libero_recruitment_2021_2_pregnant-woman-with-pain_desktop

Kynnere, fødselsrier og etterrier

Når du skal ha barn, stifter du bekjentskap med ulike typer sammentrekninger i livmoren. Disse sammentrekningene kaller vi for kynnere og fødselsrier. Men hva er egentlig forskjellen på dem? Her får du vite hva som er hva, og hvordan kynnere og fødselsrier kjennes ut.

Når du skal ha barn, stifter du bekjentskap med ulike typer sammentrekninger i livmoren. Disse sammentrekningene kaller vi for kynnere og fødselsrier. Men hva er egentlig forskjellen på dem? Her får du vite hva som er hva, og hvordan kynnere og fødselsrier kjennes ut.

Hva er kynnere?

Når livmoren begynner å trene seg opp til fødselen, trekker den store muskelen seg sammen. Da blir magen hard en stund for så å bli myk igjen. Når dette skjer, pleier vi å kalle det kynnere. Under svangerskapet merker du dem innimellom, iblant så tidlig som før uke 20 og det er helt normalt. De som har født tidligere får ofte kynnere tidligere enn førstegangsfødende. Livmorens muskelhukommelse husker kanskje hvordan det var forrige gang, og merker at kroppen begynner å bli klar til fødselen. Noen merker som sagt ikke kynnerne i det hele tatt. Du vil merke når du får ordentlige, og de blir regelmessige.

Hvordan kjennes kynnere ut?

Kynnere er en sammentrekning i livmormuskulaturen, og du vil kjenne at magen strammer seg og blir hard, noen opplever det som en lett krampetrekning og andre kjenner bare at magen er hard. På slutten av graviditeten blir kynnerene ofte litt sterkere og kan komme sammen med mensmurring. Dersom du opplever sterke kynnere sammen med menstruasjonsmerte tidlig i svangerskapet, (før uke 34) bør du rådføre deg med jordmor eller lege.

De fleste kjenner kynnere når man er i aktivitet, men noen kan også kjenne kynnere når man ligger i ro. Dersom du opplever det som ubehagelig eller at det blir noe regelmessighet i de, eller at de kommer med menssmerter bør du rådføre deg med jordmor eller lege.

Kontakt helsepersonell hvis du begynner å blø

Under svangerskapet er det altså helt normalt å merke kynnere i forbindelse med fysisk aktivitet og når fødselen nærmer seg. Men hvis det er noe som føles feil – eller hvis du har kynnere som blir regelmessige og smertefulle om det er lenge igjen til termin – bør du kontakte jordmor eller lege. Hvis de blir mer regelmessige eller du begynner å blø samtidig, bør du ta kontakt med helsepersonell umiddelbart.

Hvordan kjennes fødselsrier ut?

I begynnelsen kan kynnerne komme litt nå og da – de kan dukke opp for så å forsvinne i noen timer – men etter hvert blir kynnere mer regelmessige og intense. En gang i løpet av latensfasen – en fødsel består jo av flere ulike faser – blir riene såpass intense, regelmessige og hyppige, kaller vi dem fødselsrier. De er kraftigere og gjør mer vondt, og det føles som om smerten kommer fra rygg, mage, lyske og skjede for så å bevege seg nedover mot lårene. Det trykker og presser nedover, og riene blir hele tiden mer intense.

Når du har omtrent to-tre rier på ti minutter, er det på tide å ringe fødeavdelingen for å høre om det er på tide å dra til sykehuset. Husk at du ikke bør sitte og vente på at vannet går, siden det kan drøye helt til siste øyeblikk.

Takle riene

Det gjør vondt å føde barn, men det er veldig individuelt hvordan man opplever rier, og hvordan man takler dem. I begynnelsen, i latensfasen, mens du sannsynligvis fortsatt er hjemme, bør du prøve å slappe mest mulig av. Varme, massasje, TENS og smertestillende med paracetamol pleier å hjelpe. Før du kommer så langt, er vårt beste tips å forberede seg i god tid før fødselen for å finne ut hvordan kroppen fungerer.

Hvis riene ikke kommer i gang

Det er barnet som bestemmer når tiden er inne, og noen barn ser ut til å trives litt for godt inne i magen. Da kommer ikke riene i gang, og det kan hende fødselen må settes i gang.

Etterrier

Etter fødselen vil livmoren trekke seg sammen til noe som minner om sitt gamle jeg. Det begynner den med ganske raskt etter at babyen og morkaken er ute. Dette kaller vi etterrier, og de minner litt om kraftige kynnerer. Vanligvis er de kraftigere hos flergangsfødende enn hos førstegangsfødende. Du vil trolig merke dem ekstra godt når og hvis du ammer, siden muskulaturen i livmoren da blir stimulert til å trekke seg sammen. Etter cirka 2–3 dager pier de imidlertid å forsvinne.

Etterrier kan gjøre litt vondt, men det er ikke farlig. Det akkurat slik kroppen skal oppføre seg nå. Noen barselavdelinger tilbyr akupunktur mot etterrier, men ofte kan en smertestillende tablett være nok. Et varmeteppe eller en hvetepute på magen kan også føles godt. Det er greit å være klar over at det ofte kommer litt ekstra blod i forbindelse med etterriene. Synes du det er veldig mye blod, bør du si fra til personalet på barselavdelingen.

Faktasjekket av Karin Johansson autorisert jordmor.

Del artikkel