Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Fødselens tre faser

Etter de ofte langvarige riene når livmormunnen utvider seg, kommer pressriene, som ender med at det lille barnet blir født. Den tredje fasen avslutter fødselen med at morkaken presses ut.

Alle blivende foreldre vil gjerne vite cirka hvor lang tid en fødsel tar. Svaret er at det kan variere veldig, og at det er umulig å vite på forhånd. Hver fødsel er individuell og unik.
Hvis du er førstegangsfødende, tar det vanligvis litt lengre tid.
Det beste du kan gjøre for kroppen mens sammentrekningene og riene pågår, er å ikke spenne deg, men forsøke å slappe av så godt du kan. Du kan for eksempel ta et varmt bad, få massasje eller akupunktur. Det er fint om du på forhånd har forberedt deg på hvordan du kan prøve å takle fødselssmertene. Senere kan du trenge en eller annen form for medisinsk smertelindring. Prøv deg også gjerne frem med ulike fødestillinger.

1. Livmormunnen utvider seg: åpningsfasen

Trolig er du både nervøs og forventningsfull når de første riene setter i gang: Ni måneders venting er snart over, og du skal føde et barn.
I begynnelsen er riene svake og uregelmessige. Kanskje kommer de én gang i timen og varer i cirka ett minutt. For førstegangsfødende pleier denne fasen – som utgjør det meste av fødselen – å ta 9 til 15 timer. For flergangsfødende går det som regel raskere.
Riene blir gradvis sterkere og kommer tettere og tettere. Musklene i livmoren jobber for fullt mens livmorhalsen utvider seg. De første fem centimeterne pleier å ta lengst tid. Leddbåndene som holder beina i bekkenbunnen sammen, strekkes ut og strammes.
I den siste delen av denne fasen fortsetter livmormunnen å åpne seg, og livmortappen blir flatere. Hvis fostervannet ikke allerede har gått, skjer det sannsynligvis nå, eller nokså snart.
Mot slutten av denne fasen kommer riene annethvert minutt og varer i cirka ett og et halvt minutt.
Forsøk å slappe av og holde motet oppe i pausene. Bruk de teknikkene du har lært på fødselsforberedende kurs eller lest deg til.

2. Pressrier og utdrivingsfase 

Når livmormunnen har utvidet seg til cirka 10 centimeter, starter neste fase – det er på tide å begynne å presse når riene kommer (hvis barnet er kommet langt nok ned i fødselskanalen). Denne fasen tar vanligvis mellom to og tre timer, men det er høyst individuelt.

I løpet av den første fasen har barnet beveget seg nedover i fødselskanalen. Når barnets hode nå presser mot bekkenbunnen, blir riene kraftigere. Og når barnets hode når bekkenbunnen og trykkes mot endetarmen, får du et sterkt behov for å presse.
Det føles som et kraftig trykk bak, som om du virkelig må bæsje.
Hvor lenge den andre fasen varer, avhenger av mange faktorer, for eksempel hvor mye krefter du har. Det er veldig viktig å lytte til jordmor, slik at dere samarbeider godt. Jordmor støtter deg og ser hvor mye du kan trykke, det er veldig individuelt. Selv om følelsen er at man vil trykke alt man kan for å bli fortest mulig ferdig, er det best at hodet kommer i den takten at huden rekker å tøye seg og for å unngå store rifter. Ofte kommer hodet ut først og resten av kroppen i neste ri. Denne fasen slutter med et mirakel: Barnet ditt fødes, og dere får møtes for første gang.

I samme øyeblikk som barnet har kommet ut, forsvinner nesten all smerte. Det blir de fleste mødre både lettet og overrasket over.
Så begynner den tredje og siste fasen.

3. Etterbyrdsfasen

En stund etter at barnet har kommet ut, er det morkaken som løsner og støtes ut. Det skjer ved at livmoren trekker seg sammen, og det føles som om det er flere rier på gang. Du blir sannsynligvis bedt om å hjelpe til med å presse ut morkaken og fosterhinnen. Men ikke vær redd: Dette kan ikke sammenlignes med de riene du nettopp har vært gjennom.
I forbindelse med denne fasen kommer det en blødning, og deretter kjenner jordmoren på magen din for å sjekke at livmoren trekker seg ordentlig sammen. Det er viktig for at du ikke skal blø så mye. Jordmoren undersøker morkaken for å sjekke at hele har kommet ut. Hvis det er rester igjen i livmoren, kan det føre til infeksjoner og blødninger senere.

Når fødselen er over, kontrollerer jordmoren underlivet ditt og syr igjen eventuelle rifter. Det gjøres alltid med en eller annen form for bedøvelse. Hvis det er snakk om en større rift, er det en fødselslege som syr den igjen. Deretter får du rene klær, og dere får en rolig stund sammen for å nyte det fantastiske som nettopp har skjedd: Dere har blitt en familie!

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...