Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Jeg er gravid!

Du sitter kanskje med graviditetstesten i hånden og har akkurat funnet ut at du er gravid? Gratulerer! Dette er begynnelsen på en lang, spennende, morsom, krevende og fantastisk reise. Det er på tide å bestille time hos lege eller jordmor.

Når det har gått opp for deg eller dere at dere venter barn, bør du ta kontakt med lege eller jordmor. Mange ønsker også å vite så mye som mulig om hva som skjer i kroppen, om graviditet, om fødselen, om barnets utvikling, amming og andres opplevelser. Som medlem i Liberoklubben får du masse av spennende lesning som omhandler graviditet og babys, du kan også treffe og prate med andre i samma situasjon.

Kontakt med jordmortjenesten

Du kan når som helst ringe til jordmortjenesten der du bor. Jordmødrene svarer på alle spørsmål, og hvis du ønsker hjelp med å ta en graviditetstest, kan du få det hos dem. Dessuten bør du bestille time for første kontroll – enten hos jordmor eller hos lege. Den foregår vanligvis rundt svangerskapsuke 10, men det kan variere litt, avhengig av rutinene der du bor.

Det er viktig å være klar over at hvis graviditetstesten er positiv – selv om du blør litt (som en lett menstruasjon) – er du sannsynligvis gravid. Eventuelle blødninger kan skyldes at hormonene spiller deg et puss, eller det kan oppstå småblødninger når egget graver seg inn i slimhinnen. Det er helt normalt. Snakk med legen eller jordmoren hvis du er usikker og/eller urolig. Kanskje får du tilbud om en ekstra ultralyd. Når man skal fortelle at man er gravid, er opp til den enkelte, men det kan være fint å ha fått graviditeten bekreftet av lege eller jordmor først.

Å vente barn – et nytt, lite menneske blir til

De fleste kvinner utvikler ett befruktningsdyktig egg hver måned. Mannen kan derimot produsere milliarder av sædceller på samme tid. Hver utløsning kan inneholde opptil 500 millioner sædceller. Av disse har cirka hver tiende sædcelle de rette forutsetningene for å nå frem til egget og befrukte det.

Egget modnes i en av folliklene i eggstokken. Når follikkelen brister, slynges egget ut og fanges opp av egglederen. I egglederen ligger egget og venter på å bli befruktet. I dette næringsrike miljøet kan egget leve i cirka to døgn. Hvis det ikke blir befruktet, fortsetter egget nedover i livmoren for så å forsvinne ut gjennom livmorhalsen og skjeden.

Befruktningen skjer når sædcellen trenger inn i egget

Sædcellene kan beholde evnen til å befrukte et egg i opptil fem døgn. En sædcelle bruker alt fra en halv time til to døgn på å nå frem til egget. For at den strabasiøse ferden skal bli litt enklere, blir slimet i livmoren mer gjennomtrengelig nettopp i forbindelse med eggløsningen. I begynnelsen kan det være mange sædceller som kjemper om å trenge gjennom den beskyttende, næringsrike hinnen som omgir egget. Når den første sædcellen trenger gjennom hinnen og inn i selve egget, skjer befruktningen. Sædcellen kvitter seg etter kort tid med "halen", og hodet vokser og blir snart like stort som eggets kjerne. De to kjernene finner frem til hverandre og smelter sammen til en enhet. Prosessen fører til at nytt liv blir skapt. Et nytt menneske blir til. Enkelte kvinner sier faktisk at de kjente når de ble befruktet …

Egget deler seg igjen og igjen

Det befruktede egget blir værende i den ytre delen av egglederen i noen døgn. Det deler seg igjen og igjen. Etter et par døgn har det dannet seg fire celler, etter enda et døgn har det blitt åtte, og så videre. På svangerskapets fjerde dag ligner det befruktede egget et bjørnebær og kalles "morula". Det er på størrelse med et knappenålshode og består av 32 celler. Noen av cellene har som oppgave å utvikle selve embryoet, mens andre har ansvaret for morkaken.

Morulaen fylles med væske og ligner snart på en liten boble. På svangerskapets femte dag beveger det befruktede egget seg ned til livmoren. Turen tar noen timer. Her er det betydelig mer plass, og livmoren er godt forberedt, med en velutviklet slimhinne som det befruktede egget kan lande i. Det består nå av cirka 100 celler. Fra eggløsningen og frem til nå har det gått cirka én uke.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...