week10

Uke 10

BARNET DITT

Organene på plass

Alle organer er nå på plass, men de er langt fra ferdige. I cirka 30 uker fremover skal de modnes i takt med at barnet vokser. Hjertet, som har slått taktfast siden uke 6, er fullt utviklet – men veldig lite. Mange av funksjonene til hjernen og nervesystemet er også klare, og skjoldbruskkjertelen har begynt å frigjøre hormonet tyroksin, som regulerer energiomsetningen i cellene. Barnet er omtrent 3 cm og flyter rundt i et væskefylt hulrom. På fingre og tær kan man se antydning til ledd og negler. Smaksløkene utvikler seg, og øynene er på vei fremover mot plassen sin. Barnet kan oppfatte lys, men ennå ikke blunke. Nå dannes også det indre øret, men det tar ennå en stund før barnet kan høre.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Når skal man fortelle?

Du lever med graviditeten både dag og natt. Kanskje sover du dårligere enn du pleier, og må tisse en eller flere ganger i løpet av natten. Mange gravide opplever også at man drømmer mye, og også veldig rare drømmer. Så noen kan nesten føle seg mer trøtt når man våkner fordi man gjort så mye rart i drømmene. Det er ikke uvanlig å føle seg oppblåst, og sannsynligvis begynner buksene å bli litt trange. Hvis du ennå ikke har fortalt andre at du venter barn, kan det snart bli vanskelig å skjule forandringene kroppen gjennomgår. Å bortforklare humørsvingninger kan også være en utfordring. Det er nemlig ikke alltid det du tror, som avslører deg. Kanskje stusser folk mer over at du har sluttet å drikke kaffe, enn over at du småspiser i smug eller har med ekstra brødskiver? Eller kanskje reagerer de på det store sjalet eller den store skjorten som skal skjule magen, eller på det litt fraværende blikket? Som du vet, er det ikke alltid så lett å sette fingeren på hva det er som får oss til å lure på om noen venter barn.

PARTNER

Tør man begynne å glede seg?

Det er vanlig å være redd for at det ikke vil gå bra med barnet. Selv om det ikke er du som er gravid, preger den lille tankene dine og skaper drømmer, forventninger og bekymringer. Kanskje tør du ikke engang å håpe på at det skal komme et barn? Alt dette er vanlig, og iblant beskytter vi oss mot skuffelser ved å ikke ta noe på forskudd. Det betyr på ingen måte at du ikke vil føle noe for barnet i magen senere – det betyr bare at det er mye som står på spill, og at psyken din tar det litt forsiktig nå i starten.