headache_image

Gravid og hodepine

Hodet banker og migrenen er i ferd med å bryte ut. Aller helst vil du legge deg på et mørkt rom og stenge verden ute i påvente av at hodepinen skal gi seg. Hva er det som gjør at man får vondt i hodet når man er gravid? Og går det an å motvirke og forebygge hodepinen?

Hvorfor oppstår hodepine under svangerskapet?

Det finnes mange grunner til hodepine: væskemangel, stress, tett nese og trange bihuler, tretthet og sult, allergier eller spenninger i kroppen er noen av dem. Under et svangerskap er en del av årsakene til stede i ekstra stor grad. Hormonforandringer, uvelhet, dårlig søvn og bare utmattelsen over å skape et nytt lite liv eller stress over alt som kommer til å forandre seg. At kroppen dessuten blir tyngre, kan også påvirke og bidra – og være årsaken – til at du får vondt i hodet eller migrene under svangerskapet.

Er det vanlig å ha vondt i hodet når man er gravid?

Det er ganske vanlig å få vondt i hodet når man er gravid, selv om man ikke har hatt problemer med det før. For det meste er det ufarlig, og pleier å gå over ganske raskt. For de som har hatt problemer med vondt i hodet før de ble gravide, kan plagene bli både bedre og verre. Dukker det opp en ny type hodepine som du ikke er vant med, er det imidlertid lurt å følge litt ekstra med.

Hormonell hodepine under svangerskapet

I den siste delen av første og et stykke inn i andre trimester er det vanlig med hodepine som skyldes hormoner. Det er en sterk økning i fremfor alt østrogen, progesteron og hCG som kan få kroppen til å reagere. Den hormonelle hodepinen pleier å være på det kraftigste tidlig i svangerskapet, mellom uke 12 og 18.

Hvordan blir man kvitt hodepinen, og går det an å gjøre noe for å lindre og forebygge?

  • Drikk mye vann
  • Hvil en stund i et mørkt og stille rom, kanskje ved hjelp av avslapningsøvelser.
  • Prøv å lindre smerten med kulde eller varme for å øke blodsirkulasjonen. En varmepute eller ispose i nakken kan hjelpe. Eller hvorfor ikke en massasje!
  • Vonde bihuler og tett nese kan være en grunn til vedvarende hodepine. Det kan hjelpe å sove med en ekstra pute under hodet og skylle med koksaltløsning eller bruke nesespray med saltvann. Det sies at luftavfuktere kan hjelpe, men også et åpent vindu med frisk luft har en svalende effekt på hovne slimhinner.
  • Det finnes mange grunner til at vi bør unngå stress – å forebygge hodepine er en av dem.
  • Prøv å få tilstrekkelig med søvn, for lite kan gi både spenningshodepine og migrene.
  • Hodepine kan skyldes lavt blodsukkernivå, spis regelmessig og prøv å unngå søtsaker som får blodsukkeret til å kjøre berg- og dalbane.
  • Lytt til kroppen! Ikke sjelden er migreneanfall og hodepine et rop om mer ro og fred.

Migrenetabletter og smertestillende ibuprofen må ikke brukes av gravide, men paracetamol kan gå bra. Rådfør deg med apotek, lege eller jordmor, så du bruker riktig smertestillende tablett.

Gravid med migrene

Hvis du er blant dem som rammes av migrene med jevne mellomrom, kan svangerskap gjøre den både bedre og verre. Har du migrene som påvirkes hormonelt, er det gode muligheter for at du slipper anfallene under svangerskapet, men det kan også gå i den andre retningen. Oftest varierer hormonene ikke like mye gjennom graviditeten som gjennom menstruasjonssyklusen, og det gjør at mange opplever at det minsker risikoen for anfall. Samtidig har kroppen litt større blodsukkersvingninger og større press på seg, noe som kan gi migreneanfall.
Den som ennå ikke har blitt gravid, men bare planlegger fremover, må vite at enkelte legemidler mot migrene kan være skadelige for fosteret. Husk å snakk med legen din, så eventuelt forebyggende migrenelegemidler kan fases ut.

Når skal du søke hjelp?

Hvis ikke disse rådene hjelper, er det viktig å søke hjelp. Det samme må du hvis det oppstår en ny form for hodepine som du ikke kjenner igjen, at den blir verre, ikke går over eller blir til migrene hvis du ikke har hatt det før.

Hvis du får pannehodepine/trykk foran øynene eller flimring/synsforstyrrelse, kan dette være tegn på svangerskapsforgiftning- spesielt hvis du også føler press øverst i magen eller uvelhet. Kontakt lege eller jordmor for å få en kontroll.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.

Del artikkel