libero_recruitment_2021_5_kneeling-pregnant-woman-with-pain_desktop

Graviditetsplager – hele listen

Å vente barn er en fantastisk opplevelse med mange minneverdige stunder: første gangen barnet sparker, forventningene til den nye tilværelsen og fasinasjonen over hva kroppen kan klare! Men selv om det å være gravid kan være herlig på mange måter, kan det også innebære å være konstant kvalm, akutt tissetrengt og/eller utrolig vimsete.

Det er nok ingen som tror at et svangerskap er en dans på roser. De fleste er innstilt på at det er en påkjenning for både kropp og sjel med kortpustethet, nerver som kommer i klem, og en hormonell berg-og-dal-bane med utfordringer. Det er riktignok mange som sier at de aldri har følt seg bedre, men det finnes også dem som får mange plager under svangerskapet. Da kan det være en trøst å tenke på at det er forbigående, og at man ikke er alene. Hvilke graviditetsplager finnes det? Vi har samlet de vanligste, men som sagt: husk at de er forbigående, og at de aller fleste bare opplever noen av dem!

Trøtthet – i begynnelsen og på slutten av svangerskapet

Å føle seg trøtt er nok den aller vanligste graviditetsplagen, spesielt i begynnelsen og på slutten av svangerskapet. I begynnelsen skyldes trøttheten selvfølgelig at det skal lages et nytt, lite menneske. Dessuten skal det dannes nytt vev i brystene, livmoren blir større, og blodvolumet øker. For ikke å snakke om at et helt nytt organ, morkaken, skal komme på plass. Kroppen har rett og slett mye å gjøre. Og da er det ikke så rart at man blir trøtt. Lytt til kroppen, og prøv å hvile!
Trøtthet i midten og mot slutten av svangerskapet kan skyldes jernmangel, siden barnets utvikling krever mye jern. Jordmoren eller legen følger med på jernverdiene under hele svangerskapet, men hvis det er lenge til neste kontroll og trøttheten oppleves som veldig plagsom, kan du ta kontakt med dem selv.

Svimmelhet og vena cava-syndrom

Tidlig i svangerskapet kan man oppleve svimmelhet. Det skyldes ofte at blodtrykket synker. Blodtrykket er en av tingene som jordmoren eller legen kontrollerer jevnlig. Noen kan bli svimle av å slappe av og/eller skal sove på ryggen, særlig mot slutten av svangerskapet. Det kalles vena cava-syndrom og skyldes ganske enkelt at livmoren har blitt tung og presser mot den store venen med samme navn. Å sove/ligge på siden er en enkel løsning.

Svangerskapskvalme og halsbrann

Etter noen uker er det stor sjanse for at kvalmen dukker opp. Den pleier å gå over rundt uke 12, men hos noen kan kvalmen sitte i betydelig lenger. Det er helt ufarlig, men veldig plagsomt. Les tips mot kvalme, hold ut og prøv å tenke på at det går over. Iblant kan kvalmen faktisk komme tilbake lenge etter at svangerskapet er over. For eksempel når man kjenner lukten av noe man spiste mye av mens kvalmen var på sitt verste. Et tips er å unngå favorittmaten når kvalmen gjør sitt inntog. Ellers kan du risikere å ødelegge den for de nærmeste årene – hukommelsen kan være forrædersk!
Halsbrann og sure oppstøt pleier å dukke opp mot slutten av svangerskapet, når barnet begynner å ta mye plass i magen. Det er heller ikke farlig, men ubehagelig. Her finner du tips for å lindre halsbrann.

Humørsvingninger og glemskhet

Plutselig sinne og uprovoserte gråteanfall kan dukke opp som fra intet, og det har vi hormonene å takke for. Det skjer nemlig store hormonforandringer i kroppen. Dessuten er det jo ikke så lett å alltid være i godt humør hvis man føler seg trøtt eller er kvalm. Men slapp av, det går over! Blir det for plagsomt, bør du finne ut hva som skaper irritasjon, og prøve å unngå de situasjonene. Mange opplever også at de blir mer distré og får problemer med å konsentrere seg: De legger nøklene i kjøleskapet og agurken i håndvesken, og de glemmer avtaler. Kanskje er det hjernen som sier fra om at den nå har viktigere ting å tenke på enn hvor husnøklene havner.

Ømme bryster

Hvis brystene føles spente og ømme, kan det være et veldig tidlig tegn på graviditet. Grunnen er enkel: Fett lagres i brystene, og kjertlene som skal produsere melk, vokser – noe som gjør brystene ømme. Men skulle de ikke føles ømme, er det ingen grunn til bekymring: Hvor store eller ømme brystene er, spiller ingen rolle for melkeproduksjonen.

Hodepine

Hvis du får hodepine som gravid, kan det skyldes flere ting: at du er trøttere enn vanlig, har lavt blodsukker eller kanskje lider av væskemangel etter å ha vært kvalm og kastet opp. Mange kvinner får også hodepine av endret hormonbalanse under graviditeten. Frisk luft, vann og hvile hjelper ofte. Hvis det ikke går over, eller hvis hodepinen føles annerledes enn du er vant til, bør du kontakte jordmor eller lege, siden det kan være et symptom på svangerskapsforgiftning.

Vondt i magen

Magesmerter skaper ofte bekymring, men som oftest skyldes det helt ufarlige ting, som forstoppelse eller at livmoren vokser. Det kan føles som små stikk, eller nesten som svake menstruasjonssmerter, nederst i magen. Hvis det er plagsomt og du er bekymret, bør du kontakte jordmor eller lege. Hvis smertene blir verre eller ikke går over, bør du ta kontakt med helsepersonell.

Tissetrengt og urinlekkasje

Å føle seg konstant tissetrengt kan være et tidlig tegn på graviditet. Denne litt plagsomme tilstanden skyldes at livmoren vokser og skaper press på urinblæren. I tillegg får nyrene litt mer å gjøre når man venter barn, noe som fører til at mer urin havner i blæren. At man ikke får sove natten gjennom, men må ta en tur (eller flere!) på toalettet, kan være veldig frustrerende. Mange får også problemer med urinlekkasje når livmoren presser på. Men du bør ikke prøve å drikke mindre for å unngå det – kroppen trenger nemlig ekstra mye væske under svangerskapet. I stedet kan knipeøvelser være til god hjelp. Det er økt risiko for urinveisinfeksjon under svangerskapet, og det må behandles tidlig. Derfor tar jordmoren regelmessig urinprøver for å følge med. Å bruke truseinnlegg som absorberer raskt, tar bort fukt og kapsler inn lukt kan føles komfortabelt. Truseinnlegg fra TENA eller Dailies Extra Protection fra Libresse er spesielt utviklet for nettopp dette.

Forstoppelse – eller diaré

Treg mage er en klassiker når man er gravid! Grunnen kan være at hormonene som gjør alt vevet mere tøyelig når man er gravid påvirker også tarmene og de blir litt «slappere» og jobber litt tregere. Hvis du i tillegg tar jerntilskudd, blir det ofte verre. Å drikke mye vann og bevege seg er et universalmiddel mot treg mage og fungerer selvfølgelig også her. Men også kostholdet har mye å si. Fiber og svisker kan for eksempel virke avførende. Det finnes også noen som opplever at de tvert imot blir løsere i magen, særlig når fødselen begynner å nærme seg.

Hemoroider og åreknuter

Når man er gravid, øker blodmengden i kroppen, og det kan forårsake plager. Åreknuter er vanlig, men også hemoroider – altså små åreknuter i eller ved endetarmen som klør og svir – kan dukke opp. Får du forstoppelse, blir det ofte verre. Her er noen gode råd for å unngå åreknuter eller hemoroider:

  • Å bevege på bein og føtter kan forebygge åreknuter.
  • Unngå å sitte med beina i kors.
  • Det kan være behagelig å bruke støttestrømper./ Dette forebygger både slitenhet i benene og åreknuter.
  • Prøv å hvile føttene høyt så ofte som mulig.
  • Det finnes salve mot hemoroider, men sjekk først at den er trygg å bruke under svangerskapet.

Hemoroidene blir som regel gradvis mindre etter fødselen. Åreknuter pleier å bli mindre, men forsvinner ikke alltid helt.

Pigmentflekker, strekkmerker og striper i huden

Gravide får mer pigment i huden, noe som gjør brystvortene mørkere. Det skjer visstnok for at babyen skal finne dem lettere. Pigmentforandringer kan også gi mange en mørk stripe fra navlen og nedover. Den går gradvis bort etter svangerskapet, og ofte forsvinner den faktisk helt. Mørke flekker, pigmentflekker, kan også dukke opp i ansiktet. Å beskytte seg mot solen bør man jo alltid gjøre, men huden blir ekstra følsom når man er gravid. Og vil du unngå flekker som aldri går bort, er god solbeskyttelse alfa og omega.
Det er også vanlig med strekkmerker på bryster, mage, lår og rumpe – det skyldes at huden strekkes. Enkelte mener at man kan forebygge strekkmerker ved å smøre seg med mykgjørende olje. Det finnes ingen vitenskapelige bevis for at det fungerer, men det kan føles behagelig og mykt for magen. Merkene blekner etter svangerskapet, men forsvinner sjelden helt – noe vi kan leve med. Tenk på dem som et bevis på hva kroppen har prestert!

Sammentrekninger

Mange kan føle sammentrekninger allerede tidlig i svangerskapet, mens andre får dem først mot slutten. Ofte blir det verre sent på dagen, når du anstrenger deg eller er stresset. Det gjør vanligvis ikke vondt, men kan føles ubehagelig. Skjer det, kan du prøve å ta deg en liten pause. Sett eller legg deg ned for å hvile, så pleier det å gå over.

Kramper og kløe

Som om det ikke allerede var nok plager som kan forstyrre nattesøvnen, finnes det også noe som kalles svangerskapskløe. Den er oftest verst om kvelden og natten. Den medfører ikke utslett, men kan forårsake merker hvis du klør mye. Kjølende salver og luftige klær er to tips som kan hjelpe. Det finnes også legemidler du kan prøve hvis kløen ikke er til å holde ut. Snakk i så fall med jordmor eller lege, som kan hjelpe deg med å finne ut hva kløen skyldes.
I den siste delen av svangerskapet kan det hende du våkner av kraftig krampe i leggen. Ikke den mest behagelige måten å våkne på, men helt ufarlig. Bøy foten oppover, og trykk den hardt mot sengegavlen eller gulvet, så pleier det å gå over. Å bruke støttestrømper om dagen, drikke rikelig med vann og massere leggene før du legger deg, kan også lindre plagene.

Sopp i underlivet

Det er ikke uvanlig at man kan få sopp i skjeden når man er gravid. Årsaken til dette er at man får en annerledes hormonbalanse og at immunforsvaret er noe nedsatt når du er gravid. Dersom du får ubehag med kløe/svie eller endret utflod snakk med din jordmor eller lege om du bør ta en behandling eller ikke. Det er ikke alle soppinfeksjoner som trenger behandling noen ganger går det over av seg selv. Du kan forebygge soppinfeksjon gjennom å ikke vaske underlivet for ofte og ikke bruke såpe. Kan ev ta en mild intimvask eller uparfymert olje, men oftest er bare vann det beste. Viktig at man ikke vasker inne i skjeden da det kan forstyrre bakteriebalansen i skjeden. Prøv å lufte underlivet/sove uten truse/ikke bruke truseinnlegg og ikke ha for tettsittende klær.

Bekkenløsning, vondt i ryggen og bekkenet

Det er ikke så rart at ryggen gjør vondt, siden ryggmusklene må tåle belastningen fra en stadig større mage. Når vi i tillegg vet at hormonene jobber med å åpne opp bekkenet, slik at et barn skal kunne komme ut, så forstår vi at det er vanlig å ha ryggsmerter når man er gravid. Å hvile ofte, unngå å bære for tungt og ha gode sko er tre eksempler på ting som hjelper. Noen gravide rammes også av isjias, med ilende smerter fra korsryggen og ned gjennom beina. Hvis det skjer, kan jordmoren eller legen henvise deg til fysioterapeut. Hvis smertene kommer mer spesifikt fra bekkenet og underlivet, kan det tyde på bekkenløsning. Det er alt annet enn behagelig, men blir som regel bedre etter fødselen. Ellers er aktivitet og tøyeøvelser å anbefale for å holde seg i gang og forebygge og lindre bekkenplager.

Hovne slimhinner kan føre til tett nese, neseblod og utflod

Som gravid har man mer blod i kroppen, noe som kan gi hovne slimhinner. Det kan i sin tur gi ulike symptomer: mer utflod, tett nese, neseblod eller blødende tannkjøtt når du pusser tennene. Gode råd:

  • Velg en mykere tannbørste. Men det er viktig at du ikke pusser mindre, for det er lettere å få hull i tennene når du er gravid.
  • Snyt deg forsiktig for å unngå neseblod.
  • Lindre tett nese med saltvannsspray og en ekstra pute om natten. Det reduserer hevelsen.
  • Blir det for plagsomt å gå rundt med tett nese, kan du spørre på apoteket om de har noe som hjelper, eller be legen din skrive ut en resept.
  • Det kan hende du må bytte truseinnlegg oftere på grunn av økt utflod.

Hevelse og kribling

Den økte mengden blod og væske i kroppen påvirker ikke bare slimhinnene. Den kan også forårsake hovne hender og føtter. Etter en anstrengende dag, eller når det er varmt ute, blir det ekstra tydelig. Hevelsen pleier å forsvinne neste morgen, eller etter et par timers hvile med føttene høyt. For å holde sirkulasjonen i gang er det støttestrømper og regelmessig mosjon som gjelder, samt å legge beina høyt så snart du har sjansen.
Den økte væskemengden kan også forårsake kribling og smerter i hånden, såkalt karpaltunnelsyndrom. Dette kommer av at nervene i håndleddet blir litt klemt sammen ved hevelse. Ufarlig men kan være smertefullt. Det behandles med skinne og iblant akupunktur – noe en fysioterapeut kan hjelpe deg med. Smertene kan også være vanlige leddsmerter, siden hormonene gjør at leddene blir mer bevegelige.

Urolige bein og armer

Urolige bein, såkalte restless legs, føles som prikking og kribling i beina, noe som medfører at du får en uimotståelig trang til å bevege beina. Ofte dukker det opp når du skal legge deg, eller om natten. Gravide med lave jernverdier er ofte mer utsatt, og det blir som regel bedre etter fødselen. Det hevdes at både kaffe og nikotin kan forverre symptomene. Snakk med din jordmor eller lege hvis du opplever dette, noen ganger kan et tilskudd av magnesium hjelpe.

Kortpustethet og hjertebank

Særlig mot slutten av svangerskapet er det vanlig å få hjertebank på grunn av den økte blodmengden som skal pumpes rundt i kroppen. Det kan også føles som om kondisen er helt borte. Du blir kortpustet og bruker massevis av tid selv på en bitte liten spasertur. Ta det helt med ro, det skyldes ganske enkelt at lungene har fått mindre plass. Å ta seg en løpetur føles kanskje ikke så fristende, men fysisk aktivitet under svangerskapet er veldig bra. Du må bare tilpasse aktiviteten etter hva kroppen orker.

Cravings

Noen gravide kan føle et veldig sug etter en viss type mat, noen ganger kan man også få lyst på andre ting som ikke er mat. Sug etter ting man ikke kan eller bør spises kalles Pica syndrom. Pica syndrom er heldigvis ikke vanlig. De fleste får bare kjempelyst på en spesiell matvare. Man vet ikke helt hva det kommer av, men hormonelle forandringer påvirker smak og lukt, så man tenker det kommer av det.

Det går over!

Listen over graviditetsplager er lang – og kan kanskje virke avskrekkende. Men det er få personer som opplever alle plagene. Det vanlige er at man får noen av dem, og at de forsvinner etter svangerskapet. Samtidig vil de fleste gravide oppleve at håret blir friskere, at huden blir finere, og at andre folk blir snillere og mer hjelpsomme. Og selvsagt: Etter rundt 40 uker kommer det et lite liv som er verdt alle plager i hele verden!

Del artikkel