week35

Uke 35

BARNET DITT

Løst ennå?

Det lille barnets hud er fortsatt dekket av et tykt lag fosterfett, vernix, som beskytter den mot fostervannet. Når babyen kommer ut, er det stor sjanse for at mye av fosterfettet sitter igjen på kroppen, slik at den ser litt klissete ut. Navlestrengen er nesten en halv meter lang og minner litt om en gammeldags telefonledning: spiralformet, elastisk og sterk. Barnet veier omtrent 2,4 kg og vil legge på seg 25–30 gram per dag fremover. Nå i siste del av svangerskapet pleier de fleste barn å legge seg med hodet ned i bekkenet. Det kan være en av grunnene til at barnet beveger seg på en annen måte enn før: Det har rett og slett mindre albuerom. Men selv om bevegelsene virker litt annerledes, kjenner du dem like ofte som før. Mange opplever at barnet har mer faste sove- og våkenperioder – gjerne med full fres om kvelden – en døgnrytme babyen sannsynligvis vil ta med seg ut av magen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Kommentarer fra miljøet

Er ikke magen i minste laget? Sikker på at du ikke venter tvillinger? Hvor mye har du egentlig lagt på deg? Nå KAN du vel ikke bli større? Eller blir du overrumplet av folk som tar på magen din uten å spørre om lov? Omgivelsenes reaksjoner på graviditeten kan gjøre deg både sprø og lei deg – og det med god grunn. For når ble det egentlig greit å kommentere eller ta på en annen persons kropp på den måten? Du er ikke offentlig eiendom bare fordi du tilfeldigvis er gravid, og det må omgivelsene godta. Ved å rygge demonstrativt unna når et par fremmede hender nærmer seg magen, eller kvikt svare «takk, det samme» når noen kommenterer hvor utrolig stor du har blitt, kan du på en god måte få i gang en samtale om når det egentlig er greit å kommentere andres kropper. Vi vet at det kan være vanskelig å ta den praten, spesielt hvis de sårende kommentarene kommer fra noen som står deg nær, men hvis du sier fra, kan det hende du slipper å få høre mer av det samme. Forklar gjerne at du blir lei deg eller bekymret av kommentarene deres, for det var sannsynligvis ikke meningen å såre deg, og hvis du sier fra, får de seg en tankevekker og kan unngå å gjøre samme tabbe flere ganger.

PARTNER

Opp og ned?

Nå begynner det å bli trangt for babyen og tungt for mor. Babyen presser på innenfra, noe som kan være en stor påkjenning. Å være høygravid er ingen dans på roser. Babyen har forberedt seg lenge på fødselen og begynner så smått å bli klar. Sannsynligvis har den allerede lagt seg til rette med hodet nedover. Noen få babyer velger andre posisjoner, på tvers (tverrleie) eller med rumpa først (seteleie). Hvis det er tilfellet, vil du få tilbud om et vendingsforsøk, siden barnets hode helst bør komme ut først. Et vendingsforsøk innebærer at en fødselslege prøver å få barnet til å skifte stilling ved å trykke på magen på en bestemt måte. Det kan se skummelt ut, men legene har full kontroll og vet hva de gjør. Moren kan imidlertid bli litt øm i magemusklene etterpå. Vendingsforsøk gjør man tidligst i uke 36, og det er – som du vil forstå når du ser det – ikke noe man bør prøve selv. Du bør være klar over at ikke alle vendingsforsøk lykkes, men at babyen på eget initiativ kan snu seg senere. Hvis barnet ikke rikker seg og blir værende i seteleie, kan det bli aktuelt med keisersnitt. Hos mange barn, men ikke alle, fester hodet seg mot slutten av svangerskapet. Det innebærer at hodet synker dypt ned i bekkenet. Når hodet har festet seg, kan ikke barnet snu seg igjen, men må bli der det er. På kontrollene vil jordmoren eller legen kjenne etter om hodet har festet seg, eller om man kan bevege det. Mange tror at når hodet har festet seg nede i bekkenet, er fødselen rett rundt hjørnet, men det er ingen sammenheng mellom at hodet fester seg, og at fødselen starter. Hos førstegangsfødende pleier barnet å være litt tidligere ute med å legge seg til rette enn hos flergangsfødende. Hvorfor det er slik, vet vi ikke. I tillegg finnes det en del babyer som overhodet ikke har noen interesse av å gli ned i bekkenet, og da sier vi at hodet er bevegelig.