Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Graviditetsplager – hele listen

Å være gravid er ikke alltid en dans på roser – i tilfelle noen trodde det. Alt fra halsbrann til kløe og kvalme kan gjøre livet vanskelig i denne perioden. Her får du en oversikt over vanlige gravidplager.

"Det var ingen som fortalte meg at det er så slitsomt å være gravid!"
Ja, noen kvinner får både den ene og den andre plagen under svangerskapet. Men det er slett ikke sikkert at du vil få problemer. Enkelte gravide synes de er i bedre form enn noen gang før til tross for at kroppen forandrer seg.
Den gode nyheten er at nesten alle plager er forbigående – iblant går det fort, og iblant tar det litt lengre tid.

Hormoner kan skape trøbbel

Et av de aller første tegnene på at du er gravid, er at brystene føles spente og ømme. Kjøp en stødig bh hvis du synes det er plagsomt.
Hormonforandringene i den gravide kroppen kan også merkes på huden. Noen rammes av kraftig kløe, andre av åreknuter. Huden kan få pigmentflekker, fødselsstriper eller strekkmerker.

Kvalme i begynnelsen, halsbrann mot slutten av svangerskapet

Etter noen uker blir du kanskje kvalm. Det pleier å gå over rundt uke 12, men hos noen kan kvalmen sitte i betydelig lenger. Les tips mot kvalme.
Halsbrann er også ganske vanlig når barnet begynner å ta mer plass i magen og lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken blir slappere. Her finner du tips for å lindre halsbrann.

Regn med trøtthet – sørg for å hvile mye

Trøtthet er nok den aller vanligste graviditetsplagen. Det kan skyldes alle hormonforandringene og mye annet, men halvveis ut i svangerskapet er jernmangel en vanlig årsak.
Kortpustethet og hjertebank er normalt mot slutten av svangerskapet, når magen tar stadig mer plass.

Prøv å hvile hender og føtter høyt

Den økte mengden blod og væske i kroppen kan også føre til at det blir "trangt" rundt nerver og blodkar i hender og føtter:

  • Hendene kan dovne bort og gjøre vondt, siden nervene kommer i klem. Det kalles karpaltunnelsyndrom og kan dukke opp i andre halvdel av svangerskapet. Hvil hendene høyt, og beveg gjerne fingrene.
  • Føttene og anklene blir hovne. Kanskje er det iblant vanskelig å få på seg skoene. Å bruke støttestrømper og legge beina høyt er både behagelig og pleier å hjelpe.
    Urolige bein, såkalte restless legs, rammer cirka én av tre gravide. Mange mener at jernmangel, kaffe og nikotin kan gjøre plagene verre.

Det er ikke uvanlig å våkne med krampe i leggene, en slags senestrekk som kan gjøre veldig vondt.
Prøv å reise deg opp og trykke hælen ned mot gulvet, eller press fotsålen mot en vegg eller mot sengegavlen.

Rare drømmer og bekymringer

Det er vanlig å sove dårlig og ha merkelige drømmer når man er gravid. Sannsynligvis handler det om at underbevisstheten din er i ferd med å bearbeide det faktum at du skal få barn. Det kan også hende du våkner oftere når det begynner å bli vanskelig å finne en behagelig sovestilling, eller når du blir tissetrengt stadig oftere.
Kanskje kommer også bekymringene for fødselen når du ikke får sove? Bekymringer er faktisk også en naturlig del av det å være gravid, men hos noen går det over til sterk fødselsangst.
Alle hormonene som raser rundt i kroppen, gjør at nesten alle gravide kvinner har humørsvingninger og iblant har lett for å ta til tårene eller bli sinte.

Tøft for rygg og bekken

Vondt i ryggen? Det er ikke så rart, siden ryggmusklene må tåle belastningen fra en stadig større mage. Noen gravide rammes av isjias, med ilende smerter fra korsryggen og ned gjennom beina. Hvis du får store problemer, kan du snakke med jordmor eller lege. De kan gi råd eller henvise deg til fysioterapeut.
Smerter i bekken og underliv kan være tegn på bekkenløsning. Det er enkelte bevegelser du bør unngå, og enkelte ting du bør tenke på, hvis du har smerter i bekkenet og bekkenløsning.

Treg mage, hemoroider og utflod

Hemoroider er små åreknuter i eller ved endetarmen som klør og svir. De blir ofte verre hvis du får forstoppelse, noe som er vanlig under svangerskapet. Det skyldes igjen at tarmene ikke fungerer helt som de pleier. Hvis du tar jerntilskudd, kan enkelte typer gjøre magen enda tregere.
Prøv å spise noe mageregulerende, for eksempel svisker. Drikk rikelig med vann. Hvis ikke det hjelper, kan du spørre på apoteket etter reseptfrie legemidler mot forstoppelse som passer for gravide.
De fleste gravide må tisse ofte, særlig mot slutten av svangerskapet, når babyen skaper press på urinblæren. Risikoen for urinveisinfeksjon er noe større enn vanlig – hvis du får vondt når du tisser, bør du kontakte jordmor eller lege.
Det er vanlig med økt utflod fra underlivet under svangerskapet. En liten og smertefri blødning behøver ikke å være et tegn på spontanabort, siden alle slimhinnene i kroppen blør lettere enn normalt. Det er også større sannsynlighet for å få sopp i underlivet når du er gravid. Rådfør deg med lege før du begynner å bruke vanlige legemidler mot sopp.

Slimhinnene i nese og munn blir ømfintlige

Slimhinnene i nese og munn hovner også opp under svangerskapet.
Hvis du føler deg tett i nesen, bør du i første omgang prøve med noen dråper saltvannsoppløsning. Forsøk å pusse tennene med en veldig myk børste, siden tannkjøttet blør lettere enn vanlig.
Tannpussen bør du dessuten være ekstra nøye med – det er nemlig lettere å få hull i tennene når du er gravid.

Svimmelhet og vena cava-syndrom

Det er en god grunn til at du bør få sitteplass på bussen – allerede før graviditeten blir veldig synlig. I begynnelsen av svangerskapet synker blodtrykket, noe som kan gjøre at du blir svimmel hvis du står lenge eller reiser deg for fort Hvis det skjer, bør du sette deg forsiktig ned og lene deg fremover. På den måten øker blodtilførselen til hodet, og du vil føle deg bedre.
Lenger ut i svangerskapet pleier blodtrykket å stige igjen
Hvis du ligger på ryggen og plutselig føler deg svimmel, kan du ha blitt rammet av såkalt vena cava-syndrom. Det skyldes at den store venen som går langs ryggraden, kommer i klem. Velg en annen stilling, for eksempel å ligge på siden, så vil det sannsynligvis gå over.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...