close

Huden din under svangerskapet

Huden din påvirkes av svangerskapet på flere ulike måter. Den kan bli fetere eller tørrere enn normalt. Du kan også få utslett, strekkmerker, pigmentforandringer eller åreknuter.

Hvis huden din pleier å bli fet før menstruasjonen, kan den bli det nå også. Det er imidlertid vanligere at huden blir tørr når du er gravid.
Hvis huden blir tørr og klør, kan det hjelpe å smøre den med fuktighetskrem. Noen kvinner synes det hjelper å drikke masse vann.

Vanlig kløe eller svangerskapskløe?

Det er ikke rart om du begynner å klø på magen, der huden strekkes kraftig, de siste månedene av svangerskapet. Men cirka 5 % av alle gravide rammes av såkalt svangerskapskløe, særlig under fotsålene og i håndflatene. Det skyldes at hormoner i blodet påvirker leveren, noe som fører til mer gallesyre i blodet. Det er vanligst at svangerskapskløen begynner rundt svangerskapsuke 30–32, men den kan også dukke opp tidligere. Den forsvinner som regel rett etter fødselen.
Hvis du rammes av svangerskapskløe, vil det bli tatt blodprøver av deg for å kontrollere at gallesyreverdiene ikke blir altfor høye. 
Svangerskapskløe kan være nesten uutholdelig og gjøre det vanskelig å få sove. Kjølende salver og luftige klær kan virke lindrende. Hvis du har alvorlige plager, finnes det også legemidler du kan prøve Snakk med jordmor eller lege hvis du har alvorlige plager.

Pigmentflekker og fødselsstripe

Hvis du tilbringer mye tid i solen under svangerskapet, øker risikoen for å få pigmentflekker, blant annet i ansiktet. Det skyldes at hormonnivåene øker. Brystvortene og området rundt kan også bli mørkere.
Hos mange kvinner kan det dukke opp en mørk stripe, som kalles linea nigra, midt på magen. I likhet med andre pigmentforandringer som skjer under svangerskapet, pleier denne stripen å bli værende en stund etter fødselen, for så å blekne gradvis.

Strekkmerker i huden

Strekkmerker, striae, skyldes trolig hormonforandringer under svangerskapet. 
De er vanligst på brystet, magen og baken. Strekkmerker kan ha sammenheng med arv. Det kan hjelpe å bruke en støttende amme-bh, siden brystene pleier å bli større og tyngre. 
Dessverre kan du ikke forebygge strekkmerker med salver eller fuktighetskremer. Men å smøre inn magen med fuktighetskrem kan føles godt og gi deg og barnet en deilig massasje.

Åreknuter, hemoroider og blødende tannkjøtt

Under svangerskapet øker blodmengden i kroppen, samtidig som de små musklene rundt blodkarene blir slappere. Blodkarene, venene, utvider seg noen ganger til åreknuter med snodde blodkar som klør eller føles ømme. Mange gravide får åreknuter på beina eller i underlivet. Et tips er å sitte med beina høyt innimellom. Kompresjonsstrømper eller støttestrømper, som gir jevnt trykk hele veien, er både godt for beina og gir bedre blodsirkulasjon. 

Hemoroider er en annen komplikasjon som skyldes både at blodmengden øker, og at den voksende livmoren presser mot blodkarene i mage og underliv. Blodkarene rundt endetarmen påvirkes, noe som kan føre til at det lettere oppstår hemoroider. Forstoppelse, som er vanlig blant gravide, kan gjøre problemene verre, og gi smerter eller blødninger i forbindelse med toalettbesøk. 
Men hold ut: Etter fødselen pleier hemoroidene å forsvinne og åreknutene å bli mindre fremtredende.
Den økte blodmengden i kroppen påvirker også slimhinnene, som blir tykkere og mer ømfintlige. Det kan du merke ved at tannkjøttet lettere begynner å blø når du pusser tennene, eller ved at du føler deg tett i nesen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...