givingbirth_positions_image

Fødestillinger

Ligge i et badekar, sitte på en ball eller stå på alle fire? Hva er egentlig den beste fødestillingen? Lytt til kroppen, kjenn etter hva som føles bra, og spør jordmoren om råd!

En fødsel er en opplevelse med flere ulike faser, og i hver fase har riene ulik karakter. Riene kan være veldig smertefulle, og det kan hende du må prøve deg frem for å finne den mest behagelige stillingen. Oppreiste stillinger er særlig gunstige, siden tyngdekraften hjelper barnet med å komme seg gjennom den trange og ikke helt rette fødselskanalen. Å bytte stilling med jevne mellomrom pleier dessuten ofte å hjelpe.

Hva er den vanligste fødestillingen?

Det er ikke sånn at én stilling er bedre enn de andre, for vi er alle ulike. Men generelt kan man si at oppreiste stillinger gjør det enklere for barnet å komme ut, og det er som sagt gunstig å veksle mellom flere stillinger. Her kan også jordmødre være til stor hjelp. De har oversikt over de ulike stillingene, oppmuntrer deg til å bytte stilling ofte og vet hvordan det påvirker barnets ferd mot verden. Spør og be om hjelp!

Dette er de stillingene man oftest veksler mellom under en fødsel:

  • gå, stå eller lene seg mot en person, vegg eller stol
  • gå sakte fremover med gåstol
  • sitte på en ball og gynge med bekkenet
  • sitte på en fødekrakk
  • stå på alle fire, sitte oppreist, ligge på siden eller lene seg fremover mot en saccosekk, en oppreist seng eller en stol
  • hvile hendene på hoftene, lene seg lett fremover og gynge frem og tilbake under riene
  • bade eller dusje under riene (På mange fødeavdelinger er det mulig å få ta et bad med behagelig temperatur. Varmen gjør at du slapper av, og at fødselen går fremover. Stresshormonene faller til ro – noe som også fungerer som smertelindring under riene.)

La tyngdekraften hjelpe deg!

Det er mange dokumenterte fordeler ved å stå i oppreist stilling under riene:

  • Livmoren arbeider mer effektivt.
  • Det frigjøres endorfiner, kroppens eget morfin, slik at smertene blir lettere å holde ut.
  • Pustingen går lettere, noe som gir bedre oksygenopptak for både deg og barnet i magen.
  • Det gir deg mer krefter og bidrar til at du unngår melkesyre.
  • Risikoen for blodtrykksfall og kvalme blir mindre.
  • Du får en økt følelse av kontroll over det som skjer.

Et godt tips er å tenke at du skal være tung, myk og bevegelig – omtrent som en filledukke – i den aktive fasen. At du er i bevegelse, gjør det nemlig enklere for barnet, som er på vei nedover i bekkenet. 

Fødestilling når du skal presse

I neste fase, utdrivnings- eller pressfasen, vil jordmoren sannsynligvis anbefale en oppreist stilling der det går an å følge med på mellomkjøttet for å unngå rifter.

Men det er opp til deg hvordan du velger å føde: stående, liggende, på huk eller på en annen måte. La jordmoren veilede deg, og kjenn etter hva som føles bra. Ulike stillinger gir ulike forutsetninger: Å føde på knærne, på alle fire, på siden eller på en fødekrakk er for eksempel stillinger der du kan bevege bekkenet, noe som kan gi en mer kontrollert utdrivningsfase.

Det er alltid viktig at jordmoren har godt innsyn i sluttfasen, når barnets hode kommer til syne, slik at hun kan vurdere om fødselen går for fort. Du trenger nemlig ikke presse ut hele barnet på én ri. Tenk heller at hodet skal ut først, og at resten av kroppen skal komme ut under neste ri eller mellom riene. Erfaring viser at risikoen for rifter i underlivet kan reduseres hvis man velger fødestillinger som gir jordmoren innsyn og kontroll samt mulighet til å veilede, beskytte perineum (med en hånd på mellomkjøttet) og holde barnets hode. Da kan barnet komme ut på en roligere og mer kontrollert måte.

Noen ganger, kan du bli bedt om å ligge med beina i beinholdere (”gynstilling”), slik at jordmoren og/ eller legen kan hjelpe barnet ut på best mulig måte og forebygge store rifter.

Og som sagt: La jordmoren komme med forslag og veilede deg hvis stillingen ikke føles naturlig og behagelig.

Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.

Del artikkel