Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Slik blir du en best mulig støtte under fødselen

Noe av det beste du kan gjøre som partner – både for deg og for henne som skal føde – er å være til stede og stille forberedt! For å hjelpe deg har vi laget en plan med tre trinn som du kan følge for å bli en god støtte ved fødsel.

1. Les om fødsler 

Det finnes utallige bøker om graviditet, fødsel og barneoppdragelse. Når du kommer inn på fakta, får du ikke bare en følelse av å være en del av prosessen, du får også partneren til å føle deg elsket og støttet. Snakk med hverandre og del kunnskapen. Som medlem i Liberoklubben får du masse av spennende lesning som omhandler graviditet og baby, du kan også treffe og prate med andre i samme situasjon. 

Det er en god idé å delta på et fødselsforberedende kurs. Der lærer du alt om fødselsrier og fødsel fra begynnelse til slutt. Det er også smart å forberede seg visuelt på den store dagen. Spør jordmoren om råd.

2. Sett deg inn i din rolle

Jordmorens oppgave er å passe på at partneren din og barnet deres kommer seg best mulig gjennom riene og fødselen. Din rolle er å hjelpe partneren slik at hun føler seg trygg, og å oppfylle ønskene hennes.

Snakk med partneren om fødselsplanen, og forsikre deg om at du vet hva hun ønsker, for eksempel når det gjelder smertelindring og berøring. Det anbefales også å ha en god dialog med jordmoren, siden det kanskje blir du som må sette ord på partnerens ønsker under fødselsriene, hvis hun ikke er i stand til å gjøre det selv.

3. Vær forberedt på dagene etter fødselen

Etter fødselen møter dere nye og spennende utfordringer med et nytt, lite familiemedlem. Noen partnere mangler selvtillit og er usikre. Det gjelder kanskje dere begge, men med tiden vil dere sannsynligvis finne dere godt til rette ide nye rollene deres. Denne perioden varer ikke evig, og hemmeligheten er å nyte tilværelsen som forelder og forsette å støtte den nybakte moren, som nå skal hente seg inn igjen etter fødselen og kanskje komme i gang med amming. Snakk om alt som er nytt, og om alle følelsene det lille barnet vekker.

Les mer: Bli innvolvert i partnerens graviditet

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...