birthstart_image

Tegn på at fødselen nærmer seg

Nå kan det skje når som helst! Men, hvordan vet du at tiden er kommet? Det er mange ting som kan skje, men ett sikkert tegn: regelmessige rier.

Strengt tatt starter fødselen et par uker før barnet melder sin ankomst, når hormonene begynner å myke opp livmorhalsen. Deretter kommer det ofte kynnere – og enda flere kynnere – før tiden er inne og barnet vil komme til verden! Men noen ganger kan det være vanskelig å skjønne når du bør dra til sykehuset. Da kan det være greit å vite hva du bør kjenne etter.

Tegn på at fødselen sannsynligvis nærmer seg:

  • Livmorhalsen begynner å åpne seg. (Det kan du verken se eller merke.)
  • Slimproppen går. (Det er ikke så lett å få med seg, og den kan dannes på nytt.)
  • Du blir løs i magen. (Men ikke alle blir det, og det kan også ha andre årsaker.)
  • Vannet går. (Det skjer ikke alltid, og iblant skjer det ikke før mot slutten av fødselen.)
  • Du får uregelmessige rier, altså sterkere kynnere. (Det kan skje flere dager før fødselen.)

Som du ser, er tegnene veldig usikre. Du kan ikke selv se om livmorhalsen begynner å åpne seg. Slimproppen kan løsne og så dannes på nytt, og løs mage kan skyldes andre ting. Hvis vannet går, eller hvis du tror at det har gått, bør du alltid kontakte fødeavdelingen. Men vannet kan også gå under eller mot slutten av fødselen, så det er ikke noe du bør sitte og vente på. Uregelmessige rier kan tyde på at noe er i ferd med å skje, men det er veldig variert hvordan det oppleves og dukker opp alt fra noen dager før til timer før fødselen. Etter hvert går de over til fødselsrier. Når det skjer, er det et sikkert tegn på at fødselen er i gang og barnet er på vei.

Sikkert tegn på at fødselen har startet:

  • Du har regelmessige sterke rier, cirka to-tre stykker på ti minutter og dette har pågått i 2 timer

Når bør du ringe til fødeavdelingen?

Hvis dette er det første barnet ditt, er det magiske tallet to til tre rier på ti minutter under to timer. Riene må dessuten være regelmessige og vare i omtrent ett minutt hver. Har du fått barn før, er det mulig du bør være litt tidligere ute, dersom riene raskt blir regelmessige. I appen vår finner du en timer som kan hjelpe deg med å holde oversikt over riene. Når du har hatt to til tre rier i løpet av ti minutter under 2 timer, bør du ringe til fødeavdelingen for å høre om det er på tide å dra til sykehuset.
Frem til da er det vanlig å være hjemme og prøve å takle riene med for eksempel varme, massasje, TENS eller reseptfrie smertestillende medisiner. De fleste føler seg tryggest og har det best hjemme, men enkelte ønsker også å komme seg raskest mulig på sykehus. Dette er individuelt og kan variere – og ingenting er riktig eller feil!

Vannet går – ikke et sikkert tegn

På film starter ofte fødsler med at vannet går. Det ser dramatisk ut, men i virkeligheten skjer det vanligvis en mer gradvis utvikling. Det kan godt hende at vannet pipler i stedet for å fosse ut, iblant fordi barnets hode har lagt seg som en propp i fødselskanalen. Men hos mange setter fødselsprosessen i gang uten at vannet går. Derfor bør du ikke sitte og vente på at vannet skal fosse ut, men følge med på riene, som etter hvert blir regelmessige og gradvis kraftigere og hyppigere. Du skal alltid ringe til fødeavdelingen dersom vannet går og vil da avtale når det er best for deg å komme inn på en kontroll. Det er også viktig at du kjenner etter at barnet sparker.

Bare rundt 5 % blir født på termindatoen

Barnet kan komme både noen uker før og noen uker etter termin. I ukene rundt termindatoen bør du være forberedt på at fødselen kan sette i gang – og det kan skje når du minst aner det.
Det finnes også barn som blir født flere uker for tidlig, og det finnes barn som tilsynelatende ikke har lyst til å komme ut. I sistnevnte fall kan det hende man må sette i gang fødselen. Det er ikke farlig å bli igangsatt, men det beste for deg og barnet er å komme i gang med fødselen på en naturlig måte.

Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.

Del artikkel