week14

Uke 14

BARNET DITT

Intensiv vekstfase

Barnet har blitt rundt 8 cm langt og er inne i en intensiv økeperiode. Det blir stadig sterkere og bevegelsene stadig mer målrettede – selv om de ikke er frivillige ennå: Barnet klarer å holde hodet sitt en liten stund, hånden kan gripe litt fomlende, og foten kan sparke. Det begynner så smått å bli orden på proporsjonene: Beina er lengre enn armene, kroppen vokser, øyne og ører begynner å komme på plass, og neseryggen gjør entré. Fostervannet fornyes hele tiden frem til termin. Nå kommer også den viktige myelinproduksjonen i gang. Myelin fungerer som isolasjon rundt nervene, som sender signaler via hjernen. Denne produksjonen fortsetter de første årene av barnets liv.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Huden er i endring

Livmoren din når nå litt over underlivsbeinet (skambeinet), og kroppen forandrer seg stadig raskere. Magen blir større og større, du blir fortere andpusten, og pulsen din er litt høyere enn den pleier. Det høres kanskje slitsomt ut? Mange opplever imidlertid at de likevel er i god form – kanskje fordi magen ikke har rukket å bli så tung ennå, og fordi kroppen føler en ro over å vente barn. Du har kanskje oppdaget en liten antydning til en mørk stripe på magen? Mange får en rett linje som kalles linea nigra, fra øvre del av magen og ned til underlivsbeinet. Den kommer av du har fått mer pigment nå som du er gravid, noe som igjen skyldes hormoner. Stripen på magen vil sannsynligvis blekne når babyen er født. Alt ekstra pigment som hormonene gir deg, kan også gi pigmentflekker andre steder, for eksempel i ansiktet. Det kalles kloasma (eller melasma) og kan forebygges ved å bruke høy solfaktor eller beskytte ansiktet og hodet når du er i solen. Man bør selvsagt alltid være forsiktig i solen, og du bør passe litt ekstra på nå som du venter barn.

PARTNER

Å knytte bånd

Det kan være vanskelig å forstå en graviditet selv om man er midt oppi den. Kanskje ikke for den som har barnet i magen, men for deg som partner kan det fort føles litt abstrakt. Kanskje har dere gitt krabaten i magen et foreløpig navn? Hvis ikke kan det være enklere å se barnet for seg hvis det har et kjælenavn. Da blir det ofte lettere å tenke på barnet som et lite individ, og dere kan fantasere om hvilken personlighet barnet har, eller hvordan han eller hun kommer til å se ut. Å skrive ned tanker og følelser – eller bare det som har skjedd i løpet av dagen – kan gjøre det enklere å gå tilbake og reflektere over hvilke følelser dere hadde på dette tidspunktet. Ved å sette ord på følelsene dine vil du også skjønne hvor knyttet du er blitt til det lille livet som du ennå ikke har møtt.