week10

Uke 10

BARNET DITT

Organene på plass

Alle organer er nå på plass, men de er langt fra ferdige. I cirka 30 uker fremover skal de modnes i takt med at barnet vokser. Hjertet, som har slått taktfast siden uke 8, er fullt utviklet – men veldig lite. Mange av funksjonene til hjernen og nervesystemet er også klare, og skjoldbruskkjertelen har begynt å frigjøre hormonet tyroksin, som regulerer energiomsetningen i cellene. Barnet er omtrent 3 cm og flyter rundt i et væskefylt hulrom. På fingre og tær kan man se antydning til ledd og negler. Smaksløkene utvikler seg, og øynene er på vei fremover mot plassen sin. Barnet kan oppfatte lys, men ennå ikke blunke. Nå dannes også det indre øret, men det tar ennå en stund før barnet kan høre.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Når skal man fortelle?

Du lever med graviditeten både dag og natt. Kanskje sover du dårligere enn du pleier, og må tisse en eller flere ganger i løpet av natten. Mange gravide opplever også at man drømmer mye, og også veldig rare drømmer. Så noen kan nesten føle seg mer trøtt når man våkner fordi man gjort så mye rart i drømmene. Det er ikke uvanlig å føle seg oppblåst, og sannsynligvis begynner buksene å bli litt trange. Hvis du ennå ikke har fortalt andre at du venter barn, kan det snart bli vanskelig å skjule forandringene kroppen gjennomgår. Å bortforklare humørsvingninger kan også være en utfordring. Det er nemlig ikke alltid det du tror, som avslører deg. Kanskje stusser folk mer over at du har sluttet å drikke kaffe, enn over at du småspiser i smug eller har med ekstra brødskiver? Eller kanskje reagerer de på det store sjalet eller den store skjorten som skal skjule magen, eller på det litt fraværende blikket? Som du vet, er det ikke alltid så lett å sette fingeren på hva det er som får oss til å lure på om noen venter barn.

PARTNER

Hos jordmoren

I løpet av svangerskapet skal dere på flere kontroller hos jordmor eller lege. Mye kommer til å handle om den som bærer frem barnet, med undersøkelser i form av urinprøver, blodtrykksmålinger og ulike blodprøver. Men det er også viktig for jordmoren eller legen å snakke med dere begge om forventninger og eventuelle bekymringer samt å svare på det dere lurer på. Dine spørsmål er med andre ord viktige, og det er positivt at du er med, selv om det ikke skal tas prøver av deg. Ved å skaffe deg kunnskap om det som skjer, kan du være mer involvert og støtte partneren din. Og kan du ikke være fysisk til stede, kan du undersøke muligheten for å delta digitalt. Blodprøver tar man både for å sjekke blodtypen og for å måle jernverdiene i blodet. Viser det seg at blodverdiene er for lave, må den gravide spise ekstra jernrik mat eller ta jerntilskudd i tablettform. Blodtrykk er en annen ting man måler og følger med på under svangerskapet. Det synker ofte i begynnelsen, for så å stige de tre siste månedene. Urinprøve tar man for å kontrollere at det ikke er proteiner – eller eggehvite, som noen kaller det – i urinen. Det kan nemlig være et tegn på urinveisinfeksjon eller nedsatt nyrefunksjon. Hvis man har bestemt seg for å gjennomføre fosterdiagnostikk og er innenfor kriteriene å få det kostnadsfritt, bør man bli henvist av jordmor eller fastlege tidlig i graviditeten. Dersom man faller utenfor å få det kostnadsfritt, er det mulig å gjennomføre NIPT-test privat, både med og uten en utvidet ultralyd. En vanlig NIPT test kan tidligst tas i graviditetsuke 10. Dersom du ønsker utvidet ultralyd samtidig, skal ultralyden tas en gang mellom uke 11 og 14, så det kan være smart å avtale tid nå. En NIPT-test viser sannsynligheten for at fosteret kan ha kromosomavvik 13, 18 eller 21. Man bør på forhånd tenke over hvorfor man vil ta testen, og hvordan man vil forholde seg til et resultat som kanskje ikke blir det man hadde tenkt. Hvis man er usikker på om man får tilbud om fosterdiagnostikk, kan man spørre jordmoren eller legen.