week6

Uke 6

BARNET DITT

Hjertet slår sitt første slag

I løpet av denne uken tredobler barnet størrelsen sin, og det lille hjertet slår sitt første slag. Utviklingen er mildt sagt intensiv. De indre organene – magesekk, tarmer, lever og nyrer – dannes, og anleggene til lungene kommer på plass. Hodet synes tydeligere, og hjernen vokser raskt for å fylle opp det stadig større hodet. Hvert minutt dannes det utrolige 100 000 nerveceller i barnet! I uke 6 kan man også skjelne øyne, munn og nese, og ørene begynner å formes. Det samme gjør armene og beina. De stikker litt ut fra kroppen, nesten som små vinger.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Kvalme og tissetrengt?

Er du kvalm om morgenen? Smaker kaffen motbydelig? Er du helt svimeslått av trøtthet om kveldene? Det er mye som er fantastisk ved å være gravid (vi lover!), men akkurat i starten må du regne med en del plager også. Halsbrann høres kanskje kjent ut? Eller sprengte og ømme bryster? Treg mage og luft i magen er vanlig, og det skyldes at hormonene ber tarmene ta det litt roligere. Kanskje føler du deg også konstant sulten? Det er massevis av ting som skjer i kroppen, og selv om det kan være kjempeslitsomt, er det viktig å huske på at det er forbigående! Alt kommer til å gå over. Det varierer hvor fort det går over, men for de aller fleste er den enorme trøttheten og den konstante kvalmen verst i begynnelsen. I uke 6–8 er det vanlig å ha første kontroll hos en jordmor på helsestasjonen eller hos fastlegen. Timen bestiller du selv når du vet at du er gravid. På den første kontrollen snakker dere om graviditet, forventninger og eventuelle ting du er bekymret for. Jordmoren eller legen hjelper deg gjennom hele svangerskapet, både ved å følge opp svangerskapet og ved å få deg som forelder til å føle deg trygg. Og trives du ikke med den som følger deg opp, har du lov til å bytte. Har du en partner, er det fint om begge kan være med. I tillegg til at det er hyggelig å kunne dele mest mulig av svangerskapet, får dere også mye informasjon på kontrollen – og fire ører hører bedre enn to.

PARTNER

Når skal man fortelle det?

Ennå er det kanskje bare du og partneren som vet at dere venter barn – og kanskje vil dere holde det hemmelig litt til? Eller vil dere fortelle det til alle, helst med det samme? Folk velger ulike løsninger, og det finnes ingen fasit. Noen vil vente til nyheten har sunket inn og de føler seg noenlunde trygge på graviditeten. Andre vil gjerne fortelle det så tidlig som mulig, slik at omgivelsene vet hva man går gjennom, og kan opptre støttende. Det er ingen regel som sier hva man bør gjøre, men det kan jo være fint om dere to er enige. Diskuter derfor hva dere vil gjøre! Vær oppmerksom på at kvalmen kan være veldig plagsom akkurat nå. For mange føles det som å være konstant sjøsyk. Prøv å finne ut hvordan partneren din har det. Husk at dere er to stykker om å få barn, og at du som ikke bærer frem barnet, kan vise litt ekstra omsorg for partneren din og hjelpe til der du kan. Kanskje du for eksempel kan bidra ved å kjøpe inn litt mat og drikke som lindrer kvalmen?