close

Legemidler under svangerskapet

Hvis du blir syk, kan det hende du må ta medisiner selv om du er gravid. Men det er enkelte typer du bør unngå, også blant reseptfrie legemidler og naturlegemidler. Slutt aldri å ta et legemiddel du bruker fast, uten først å rådføre deg med lege.

Når du er gravid, er det viktig at du alltid forteller det når du er i kontakt med helsepersonell, eller når du kjøper reseptfri medisin på apoteket. Nesten alle legemidler passerer morkaken og kan påvirke fosteret, men langt fra alle er skadelige.
Du bør også være forsiktig med naturpreparater i denne perioden.

Paracetamol mot smerter og feber

Unngå å ta smertestillende legemidler hvis du ikke må. Hvis du har hodepine eller vondt i ryggen eller leddene, kan det kanskje hjelpe med hvile eller massasje. Du kan ta tabletter mot hodepine i enkelttilfeller, men unngå tabletter som inneholder acetylsalicylsyre, for eksempel Dispril eller Globoid. Unngå også den typen som kalles cox-hemmere (NSAID), for eksempel Ibux og Ibumetin. Legemidler som inneholder virkestoffet paracetamol, for eksempel Paracet eller Pinex, regnes som ufarlige for gravide.
Hvis du får høy feber, kan du ta febernedsettende medisin, for eksempel Paracet, men prøv heller å hvile hvis du har en lettere infeksjon.

Medisin mot magebesvær under svangerskapet

Hvis du har vondt i magen, kan du i første omgang prøve å hvile, kanskje med et deilig varmeteppe på magen. Massasje eller et varmt bad kan også lindre enkelte typer magesmerter. Hvis du har luft i magen, kan det være godt å bevege seg litt. Smertestillende tabletter som Paracet kan brukes som en siste utvei.
Hvis du har halsbrann selv om du unngår sterkt krydret eller fet mat, kaffe og te, finnes det reseptfrie legemidler som du kan ta selv om du er gravid.
Les mer om halsbrann når du er gravid.

Mange kvinner er kvalme i den første delen av svangerskapet. Det finnes mange knep og kjerringråd som du kan prøve, men hvis de ikke hjelper, kan du trenge legemidler. Du får kjøpt reseptfrie medisiner mot reisesyke og kvalme på apoteket – spør etter en type som passer for gravide. Snakk gjerne med jordmor før du begynner å ta medisinen.

Ikke slutt med faste medisiner

Hvis du tar faste medisiner, for eksempel mot astma, allergi eller depresjon, bør du ta kontakt med lege så snart du oppdager at du er gravid.
Hvis du har astma, er det viktig at du fortsetter å ta medisinen. Men enkelte allergimedisiner egner seg bedre enn andre for gravide – spør legen, eller på apoteket før du får time hos legen. Det samme gjelder hvis du tar legemidler mot for eksempel depresjon eller angst: Legen kan foreslå en alternativ medisin hvis den du pleier å ta, ikke anses som egnet.

Antibiotika under svangerskapet

Det er ikke uvanlig å pådra seg en infeksjon som krever behandling med antibiotika. Det kan være for eksempel bihulebetennelse, urinveisinfeksjon eller et infisert sår. Men det finnes mange ulike typer antibiotika. Fortell legen at du er gravid, så kan du få en type som passer for deg akkurat nå.

Naturlegemidler og vitaminer under svangerskapet

Ikke bruk kosttilskudd eller naturlegemidler uten først å diskutere det med jordmor eller lege. De er vanligvis ikke like grundig testet som vanlige legemidler. Du bør særlig unngå preparater med ginseng og algeprodukter når du er gravid.
Hvis du tar vitamintabletter, må du være nøye med å ikke ta for mye, og du bør kontrollere at tablettene ikke inneholder mer enn 1 milligram A-vitamin per døgndose.

Unngå unødvendige legemidler også når du ammer

Anbefalingene ovenfor gjelder også når du ammer. Fortell alltid helsepersonell eller de ansatte på apoteket at du ammer og må bruke medisin. Mange legemidler, også naturpreparater, går over i morsmelken.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...