Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Hvordan starter fødselen?

Nå kan det skje når som helst! Men hvordan vet du at tiden er kommet? Det finnes ett sikkert tegn på fødsel: regelmessige rier.

Fødselen starter egentlig et par uker før barnet melder sin ankomst, når hormonene begynner å myke opp livmorhalsen. Deretter kommer kynnerne stadig oftere, og etter hvert er tiden inne: Barnet er klart for å komme til verden! Men noen ganger kan det være vanskelig å vite når man bør dra til sykehuset.

Tre rier på ti minutter

Magen din trekker seg sammen og blir hard som stein med jevne mellomrom. Så lenge disse periodene er korte og uregelmessige, handler det som oftest bare om kynnere. Når de virkelige riene kommer, bør du ringe jordmoren eller fødeavdelingen for å finne ut når du kan komme inn. En tommelfingerregel er cirka tre rier på ti minutter.

Vannet går – ikke et sikkert tegn på fødsel

På film starter ofte fødsler med at vannet går. Det ser dramatisk ut, men i virkeligheten skjer det vanligvis en mer gradvis utvikling. Det kan godt hende at vannet pipler i stedet for å fosse ut. Men fødselsprosessen kan også sette i gang uten at vannet går. Det finnes bare ett sikkert tegn på at fødselen er i gang: regelmessige rier, som blir gradvis kraftigere og hyppigere.

Bli hjemme så lenge det føles trygt

Når riene kommer hyppigere og mer regelmessig, begynner de også å gjøre stadig mer vondt. Livmorhalsen utvides, og smertene tiltar. Nå bør du ringe jordmoren på helsestasjonen eller fødeavdelingen for å få råd. Er det plass på fødeavdelingen? Skal vi komme nå? Er fødebagen pakket og klar? Les mer om å dra til fødeavdelingen.

Bli hjemme så lenge det føles trygt. Mange blivende mødre foretrekker å være hjemme inntil riene blir mer intense – da vil man som oftest ha en jordmor som støtte. Andre kvinner vil helst komme seg fortest mulig til sykehuset. Dette er individuelt og kan variere – og ingenting er riktig eller feil!

Noen uker før – eller etter – termin

Barnet kan komme både noen uker før og etter termin. I ukene rundt termindatoen bør du være forberedt på at fødselen kan sette i gang – og det kan skje når du minst aner det. 
Barn kommer iblant flere uker for tidlig. Les om for tidlig fødte barn. Men på dette stadiet er det faktisk det de fleste mammaer håper på: at svangerskapet skal være overstått snart. Barnet kan naturligvis også komme to uker etter termin. Les mer om å gå over tiden eller sette i gang fødselen. Hvis barnet kommer mye senere enn antatt, kan det være veldig slitsomt å bare gå og vente, men hold ut – snart skjer det.
Lykke til!

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...