partner_pregnant_image

Når partneren er gravid

Den fysiske påkjenningen forbundet med en graviditet kan selvsagt ikke deles. Men det finnes likevel mye du som partner kan gjøre for at svangerskapet skal bli noe dere opplever og gjennomgår sammen.

Å bli forelder er en prosess på mange ulike måter, ikke minst relasjons- og følelsesmessig. Den som bærer frem barnet, får ofte et forsprang når det gjelder det følelsesmessige forholdet til babyen. Det har ingenting med tilknytningsevne å gjøre, men skyldes ganske enkelt at det er i den magen babyen vokser. Det blir en naturlig effekt av å leve med graviditeten rent kroppslig, både dag og natt – uten pause. Denne konstante påminnelsen om at man er gravid, gjør også at man kan bli ganske sliten. Og da kan en engasjert og støttende partner ha mye å si for hvor slitsomt (og/eller koselig) svangerskapet blir. Det er selvsagt ikke alt du kan gjøre noe med. Hormontrøbbel eller søvnproblemer på grunn av den store magen kan selv ikke en superengasjert partner trylle bort. Men det finnes mye du kan gjøre for å bli en god støtte og selv få muligheten til å være involvert. Mange som har vært gravide, kan skrive under på at de aldri hadde klart seg uten den fantastiske støtten de har fått fra partneren sin. Husk på det, og tenk at du er uerstattelig. Dessuten skal jo også du bli forelder, og derfor har du rett til å få følelsene dine bekreftet. Vanligvis er det også slik at jo mer man samarbeider om å dele opplevelsen, jo bedre blir den for alle involverte.

16 tips til deg som partner

Her kommer noen tips til hvordan graviditeten i større grad kan bli en felles opplevelse. Husk at dette bare er generelle råd. Alle er jo ulike, og har ulike behov. Men forhåpentligvis finner du litt inspirasjon og hjelp på veien.

  1. Ta graviditetstesten sammen – da kan dere dele øyeblikket og alle følelser som hører med. Det blir ofte en fin start på et nytt kapittel i livet.
  2. Selv om du ikke kan ta din del av den fysiske påkjenningen, kan dere likevel se på svangerskapet – og hele tilværelsen som foreldre – som en felles reise som blir lettere hvis dere samarbeider. Å utvikle og pleie forholdet bør dere alltid gjøre, men det er kanskje ekstra viktig nå.
  3. Et godt tips er å ta en prat om mat, drikke og økonomi. Alle utlegg som svangerskapet og barnet medfører, for eksempel mammaklær, er det rimelig at dere deler på. Den som er gravid, kan jo heller ikke spise visse typer mat eller drikke alkohol, så hvordan skal du forholde deg til det partneren din ikke kan? Snakk om det, slik at dere har samme syn på saken.
  4. Bli med på svangerskapskontrollene, og husk å delta i samtalen, stille spørsmål og være interessert. Du skal jo også bli forelder, og spørsmålene dine er akkurat like viktige. Ultralyden gir deg kanskje det første synlige beviset på graviditeten og kan føre til at du føler et sterkere følelsesmessig bånd til barnet etterpå. Prøv å bli med hvis du får muligheten.
  5. Sett deg inn i hvordan babyen utvikler seg uke for uke, hvordan kroppen påvirkes av å bære frem et barn, og hva man bør unngå å spise under svangerskapet. I Liberoklubbens app finner du informasjon om hver uke av svangerskapet, også tilrettelagt for deg som partner.
  6. Jo mer du vet om hva som skjer i kroppen, jo enklere blir det å forstå hvorfor din gravide partner kanskje brekker seg bare ved tanken på favorittmaten sin (eller din), hvorfor hun skjeller deg ut uten grunn, eller hvorfor yndlingsparfymen din på mystisk vis har forsvunnet fra badet. Det er selvsagt lett å ta slikt personlig, men hvis du vet litt om hva graviditetshormoner kan stelle i stand, blir det som regel enklere å takle situasjonen for alle involverte. Det er også greit å vite at hormoner ikke bare påvirkes av fysiske endringer i kroppen. Også du som partner kan oppleve litt økt hormonproduksjon under svangerskapet, kanskje med humørsvingninger som resultat.
  7. Den fysiske forskjellen gjør at omverdenen ofte er mest opptatt av den som har barnet i magen. Det kan jo være vanskelig å se på deg at du venter barn, så partneren din vil nok få flest spørsmål. Ikke bare om svangerskapet og plagene det medfører, men også om foreldrerollen og alt det praktiske som må ordnes. Det kan gjøre at du føler deg utenfor, men ved å engasjere deg i samtalen kan du vise at det er flere blivende foreldre i rommet. Hvis du ikke får noen spørsmål, kan du selv prøve å fortelle at du skal bli forelder, og høre hvem som har barn fra før. Vi kan love deg at barn er et uuttømmelig samtaleemne som dessuten gir deg en ny tilnærming til å bli kjent med folk.
  8. Gi barnet et foreløpig navn. Nurket, småen, knøttet, junior – uansett hva dere velger å kalle babyen, gjør et navn ofte at det blir litt lettere å tenke på barnet som et lite individ, og fantasere om hvilken personlighet han eller hun har.
  9. Snakk med hverandre om det dere går rundt og grubler på. Det kan gjøre det enklere å forstå hvorfor den andre oppfører seg på en bestemt måte. Kanskje kan det også redusere stresset. Når man får snakke om det man er bekymret for, og høre hva partneren mener om saken, føler man seg ofte bedre etterpå.
  10. Husk at litt bekymring er normalt – og en del av det å bli og være forelder. Men hvis du eller partneren din er så bekymret for nettopp fødselen at det er vanskelig å tenke på noe annet, er det viktig å vite at det er hjelp å få. Jordmoren eller legen kan formidle kontakt med en psykolog eller noen som jobber med nettopp fødselsangst. Dere kan også vurdere å bruke en doula. Det kan være en god støtte både før og under fødselen.
  11. Et godt tips er å prøve å møte andre blivende mødre og fedre. Hvis dere ikke har venner som er i samme situasjon, kan det være lurt å melde seg på et fødselsforberedende kurs. I tillegg til at et slikt kurs forbereder dere på fødselen, er det også et forum der det er naturlig å lufte spørsmål og bekymringer med andre blivende foreldre.
  12. Syng for barnet, og ta på magen, for eksempel når dere skal legge dere om kvelden. Når babyen har blitt stor nok til å kunne gi seg til kjenne, pleier det nemlig å være et godt tidspunkt for å kjenne spark. Babyer er nemlig ofte aktive når mor slapper av. Det blir en kosestund sammen, og jo mer babyen hører deg snakke, jo bedre kommer han eller hun til å kjenne igjen stemmen din etter fødselen.
  13. Å reflektere over egen barndom er ganske vanlig og en god måte å forberede seg til å bli forelder på. Hva vil du ta med deg – eller ikke ta med deg – fra din egen oppvekst? Det er lurt å snakke sammen om hvordan dere ser på foreldrerollen, hvilke forventninger dere har til hverandre, og hva som føles viktig for at familien skal ha det bra. Dette kan dere forresten gjerne diskutere etter fødselen også. Etter hvert vil du kanskje merke at du stiller for store krav til deg selv – som førstegangsforelder er det jo helt umulig å vite på forhånd hvordan det kommer til å bli. Og selv om det kan bety at du må tenke nytt, er dette en samtale vi virkelig anbefaler å ta.
  14. Materielle ting føles kanskje mindre viktige i denne sammenhengen, men ved å ordne alt det praktiske før babyen kommer, bidrar du også til å forberede deg mentalt. Kanskje handler det om å kjøpe barnets første klær, tenke på hvilken vogn babyen skal ligge i, eller montere stellebordet.
  15. Vis omtanke! Det kan høres banalt og selvfølgelig ut, men små gester kan bety utrolig mye. For eksempel å gi henne en gravidpute i gave hvis hun sover dårlig, be noen reise seg på bussen for hennes skyld, eller lindre en øm rygg med daglig massasje.
  16. Mange lurer på hvordan de skal oppføre seg under fødselen, og det er mye du kan gjøre både for å forberede deg til fødselen og for å være en god støtte når fødselen er i gang. Et godt tips er at dere skriver fødselsplanen sammen.

Som du sikkert har oppdaget, er dette med å snakke og lytte – med og til hverandre og andre – en god tilnærming til å bli foreldre. Det varierer riktignok hvor lett folk har for å snakke om tankene sine: For noen er det enkelt, og for andre kan det sitte langt inne. Men selv med små steg kan man komme langt. Prøv, så får du se.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel