week20

Uke 20

BARNET DITT

Tar tak og suger på tommelen

Det lille barnet er nå omtrent 24 cm langt og veier rundt 350 gram. Hodet har en diameter på drøyt 4 cm, og hjernen er inne i en intensiv utviklingsperiode. Det er behov for flere millioner nerveceller til motorikken. Utviklingen av nervebanene gjør at barnet nå prøver refleksene sine, griper og suger på tommelen. Det svelger også fostervann, en medfødt refleks som er viktig etter fødselen når babyen skal begynne å spise. Foreløpig har barnet ganske bra med plass til å bevege seg. Det skvalper og ruller rundt i den halve literen med fostervann det har rundt seg. Det er ganske stor omsetning av fostervann: Barnet svelger faktisk halvparten av det hvert døgn og tisser ut like mye. Det lille hjertet slår mellom 110 og 160 slag i minuttet, akkurat som det skal. Frem til nå har barnet vokst omtrent like mye hver uke som alle andre fostre verden over, men fra og med nå vil det være store individuelle forskjeller på hvor mye de vokser.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Halvveis!

Gratulerer, nå har du tilbakelagt halve svangerskapet! Men du har kanskje ikke så mye ork til å feire? Det er ikke uvanlig at du begynner å føle deg trøtt, og halvveis ut i svangerskapet kan det ofte skyldes jernmangel. Det er slett ikke rart, siden kroppen akkurat nå jobber seg opp mot 40–50 prosent større blodmengde enn til vanlig. På denne fascinerende og fiffige måten sørger kroppen for at svangerskapet får best mulige forutsetninger. Alt det ekstra blodet trengs nemlig for at barnet skal få oksygenet og næringen det trenger. Men ikke bare det: Blodet er også der for at du skal ha litt i reserve, slik at du kan blø når du føder barnet. For det kommer til å gå med en del blod, men det er ikke noe de fleste tenker på akkurat da. Synes du det er ubehagelig å tenke på, kan du snakke med jordmor eller lege. På kontrollene sjekkes jernverdiene dine regelmessig, men hvis du føler deg svimmel eller trøtt og det er en stund til neste kontroll, bør du ringe og snakke med jordmoren eller legen som følger deg opp. Du skal ikke måtte godta at du er trøtt, uten å vite hvordan jernverdiene dine ser ut! Det går an å få i seg ekstra jern ved å spise mat med høyt jerninnhold, men de aller fleste trenger en eller annen form for jerntilskudd under svangerskapet.

PARTNER

Første sparket!

Nå er dere halvveis! Ennå har dere kanskje ikke kjent det første sparket, men snart kommer det. I starten kan det være litt vanskelig å vite om det virkelig er et spark man kjenner. Det kan nesten oppleves mer som kiling eller som flagrende sommerfuglvinger i magen. For deg som ikke har barnet i magen, vil det nok ta en stund til før du kan føle de magiske bevegelsene. Du må ikke bli skuffet hvis barnet slutter å sparke akkurat når du skal legge hånden på magen – barnet gjør nemlig akkurat som det vil. Når partneren din er i aktivitet, har bevegelsene ofte en søvndyssende effekt på barnet. Men etter å ha sovet seg gjennom dagen slår barnet seg gjerne løs om kvelden og nettene når mor skal sove. Et tips er derfor å legge hånden på magen når dere begge slapper av om kvelden. Plutselig kommer det et spark, og da gjør nok hjertet ditt et lite hopp. Jo lenger ut i svangerskapet dere kommer, jo tydeligere kjenner dere sparkene. Mot slutten kan dere til og med skjelne en liten hånd eller fot under huden.