week17

Uke 17

BARNET DITT

På tide å sette på hullet

Det går fort nå. Barnet måler cirka 18 cm, og vekten ligger på rundt 200 gram. Babyen har nesten ikke noe underhudsfett, men vil fra nå av begynne å lagre fett i kroppen. En bestemt type fett som kalles brunt fett, fungerer som en slags isolasjon og hjelper barnet med å holde varmen etter fødselen. Armer og bein er tynne – det meste av skjelettet består fortsatt av myk og elastisk brusk. I løpet av andre trimester gjennomgår hjernen en intensiv utvikling. Den beskyttes av løst sammensatte skallebein som etter hvert kommer til å vokse sammen. Fontanellene, altså de myke delene mellom skallebeina, vil imidlertid være der lenge ennå – ofte til barnet er rundt to år. Øyelokk dekker øynene, som ikke åpner seg før i uke 26. Men barnet sanser likevel omgivelsene og kan reagere på det som skjer utenfor magen, for eksempel ved å rykke til hvis det plutselig hører en høy lyd. Foreløpig kan det bevege seg ganske fritt inne i fostersekken. Barnet veier nå mer enn morkaken, og sannsynligvis begynner graviditeten å synes.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

The glow ™ - eller tvert i mot...

Å være gravid trenger ikke å bety at du har poser under øynene, blass hud eller kramper – tvert imot kan andre trimester by på en opptur for både hår, hud og generell form. Den berømte gløden kan dukke opp. Mange sover dessuten godt og føler at roen har senket seg. Det er heller ikke umulig at du får mer sexlyst på grunn av den økte blodmengden, siden den også påvirker bekkenområdet og slimhinnene i livmoren. Hvis du ikke skjønner hva vi snakker om, er du kanskje blant dem som ikke får glansfullt hår, vakker hud og fantastisk sexlyst. Det er dessverre ingen rettferdighet i fordelingen av svangerskapets goder.

PARTNER

Tid for en tur?

Vurderer dere å ta en tur før babyen kommer? Hvis svangerskapet ikke medfører altfor mange plager og forløper normalt, kan det være lurt å benytte anledningen snart. Det går fint å reise både til lands og til vanns samt med fly, men flyselskapene kan ha ulike regler for hvor sent i svangerskapet du får lov til å reise med dem. Det kan også være smart å spørre forsikringsselskapet hvilke regler som gjelder hvis du skulle trenge helsehjelp i utlandet. Sjekk for eksempel hvor langt ut i svangerskapet reiseforsikringen dekker utgifter til helsehjelp. Det kan hende du og partneren din bør ta en ekstra runde når dere pakker: Skal dere fly, kan for eksempel støttestrømper og nesedråper med saltvannsoppløsning komme godt med. Og reiser dere til varmere strøk, er det alltid smart å ta med solfaktor. Siden gravide lettere får pigmentflekker, bør partneren din nemlig være ekstra påpasselig nå.