Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Kynnere, fødselsrier og etterrier – tips og fakta

Her får du mer informasjon om ulike typer rier samt lenker til flere artikler om smertelindring, fødselens faser, hvordan du kan forberede deg til fødselen, hva som skjer når vannet går, og mye mer som det er greit å vite.

Kynnere og sammentrekninger

Når du har kynnere, er det normalt at magen blir hard en stund, for så å bli myk igjen. Livmoren er en muskel som nå trener seg opp til fødselen ved å trekke seg sammen iblant. Det er imidlertid veldig individuelt hvordan man opplever disse sammentrekningene, og hvor mye sammentrekninger man har.

Ved kynnere er smertene uregelmessige, intensiteten forandres ikke, de kommer ikke med stadig kortere mellomrom, og de varer ikke så lenge. Men de kan gjøre veldig vondt. Prøv å hvile, ta et varmt bad, eller bruk en varm hvetepute for å slappe av og få lindring.

Mange kvinner har kynnere allerede tidlig i svangerskapet. Noen merker dem ikke i det hele tatt, andre merker dem gjennom hele svangerskapet, og atter andre først mot slutten. Iblant kan de komme tett og føles ubehagelige. Som oftest er dette helt normalt og viser at kroppen er i ferd med å øve seg på det som skal skje.

Kontakt helsepersonell hvis du begynner å blø

Snakk med jordmor eller lege hvis du synes det er vanskelig å skille mellom normale og unormale sammentrekninger. Hvis de blir mer regelmessige eller du begynner å blø samtidig, bør du ta kontakt med helsepersonell umiddelbart.

Ulike forhold som kan bidra til kynnere

  • Ofte blir det verre mot kvelden hvis du er stresset. Ta deg en hvil i løpet av dagen hvis du har mulighet til det.
  • Det er også vanlig at man kan merke kynnere ved forstoppelse. Det pleier ikke være farlig, men det kan være et signal om at du bør ta det litt mer med ro både på jobben og hjemme.
  • Urinveisinfeksjon kan iblant være årsaken til sammentrekninger. Derfor er det alltid viktig å levere en urinprøve hvis plagene ikke vil gi seg.
  • En orgasme kan føre til litt sammentrekninger hos den som er gravid, og det er ikke farlig. Men hvis det gjør vondt eller fører til andre smerter og litt blødning etter samleiet og orgasmen, bør dere snakke med jordmor.

Fødselsrier

Når er det på tide å dra til sykehuset?
Det vanligste tegnet på at du har fødselsrier, er at de er regelmessige og blir sterkere og mer langvarige etter hvert. Du vil merke at de har en regelmessig rytme. En tommelfingerregel er tre rier på ti minutter. Når de virkelige riene kommer, bør du kontakte jordmoren eller fødeavdelingen for å finne ut når du bør komme inn.
Les mer: På fødeavdelingen – møte jordmor

På film begynner riene når vannet går. I virkeligheten går ikke alltid vannet før riene begynner. Det er som oftest omvendt. Det kan også være vanskelig å avgjøre om vannet har gått, eller ikke. Alt vannet renner ikke ut samtidig, siden barnets hode ligger som en propp i fødselskanalen. Det betyr at vannet som regel pipler, og ikke renner.
Les mer om rier
Fødselens tre faser
Når vannet har gått
Smertelindring under fødselen

Tips for å forebygge og håndtere riene under fødselen

  • Passe mengder mosjon som gjør deg sterk og full av overskudd under svangerskapet, er bra for både deg og barnet. Dessuten kan mosjon gjøre at fødselen blir enklere!
    Les mer om mosjon under svangerskapet
  • Det er også viktig med avslapping og pusteøvelser. Du behøver ikke å gjøre dem alene. Se på det som en mulighet til å gjøre noe sammen med partneren din eller en venn. Du kan bruke de samme teknikkene for å slappe av når du får rier. Det finnes mange forskjellige kurs du kan gå på, eller du kan lese og lære på egen hånd. Les mer: lenke til relevant informasjon
  • Massasje skaper nærhet og lindrer smerter. Men masser med litt mykere bevegelser enn til vanlig. Dette gir også partneren din mulighet til å føle at han eller hun gjør noe konkret for å hjelpe og støtte deg.

Riene kommer ikke i gang

Det er barnet som bestemmer når tiden er inne. Forskning viser at svangerskapets lengde er genetisk bestemt, og at det er noe barnet arver fra foreldrene sine.

På de fleste fødeavdelinger venter man mellom 24 og 48 timer etter at vannet har gått, før man gir kroppen hjelp til å få i gang effektive rier. Det avhenger i stor grad av hvordan barnet har det, og av fargen på fostervannet. Hvis vannet er grønnaktig, skyldes det at barnet har hatt avføring, og det kan være et tegn på at det er eller har vært utsatt for stress. Man foretar en CTG-undersøkelse for å finne ut hvordan barnet har det. Hvis ikke riene begynner i løpet av 24–48 timer, setter man i gang fødselen.
Les mer om å sette i gang fødselen

Etterrier

Sammentrekningene som kommer etter fødselen, kalles etterrier. De er vanligvis kraftigere hos flergangsfødende enn hos førstegangsfødende. Det er naturlig å merke dem bedre når du ammer, siden det også stimulerer muskulaturen i livmoren til å trekke seg sammen.

Noen ganger kan det gjøre vondt, men det er verken farlig eller unaturlig. Noen fødeavdelinger tilbyr i dag akupunktur mot etterrier, og iblant kan en godkjent smertestillende tablett være nok. Det er normalt å blø litt ekstra i forbindelse med etterriene.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...