libero_brand-launch_ultrasound_desktop

Gravid med tvillinger

Å finne ut at man venter tvillinger, pleier å komme som en stor overraskelse – som kanskje fremkaller både glede, bekymring, spenning og forventning.

Kanskje har du i hemmelighet gått og drømt om tvillinger? Eller var det slett ikke det du hadde sett for deg? Uansett føles det ofte overveldende å få beskjed om at man venter to barn. Når du har bearbeidet nyheten, kan du tenke på at du tilhører de cirka 1–2 prosentene som kan se frem til den fantastiske erfaringen det er å få oppleve søsken vokse opp side ved side, og i mange tilfeller utvikle et veldig spesielt og nært forhold til hverandre. I flere kulturer anses faktisk tvillinger som en gave fra gudene.

Venter jeg tvillinger?

Kan det være tvillinger? Mange lurer på om man på forhånd kan kjenne at det er et tvillingsvangerskap, men vanligvis er det snakk om helt vanlige graviditetstegn. Iblant kan riktignok kvalmen bli verre, siden den fysiologiske forandringen er større, men det finnes ingen sikre tegn. Vanvittig kvalm kan man jo bli med ett barn i magen også. Oftest er det på ultralyd man får vite at det er tvillinger, men det kan være vanskelig å se om de er eneggede eller toeggede. Hvis barna har ulikt kjønn, vet man med sikkerhet at de kommer fra to egg. Ellers blir det en overraskelse etter fødselen.

Å være gravid med tvillinger

Selv om tidlige tegn eller symptomer på graviditet ikke skiller seg nevneverdig fra andre svangerskap, vil det å være gravid med tvillinger åpenbart innebære flere påkjenninger jo lenger ut i svangerskapet man kommer – det er jo to barn som skal utvikle seg og få plass. Magen blir større, man får sannsynligvis litt flere graviditetsplager generelt og har derfor ofte større behov for å hvile. Det er ganske enkelt ekstra slitsomt å bære frem tvillinger, noe det er like greit å være innstilt på. Den som er gravid med tvillinger, blir derfor ofte sykemeldt mot slutten av svangerskapet. Men uansett er det lurt å forberede seg på at man ikke kan jobbe helt frem til fødselen.
Når man venter flere barn, er det ekstra viktig å følge med på veksten og utviklingen deres i magen. Under hele svangerskapet må man derfor gå til hyppigere kontroller hos jordmor eller lege samt på regelmessige ultralydundersøkelser for å følge med på at begge barna vokser som de skal, og hvordan de ligger i forhold til hverandre.

Når fødes tvillinger?

Det er vanlig at tvillinger blir født før termin. Den gjennomsnittlige fødeuken er uke 36, men for noen skjer det tidligere, og andre går tiden ut. Årsaken til at tvillinger ofte blir født tidligere, er blant annet at det blir økt belastning på livmortappen, og at det blir for trangt inne i magen mot slutten. Noen fødsler blir også igangsatt tidligere, for eksempel hvis det viser seg at den ene tvillingen ikke vokser like mye som den andre.

Å føde tvillinger

Omtrent halvparten av alle tvillingfødsler skjer vaginalt. Å føde tvillinger skiller seg dessuten ikke så mye fra å føde ett barn. Det blir rier og en åpningsfase, men to utdrivningsfaser. Men siden det første barnet allerede har utvidet livmortappen og fødselskanalen, går også utdrivningsfasen – altså når man presser – nesten alltid lettere med det andre barnet. Det blir altså ikke dobbelt så slitsomt eller dobbelt så vondt selv om det er to barn. Når det første barnet fødes, vil en fødselslege holde morens mage på en måte som gjør at den andre tvillingen ligger i en gunstig posisjon. Det hender at tvillinger blir født rett etter hverandre, men det er vanligere at kroppen tar en liten pause, som vanligvis varer et sted mellom ti minutter og en time.

Iblant planlegger man imidlertid et keisersnitt, som foregår på samme måte som keisersnitt med ett barn. Grunnen til at man planlegger keisersnitt, kan for eksempel være at barnet ligger i seteleie. Det kan også være at barna veier veldig lite, og at fødselen derfor antas å bli en for stor påkjenning for de bitte små babyene. En lege vil gjøre den vurderingen, men som forelder blir man selvsagt tatt med på råd.

Hvis tvillingene blir født for tidlig, kan det hende de trenger oppfølging på en neonatalavdeling en stund. Da blir barna alltid lagt inn sammen, og foreldrene er med og tar seg av barna sine på sykehuset den første tiden.

Å forberede seg mentalt og praktisk på å bli tvillingforelder – noen anbefalinger

Å vente tvillinger kan føles både ekstra spennende og ekstra skummelt. Man kan føle seg både utvalgt og uheldig. Og ofte føler man alt sammen på en gang. En del av de mentale forberedelsene består av å akseptere alle følelsene og å snakke om dem med en eventuell partner og andre.

Å fokusere på sin egen helse blir også ekstra viktig for å orke påkjenningen. Restitusjon er viktig, men ulike personer får energi av ulike ting. Kanskje er det en rusletur i skogen, en stund på yogamatten eller et varmt bad som skal til? Har du en partner, blir det ekstra viktig at han eller hun er involvert, både under svangerskapet og etter at barnet er født. Det kan være lurt å vurdere partnerens arbeidssituasjon og muligheten for å være hjemme sammen i starten. Les gjerne mer om foreldrepengene. Dere bør også allerede nå tenke over hvilket nettverk dere har, og om dere har slekt og venner som kan gi dere praktisk hjelp. Er du alene om å få tvillinger, blir det selvsagt ekstra viktig. For uansett om du har de beste intensjoner, har de fleste av oss bare to hender. Derfor kan til og med tilsynelatende enkle ting som å mate de små eller få unnagjort klesvasken oppleves som uoverkommelig i starten. Kanskje har du en eldre slektning eller en nær venn som kan bo hjemme hos dere den første tiden?

I tillegg blir jo også de praktiske forberedelsene litt mer omfattende. Noen ting kan kanskje babyene dele på, men annet babyutstyr trenger man to av, for eksempel senger og barneseter, etc… Også vognen må ha plass til mer enn én baby. Mye kan man få kjøpt brukt. Et godt tips er å forberede flest mulig praktiske ting på forhånd, for eksempel fylle fryseren med mat og søke om økonomisk støtte i form av foreldrepenger. Det er deilig å slippe å tenke på andre gjøremål den første tiden.

To mirakler og en fersk familie

Tiden etter at man har kommet hjem fra sykehuset med nyfødte tvillinger, er minst like følelsesladet som når man får ett barn, men den stiller enda høyere krav til restitusjon, siden et tvillingsvangerskap er en svært stor påkjenning. Mange som får tvillinger, opplever også de første månedene som veldig slitsomme – av åpenbare grunner. Det er to små individer å bli kjent med og dobbelt så mange behov å tilfredsstille. For enkelte bidrar faste rutiner til å få hverdagen til å fungere best mulig. Hos andre er det variasjon og fleksibilitet som er nøkkelen. Du som er tvillingforelder, gjør en enestående jobb de første månedene! Men ofte blir det enklere etter hvert, og fordelene ved å ha tvillinger pleier å bli mer merkbare når barna blir eldre. Dobbelt arbeid, men også dobbel lykke – livet med tvillinger byr på både utfordringer og gleder!

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.

Del artikkel