week26

Uke 26

BARNET DITT

Små eller store salto

Barnets små øyne åpner og lukker seg. Som vi vet, er det allerede en stund siden de begynte å reagere på lys og mørke, men man har kunnet se at barn i uke 26 løfter opp hendene for å beskytte øynene sine når man retter sterkt lys mot magen. De største endringene akkurat nå skjer i barnets hjerne. Der starter nemlig fase to av den store utviklingen: Hjernebarken får sine furer og vindinger, slik at alle nervecellene skal få plass. Det er mye som skal på plass, for neste gang hjernen kobles om, er når barnet kommer i puberteten – noe som nok føles uvirkelig langt unna nå som barnet ligger der i magen. Barnet vet hva som er opp og ned. Siden balanseorganet i det indre øret nå er utviklet, kan det merke forskjellen. Og ved å stupe kråke og ta små saltoer kan barnet prøve seg frem. Du trenger ikke være redd for at barnet skal vikle seg inn i navlestrengen. Den har en korketrekkerlignende form som gjør den svært fleksibel. Navlestrengen består av en tykk, geléaktig substans som effektivt beskytter de tre blodårene som transporterer blod mellom barnet og morkaken.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Jobb og graviditet

Visste du at du har rett til å stille strengere krav til arbeidsgiveren din under svangerskapet? Ifølge arbeidsmiljøloven skal nemlig arbeidsmiljøet være trygt for både deg og det ufødte barnet ditt. Det kan medføre behov for å tilpasse arbeidet ditt: Du skal ikke måtte utføre tunge eller anstrengende arbeidsoppgaver, og du skal heller ikke komme i kontakt med farlige stoffer som løsemidler eller smittestoffer. Hvis ikke arbeidsgiveren din kan garantere et trygt arbeidsmiljø, kan du søke om svangerskapspenger. Sjekk med Nav hva som gjelder for deg. Hvis du er blant dem som får mange fysiske plager, kan det hende du må sykemeldes. Å ha «normale» svangerskapsplager regnes vanligvis ikke som sykdom, men sliter du med vond rygg, opplever at kvalmen aldri gir seg, eller bare trenger å ta det rolig av hensyn til babyen, kan legen gi deg sykemelding. Hvis du ikke vil, eller orker å, jobbe helt frem til barnet kommer, har du rett til å begynne foreldrepermisjonen inntil 12 uker før termin. Ifølge loven må du varsle arbeidsgiveren din om at du skal ut i permisjon, minst fire uker før permisjon som varer mellom 12 uker og ett år, og minst 12 uker før permisjon som varer lenger enn ett år. Men har du behov for å begynne permisjonen før du hadde planlagt, kan du snakke med sjefen din og forklare hvordan du føler deg. Kanskje kan dere i fellesskap finne frem til en løsning. Foreldrepengegrunnlaget skal i utgangspunktet ikke bli påvirket av at du slutter å jobbe eller går ned i stillingsprosent de siste seks månedene av svangerskapet. Det avhenger imidlertid av hvordan arbeidssituasjonen din har vært, så sjekk det for sikkerhets skyld med Nav.

PARTNER

Hjelp med å ta vare på ryggen!

Magen blir nå større og større. Du har kanskje lagt merke til at partneren din har blitt litt klossete? Det skyldes at tyngdepunktet i kroppen har flyttet seg, noe som det faktisk kan være litt vanskelig å venne seg til. Den stadig større magen kan også forårsake smerter i korsrygg og bekken – og jo lenger ut i svangerskapet hun er, jo verre pleier det å bli. Et svangerskap kan by på ulike typer ryggproblemer, for eksempel isjias og bekkenløsning, så før dere ringer til nærmeste kiropraktor, bør dere snakke med jordmor eller lege for å få hjelp til å finne ut hvilken behandling som trengs. Det kan være fysioterapi og øvelser, akupunktur eller et avlastende belte. Husk at selv om partneren din synes ryggen føles bra ut akkurat nå, er det lurt å spare den litt. Når en person er gravid, tåler ryggen litt mindre enn den pleier. Derfor bør helst du ta de tunge løftene. Dessuten er det viktig å røre på seg hver dag. Gjør det vondt, kan du tipse henne om å ta korte steg og ikke gå så langt, ha en oppreist kroppsholdning, unngå trapper og ha gode sko – et ypperlig gavetips hvis du er i det modige hjørnet. Og så bør det hviles! Å hvile er superviktig gjennom hele svangerskapet. Det krever nemlig mye energi å bære frem en baby.