Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Mat du bør unngå under svangerskapet

Det finnes mat du bør unngå når du er gravid. Enkelte typer ost, kjøtt og fisk kan inneholde bakterien listeria, parasitten toksoplasma eller mye miljøgifter. Unngå mageinfeksjoner ved å fokusere på hygiene når du lager mat, og ved å velge riktig ferdiglaget mat. Dessuten bør du unngå store mengder kaffe, søtsaker og søt drikke som brus og saft.

Som gravid bør du spise ekstra sunn mat, siden den skal dekke både ditt og barnets næringsbehov. Les mer om sunn mat i svangerskapet.
Det finnes imidlertid også matvarer du bør unngå eller være forsiktig med.

Maks. tre små kopper kaffe

Unngå å få i deg mer enn 200 mg koffein per dag, siden det kan påvirke fosteret. Begrens deg til maks. to små (1,5 dl) kopper kaffe, eller seks krus med svart te, per dag. Vær også litt forsiktig med Coca-Cola og energidrikker som inneholder koffein.

Velg riktig fisk

Fisk og skalldyr er sunn mat for gravide, men enkelte typer fisk inneholder for mye miljøgifter. Les mer om hvilke typer fisk du bør unngå, og hvilke du kan spise mye av.

Ingen alkohol

Alkoholinnholdet i blodet ditt overføres til fosteret via morkaken. Siden fosteret er mer følsomt overfor alkohol enn deg, og er i konstant utvikling, bør du unngå alkohol helt.
Les mer om alkohol i svangerskapet.

Lakris med måte

Dilla på lakris? Som gravid må du tenke over hvor mye du faktisk spiser. Livsmedelsverket i Sverige anbefaler å ikke spise mer enn 50 g lakris om dagen når du er gravid.

Ikke for mye A-vitamin

A-vitamin trengs for at svangerskapet og barnets syn skal utvikle seg normalt. Det finnes i innmat, for eksempel lever, samt i melk og matfett. Men i for store mengder er A-vitamin skadelig, og det er mistanke om at det kan øke risikoen for fosterskader tidlig i svangerskapet. Hvilken kilde du får A-vitamin fra har også en påvirkning. Grønnsaker og rotfrukter, for eksempel gulrøtter, inneholder karotenoider som kan omdannes til A-vitamin i kroppen – og de kan du ikke få for mye av.
Les mer om legemidler og kosttilskudd under svangerskapet.

Parasitter og bakterier

Både bakterien listeria og parasitten toksoplasma kan finnes i vanlige matvarer og være farlige for fosterets utvikling hvis du blir syk. Dessuten bør du være ekstra nøye med maten for å unngå andre mageinfeksjoner, magesyke eller "matforgiftning" når du er gravid.

Listeria

Listeriabakterien kan vokse i kjøleskapstemperatur og overlever i fryseren. Den dør imidlertid hvis du tilbereder den og varmer den opp til minst 70 grader, det vil si når det bobler.
Slik unngår du listeria:

 • Vær forsiktig med kaldrøkt eller gravet fisk eller kjøtt som begynner å nærme seg best før-datoen. I en vakuumpakning kan bakterier vokse seg store på noen uker. Nypakket mat går greit. Det går også fint an å spise sushi som er laget med ferske råvarer.
 • Dropp pateer, salater og sylter fra delikatessedisken på butikken – du vet ikke hvordan og når de ble laget.
 • Unngå alle melke- og osteprodukter som er laget av upasteurisert melk. Det står på emballasjen om produktet er pasteurisert eller ikke. Godt oppvarmet ost er aldri farlig å spise. Harde oster, for eksempel brunost, gulost og parmesan, går også bra.
 • Eventuelle ferdigretter må varmes opp ordentlig.

Toksoplasmose

Toksoplasmose er en sykdom som forårsakes av en parasitt.
I motsetning til listeriabakterien dør toksoplasmaparasitten ved dypfrysing (minst –18 grader) og ved matlaging (over 65 grader).
Slik unngår du toksoplasmose:

 • Unngå alle former for rått kjøtt. Gjennomstek alt, og vask skjærefjøler og hender som har vært i kontakt med rått kjøtt.
 • Toksoplasma kan også finnes i kjøtt som graves, tørkes eller kaldrøkes, for eksempel parmaskinke og salami. Hvis du vil spise denne typen kjøtt, kan du fryse det i tre døgn. Da dør eventuelle toksoplasmaparasitter.
 • Vask hendene nøye hvis du har gravd i jorden og skal lage mat etterpå.

Matforgiftning

Du bør være ekstra nøye med mathygienen når du er gravid. En mageinfeksjon påvirker både fosteret og deg. Å bli smittet av salmonella eller campylobakter er aldri bra, men nå har du ekstra god grunn til å prøve å redusere risikoen.
Slik unngår du mageinfeksjoner:

 • Vask hendene nøye med såpe før og etter du håndterer matvarer, før du spiser, når du har vært på toalettet, har skiftet bleie eller har vært i kontakt med dyr.
 • Skyll frukt og grønnsaker nøye før du spiser dem.
 • Sjekk holdbarhetsdatoen på mat.
 • Server varm mat varm, og kald mat kald.
 • Sørg alltid for at matrester blir ordentlig gjennomvarme, når du varmer dem opp. De fleste bakterier dør ved ca. 100 grader. Varm aldri opp mat mer enn én gang, og spis tilberedt mat innen to dager.
 • Tilbered alle matvarer, særlig kylling, slik at de blir gjennomstekt.
 • Sett restene raskt inn i kjøleskapet. La ikke matvarer og drikke stå fremme i varmen hvis det tar tid før måltidet kommer i gang. Det gjelder særlig utendørs. Oppbevar maten i tette beholdere, slik at insekter ikke kommer i kontakt med den. Ikke tin opp frosne matvarer og kjøtt på kjøkkenbordet. La dem tine i kjøleskapet eller mikrobølgeovnen.
 • Hold rå og tilberedte matvarer atskilt ved tilberedning og oppbevaring. Vask skjærefjøler og redskaper mellom tilberedning av ulike matvarer.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...