close

Farlige sykdommer under svangerskapet

Virkelig farlige infeksjoner er svært sjeldne under svangerskapet, og de fleste bakterier og virus kan ikke skade barnet. Hvis du skulle bli syk, er det vanligvis ikke skadelig for barnet, men det finnes noen unntak.

Nedenfor kan du lese om noen av sykdommene som kan være skadelige for barnet under et svangerskap eller en fødsel.

Røde hunder

Røde hunder er en virusinfeksjon. Hvis du blir smittet i første halvdel av svangerskapet og ikke er vaksinert eller har hatt røde hunder tidligere, kan det skade barnet. Iblant kan det føre til spontanabort eller misdannelser på hjernen, ørene og hjertet. Kvinner som ikke har hatt sykdommen og ikke er vaksinert, bør vaksinere seg før de planlegger å bli gravide.

Toksoplasmose og listeria

Det finnes to infeksjoner som kan smitte via mat, og som er spesielle når man er gravid: listeria og toksoplasmose. Risikoen for å bli smittet er svært liten, men hvis man blir smittet, kan infeksjonene i verste fall forårsake spontanabort eller skader på fosteret. 

Hvis du er gravid, kan du beskytte deg ved å følge rådene nedenfor:

  • Be noen andre om å tømme kattedoen hvis dere har katt.
  • Skyll frukt og grønnsaker, og vask hendene umiddelbart etter å ha vært i direkte kontakt med jord. Bruk hansker hvis du jobber i hagen.
  • Unngå upasteurisert melk og ost. Les mer om hvilken mat du bør unngå under svangerskapet.
  • Unngå alle former for rått kjøtt, og bestill godt gjennomstekt kjøtt når du er på restaurant.

Her kan du lese mer om sunn og trygg mat under svangerskapet

Herpes

Herpes er et virus som viser seg som sår rundt munnen eller ved kjønnsorganene. Herpes kan overføres til nyfødte og er en alvorlig sykdom for spedbarn. Leger anbefaler keisersnitt hvis herpes dukker opp for første gang under et svangerskap. Hvis den gravide kvinnen har hatt herpes tidligere, er det nyfødte barnet beskyttet av mors antistoffer.

Gruppe B-streptokokker

Gruppe B-streptokokker er en vanlig bakteriegruppe. I sjeldne tilfeller kan de føre til ulike problemer under svangerskapet, for eksempel urinveisinfeksjon hos mor, for tidlig fødsel eller alvorlig sykdom hos barnet.

Vanligvis tas det ingen prøver for å diagnostisere eventuelle gruppe B-streptokokker under svangerskapet. Hvis du har vært smittet av disse bakteriene tidligere, tas det en urinprøve og en prøve fra livmorhalsen. Gruppe B-streptokokker kan enkelt behandles med antibiotika.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...