Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Fødestillinger

Det er mange fordeler ved å føde i oppreist stilling, men det viktigste er likevel at du veksler mellom ulike stillinger for å hjelpe barnet gjennom fødselskanalen.

I fødselens første fase kan riene være veldig smertefulle. Du bør prøve deg frem for å finne den mest behagelige stillingen, og sannsynligvis må du bytte stilling ofte.
Oppreiste stillinger er særlig gunstige, siden tyngdekraften hjelper barnet med å komme seg gjennom den trange og ikke helt rette fødselskanalen. I denne prosessen er det også til stor hjelp hvis du beveger deg eller bytter stilling ofte.

Gode alternativer å veksle mellom
• Å gå, stå eller lene seg mot en person, vegg eller stol.
• Å stå på alle fire, sitte oppreist, ligge på siden eller lene seg fremover mot en saccosekk, en oppreist seng eller en stol.
• Å hvile hendene på hoftene, lene seg lett fremover og gynge frem og tilbake under riene.
• Å sitte eller ligge mellom riene. Hvil og slapp av når du har mulighet til det.
• Å bade eller dusje under riene. På mange fødeavdelinger er det mulig å få ta et bad med behagelig temperatur. Varmen gjør at du slapper av, og at fødselen går fremover. Stresshormonene faller til ro, og smertefølsomheten minker. Les mer om smertelindring under riene.

La tyngdekraften hjelpe deg
Det er mange velkjente fordeler ved å stå i oppreist stilling under riene:
• Livmoren arbeider mer effektivt.
• Pustingen går lettere, noe som gir bedre oksygenopptak for både deg og barnet i magen.
• Risikoen for blodtrykksfall og kvalme blir mindre.
• Du får en økt følelse av kontroll over det som skjer.

Fødestilling når du skal presse
I neste fase, utdrivningsfasen eller pressfasen, bør du velge den fødestillingen som føles mest behagelig for deg (og der også barnet har det bra).
Her kan du lese om fødselens ulike faser.
Det er opp til deg om du velger å føde stående, liggende, sittende på huk, stående på hender og knær, fremoverlent over sengen eller sittende oppreist.
La jordmoren komme med råd og forslag til gode stillinger, og prøv deg frem til det som føles naturlig. Det kan hende du må bytte stilling mange ganger.
Det er alltid viktig at jordmoren har godt innsyn i sluttfasen, når barnets hode kommer til syne, slik at hun kan vurdere om fødselen går for fort. Ved å ha kontroll går det an å redusere risikoen for rifter i underlivet.
Hvis det blir nødvendig å bruke sugekopp for å hjelpe til mot slutten, vil jordmoren passe på at du befinner deg i en stilling som gjør det enkelt for henne å ta imot barnet.
La jordmoren komme med forslag og veilede deg hvis stillingen ikke føles naturlig og behagelig.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...