Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Bli involvert i partnerens graviditet

Det er mange muligheter hvis du som pappa eller partner ønsker å være involvert i graviditeten og bli litt kjent med babyen allerede før du får holde den lille bylten i armene.

Å bli foreldre er en prosess. Den er helt annerledes for mammaen, som bærer barnet i magen. Men også du som er den ikke-gravide partneren, kan få et varmt, godt og nært forhold til babyen før den blir født. Barnet vil skape tilknytning til dere begge, selv om mammaen ofte får et forsprang gjennom den livgivende ammingen. Dere er begge barnets trygge holdepunkter i en helt ny og uforståelig verden.

Dere skal bli foreldre!
Kanskje har dere sammen planlagt å bli foreldre? Kanskje har dere begge ventet utålmodig på resultatet av graviditetstesten? Eller har du akkurat fått den fantastiske nyheten og forsøker å ta inn over deg at dere – ja, dere – venter barn?
Dere befinner dere foreløpig på et tidlig stadium, og mye kan skje underveis. Men snart kan du begynne å forberede deg mentalt på å bli forelder for første gang – eller kanskje igjen. En graviditet kan være uforståelig også for den gravide kvinnen. Ofte blir det hele mer virkelig ved den første ultralydundersøkelsen, som vanligvis foregår rundt uke 18. Og da må du selvfølgelig være med! Da får dere kanskje se et bitte lite hjerte som banker inne i en liten person som bare venter på å få dere som foreldre.
Snart vil mammaen hele tiden ha kontakt med den lille babyen ved at den beveger seg, hikker og sparker. Urettferdig? Det finnes faktisk en helt ny oppfinnelse som lar pappaen ta del i barnets bevegelser.

Tips for deg som partner
Her kommer noen tips til hvordan du som pappa eller partner kan engasjere deg i svangerskapet og gradvis forberede deg på livets viktigste oppgave:

• Bli med på kontrollene hos jordmor eller lege. Du er selvsagt velkommen der, for dine følelser og spørsmål er viktige. Dessuten blir det fire ører som kan få med seg alt jordmoren eller legen forteller, og som dere kan snakke om.

• Gi barnet et kjælenavn. Det kan gjøre det enklere å tenke på babyen som et lite individ og fantasere om hvordan han eller hun ser ut, og om hvilken personlighet han eller hun har.

• Del gleder – og bekymringer. Å snakke om hva du og partneren er redd for eller forventer, kan redusere bekymringene og øke sjansen for gjensidig forståelse. Det er normalt å bekymre seg, men sterk angst kan føre til at man ikke tør å føle tilknytning til barnet.

• Kanskje begynner både du og mammaen å tenke over deres egen barndom nå som dere selv venter barn? Forklar hva slags forelder du ønsker å bli, og hva som føles ekstra viktig.

• Skriv blogg eller dagbok, eller diskuter graviditet og babyer på nettet. Å sette ord på tanker og følelser er en effektiv måte å forberede seg på. På Liberos Foreldrepraten kan du få tips, støtte, svar på spørsmål og en og annen aha-opplevelse.


• Syng for barnet, snakk med det i magehøyde, og stryk mammaen over magen. Barnet vil kjenne igjen stemmen din etter at det er født. Noe kjent vil føles trygt for en som er helt ny i verden! Forskning viser at nyfødte barn er spesielt interessert i andre barns stemmer. Man tror det skyldes både at de snakker på riktig "nivå" under svangerskapet – altså i magehøyde – og at de har litt lysere stemmer. Spedbarn foretrekker lyse stemmer – har du tenkt over at du selv kanskje bruker lysere stemme når du snakker med små barn?

• Gjør hjemmet klart når barnets ankomst begynner å nærme seg. Lag plass til babyen både mentalt og praktisk. Materielle ting kan gjøre det enklere å se for seg det lille barnet. For enkelte kan det være en måte å forberede seg til livet som foreldre på. Kanskje kjøpe barnets første klær? En vugge eller seng som babyen kan sove i? Barnevogn og et stellebord med bleier og andre ting som trengs i begynnelsen?

• Har den blivende mammaen skrevet et fødselsbrev om hvordan hun ønsker at fødselen skal være? Det kan du også gjøre, eller du kan lese om fødsler og tenke over hvordan du ser for deg din rolle. Er det noe spesielt du er bekymret for? Kan du øve på noe som kan være til nytte under fødselen, for eksempel massasje? Ser du frem til å klippe navlestrengen?

Selv om det bare er én av dere som er gravid, er dere to som venter barn. Tenk på det som en reise dere gjør sammen, og ta vare på øyeblikkene!
Les gjerne om å planlegge hjemmefødsel eller om å føde med hjelp fra en doula, en fødselshjelper.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...