedelen bør kunne snus i begge retninger.

 • Hvilket underlag skal du trille mest på?
  Hvis du skal trille i skogen og på humpete grusveier, anbefaler vi større terrenghjul med god fjæring og punkteringsfrie dekk. Går det an å justere hjulene slik at de takler vanskelig underlag, for eksempel mye snø eller sand? Hvis dere derimot planlegger storbyeventyr og skal reise mye kollektivt, kan en mer kompakt og lettere barnevogn som er enkel å ta med seg på kollektivtransport og har svingbare hjul, føles som århundrets oppfinnelse.

 • Hvor viktig er den generelle trilleopplevelsen? Er barnevognen god å trille, og hvor tung er den å svinge?
  For å danne deg en oppfatning av det bør du prøvetrille ulike barnevogner, men husk at ulike underlag og årstider påvirker opplevelsen. En trilletur i slapsete novembersnø er ikke det samme som en tur på knasende grus en varm sommerdag. I mange butikker får du mulighet til å teste vognen med noen kilo bagasje i varekurven under sittedelen eller i stellevesken samt med en prøvedukke som veier et par kilo. Det gir deg en bedre forståelse av hvordan ekstra vekt påvirker trilleopplevelsen.

 • Passer størrelsen til vår livsstil?
  Sjekk hvilke mål barnevognen har, i tilfelle du har behov for å få den inn i en heis eller andre steder der det er trangt. En del barnevogner har justerbare håndtak, og det kan være avgjørende for å få plass til barnevognen i heisen.

 • Hva slags understell har barnevognen, og hvor liten blir den når den slås sammen? Har du bil, er det viktig at den får plass i bagasjerommet på bilen. Kan barnevognen slås sammen på ulike måter? Kan du for eksempel slå den sammen til ultrakompakt størrelse, slik at du ved behov kan oppbevare den på ekstra liten plass?

 • Kommer du til å måtte bære barnevognen? I så fall bør du sjekke den totale bærevekten og velge en som du faktisk klarer å bære. Husk at du iblant kan måtte balansere et lite barn på den ene hoften samtidig!

 • Hvis du kjører mye bil, finnes det modeller der bilstolen kan festes rett på vognens understell. Da trenger du ikke å vekke en sovende baby.

 • Hvordan føles bremser og sammenleggingsmekanismer? Er det enkelt å slå sammen vognen? Kan du gjøre det med én hånd? Hvor enkelt er det å slå opp vognen? Det er ikke uvanlig å trenge bruksanvisning de første gangene du prøver, men senere skal det være raskt og enkelt. Sjekk også at det er mulig å låse og feste den ordentlig.

 • Hvor langt ned går kalesjen? Den må gå langt nok ned til å beskytte babyen mot vind og kulde om vinteren og til å fungere som solskjerming i sommerhalvåret. Hva slags UPF har den (beskyttelse mot solens UV-stråler)? Det finnes sesongtilpassede kalesjer du kan supplere med, men det er viktig at kalesjen sikrer god luftsirkulasjon ved hjelp av nettpaneler som kan lukkes ved behov.

 • Hva slags oppbevaringsrom har barnevognene? En kurv under vognen anbefales på det varmeste hvis du vil ha med deg ting. Det kan være uvurderlig hvis du stikker innom butikken og kjøper noen liter melk på vei hjem. Hvis vognen ikke har kurv, kan det være greit å ha muligheten til å henge en stelleveske på håndtaket. Eventuelt kan du velge en barnevogn som har innebygd veske, oftest ved siden av ligge- eller sittedelen.

 • Er stoffet vaskbart? Barn er herlige, men de kan etterlate seg både smuler, drikke, søle, sand og andre ting i sittedelen.

 • Utskiftbare deler? Barnevognen vil bli flittig brukt, og noen deler vil bli slitt. Går det an å kjøpe nye reservedeler, for eksempel tekstiler, hjul og håndtak, slik at du selv kan fikse på barnevognen? Eller krever det at store deler av barnevognen byttes ut?

 • Er det viktig for dere å kunne oppdatere fargene på tekstilene eller sette sammen en unik barnevogn som ikke ser ut som alle andre? På enkelte merker går det an å kombinere tekstiler, slik at du kan skape din helt egen vogn.

Tilbehør til barnevogn
Det finnes massevis av tilbehør til barnevogner, alt fra koppholdere til parasoller og myggnett. Det er vanlig å bli litt ivrig og kjøpe masse ting man senere oppdager at man egentlig ikke har behov for. Et godt tips er derfor å kjøpe ting etter hvert som dere merker at dere trenger dem. Det vi anbefaler å ha fra starten, er regntrekk, stelleveske, vognpose og koppholder.

Hvilken barnevogn passer best for meg?
Enten det er en hypermoderne barnevogn med lettvektsstål i konstruksjonen eller vognen du selv lå i som liten, er det absolutt viktigste at du trives med den. Barnevognen bør ta utgangspunkt i de behovene dere har, for eksempel hvor dere bor, og om dere planlegger å få flere barn i løpet av et par års tid.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...