Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Å vente tvillinger

Før den første ultralydundersøkelsen vet man som regel ikke om man venter ett eller flere barn. Beskjeden om at man er gravid med tvillinger, pleier å komme som en stor overraskelse. Den fremkaller kanskje både glede, bekymring, spenning og forventning. Det er selvfølgelig ekstra overveldende å få beskjed om at man venter mer enn ett barn.

Hvis det er andre tvillinger i familien, er tanken kanskje mindre fremmed, og man har gjerne erfaring med det. Noen steder finnes det også egne foreldregrupper som man kan kontakte, og som er rettet mot dere som venter tvillinger. Det kan virke betryggende å få møte andre tvillingforeldre som kanskje har hatt de samme tankene, spørsmålene og symptomene. Snakk med jordmoren, som har tips og erfaringer. Det er helt naturlig at man trenger litt mer tid og støtte når man skal forberede seg på å bli foreldre til to på én gang. Les også om å amme tvillinger.

Å vente tvillinger er uvanlig

I en periode økte forekomsten av tvillinger og trillinger på grunn av fremgangsmåten man brukte ved prøverørsbefruktning. I senere år har imidlertid metodene blitt mer avanserte. Kvinner som er litt eldre, har større sjanse for å få tvillinger, og det fødes cirka 1 000 tvillingpar per år i Norge.

Flere kontroller når man bærer på flere barn

Det er naturligvis en fordel å få beskjed tidlig om hvor mange barn man bærer på. Når det er snakk om flere barn, er det ekstra viktig å følge med på fostrenes vekst. Under hele svangerskapet må du derfor gå på regelmessige ultralydsundersøkelser for å måle veksten på fostrene. Dessuten undersøker man hvordan barna ligger i forhold til hverandre. Man undersøker om de har hver sin morkake eller én på deling, og om de vokser i separate fostersekker eller deler én. Under svangerskapet er det vanskelig å avgjøre om det er snakk om eneggede eller toeggede tvillinger. Det sistnevnte er betydelig vanligere.

Mer av alt – så ta vare på deg selv

Forbered deg på at du kan måtte begynne permisjonen litt tidligere. Du venter to barn, og du vil sannsynligvis være ekstra trøtt sammenlignet med kvinner som venter bare ett barn. Ta imot all hjelpen du kan få fra partner, familie og venner.
Når du venter tvillinger, blir det mer av alt. Du kommer til å spise mer, trenge å hvile mer og gå opp mer i vekt. Hvis antall barn er dobbelt eller tre ganger så stort, er det normalt at vekten din også øker proporsjonalt med det.
Les mer om kosthold under svangerskapet

De vanlige svangerskapsplagene kan bli mer merkbare, og det er vanlig at blivende tvillingmødre tidlig får tilbud om sykemelding, slik at barna skal få mulighet til å utvikle seg i ro og mak i magen. Du kan lese mer på NAVs nettsider.

Tvillinger og fødsel

Før fødselen bør man samle troppene. Er det kanskje noen i familien som kan hjelpe til når tvillingene er kommet? All hjelp er kjærkommen i begynnelsen.

Hvis det ikke oppstår komplikasjoner, kan de fleste føde på vanlig måte, men ved avvikende leie eller andre komplikasjoner vurderer man vanligvis keisersnitt. Rundt halvparten av alle tvillinger fødes ved keisersnitt. Hvilket alternativ som er aktuelt, blir avgjort i hvert enkelt tilfelle. Snakk med jordmoren, og gå gjennom hva som skjer under fødselen, samt hvordan det kan endre seg.
Les mer om keisersnitt her.

Barna fødes også ofte noen uker tidligere, i gjennomsnitt to til tre uker. Hvis det blir nødvendig med opphold på neonatalavdeling, legges barna alltid inn sammen. Da er dere foreldre med og tar dere av barna så mye dere vil og kan.

Det hender at tvillinger blir født rett etter hverandre, men det er vanlig at det tar en liten stund mellom det første og det andre barnet. Kroppen tar ofte en pause før barn nummer to kommer til verden. Når det første barnet er født, blir det mye plass i livmoren til det andre barnet før livmoren trekker seg sammen. Da er det viktig at jordmoren hjelper barnet med å komme i riktig posisjon, som oftest med hodet nedover, men iblant er det baken som kommer ut først. De første fasene av fødselen er som ved vanlige fødsler, men idet barna fødes, er det litt mer helsepersonell til stede.
Her kan du lese mer om fødselens tre faser.

To små undere og en fersk familie kommer hjem

Når du og partneren din kommer hjem med de to barna, må du ta vare på deg selv så godt du kan, ved å hvile, sove middag og be om hjelp. Nå er det to små personer som er avhengige av deg, så det er viktig at du har overskudd. Les om tvillinger og hvordan man stimulerer begges utvikling.

Du kan amme ett barn om gangen eller begge samtidig. Det finnes flere måter du kan holde tvillingene på mens du ammer dem, og det gjelder å finne stillinger og vaner som både du og barna trives med. Begynn gjerne med å amme ett barn om gangen, så ser du lettere hvordan de oppfører seg når de ligger ved brystet. Det kan være overveldende å skulle amme to barn. Prøv å få mest mulig hjelp av personalet på sykehuset før dere reiser hjem, og vær tålmodig, for dette er nytt for dere alle tre. Les mer om amming her.

Nå trenger dere to av det meste

Når du/dere venter tvillinger, blir det mer av alt. Forsøk å forberede så mye som mulig, slik at det viktigste er klart før barna blir født. Det gjør det enklere og er for mange også en måte å forberede seg på. Enkelte ting må kjøpes allerede før barna fødes, og mye trenger man to av.

Bilseter, sprinkelsenger (selv om barna kanskje deler vugge i begynnelsen) og barnestoler er noen eksempler på ting dere kommer til å trenge. Her kan du lese mer om hva som kan være praktisk å ha når du får barn – sjekkliste.
Et godt råd hvis man vil holde utgiftene nede, er å låne ting eller kjøpe brukt. Brukte barneklær er dessuten mykere og utvaskede, og faren for at de inneholder gifter/kjemikalier, er dermed liten.

Dere trenger en tvillingvogn. Det finnes flere ulike modeller på markedet: I noen ligger barna ved siden av hverandre, og i andre ligger de etter hverandre. Tandemmodellen – der barna sitter etter hverandre eller mot hverandre – er først og fremst beregnet på søsken i ulik alder. Hvilken modell du bør velge, avhenger av når og hvor du skal bruke den: Bor du midt i en by eller ute på landet? Har du stor eller liten bil eller ingen bil i det hele tatt? Her kan du lese mer om å velge riktig barnevogn.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...