week38

Uke 38

BARNET DITT

Fullverdig og klar

De fleste barn veier nå over tre kilo. Barnet er fullbårent, og ganske mange blir født allerede nå. Hvis dette er ditt første barn, er det imidlertid sannsynlig at barnet holder seg i magen frem til termin, og ofte enda litt lenger. Det kommer ganske enkelt ut når det bestemmer seg for at tiden er inne. Du kan ikke gjøre så mye mer enn å vente på at barnet er klart. Som oftest har i alle fall magen sunket litt, slik at det blir enklere for den som bærer barnet, å spise og puste. En fødsel er en påkjenning også for barnet, så det har forberedt seg godt, for eksempel ved å samle opp ekstra næring. Underhudsfettet fungerer også som en liten energireserve den første tiden utenfor magen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Bruk tid til å hvile

Nå har du sannsynligvis noen tøffe uker med venting og fysiske plager foran deg. Det kan være vanskelig å finne behagelige stillinger å sitte og ligge i, siden magen er både stor og i veien. Kanskje sliter du med søvnen – sover urolig og våkner ofte? Det er kroppen som forbereder seg på at barnet skal komme, noe som trolig også medfører en litt annerledes døgnrytme. Selv om du ikke klarer å sovne midt på dagen, bør du prøve å hvile så ofte du kan. Legg deg en stund på sengen, og glem alt du føler du må gjøre. Akkurat nå er din viktigste oppgave å ta vare på deg selv. Babyen gir blaffen i hybelkaniner og fett hår. Er du blant de heldige som har energi til overs nå mot slutten, er det bedre at du bruker den til en spasertur eller noe annet du har godt av! Kanskje venter du på det første tegnet på at fødselen er i gang? Det finnes flere ulike tegn på at den nærmer seg, men egentlig bare ett tegn på at den virkelig er i gang: regelmessige rier. Når du har hatt rier i noen timer, og det er 3–5 minutter mellom dem, er det på tide å ringe fødeavdelingen. Bruk timeren for sammentrekninger som du finner i appen, så slipper du å holde tellingen selv. Når du snakker med fødeavdelingen, kommer de nemlig til å spørre hvor ofte riene kommer.

PARTNER

Sakte ventetid

Føles ventetiden veldig lang? Snegler dagene seg av gårde? Ett godt tips – bortsett fra å holde deg frisk og rask, slik at du ikke risikerer å smitte partneren og gå glipp av fødselen – er å finne noe du kan pusle med før babyen kommer. Hvis ikke fødebagen allerede er pakket, kan det være greit å ordne nå (du finner en sjekkliste i Libero-appen). Det er nemlig det siste dere har lyst til å styre med når riene er i gang for alvor. Er du så godt forberedt at bagen allerede har stått i et hjørne og samlet støv i ukevis? Ta en titt for å sjekke hva som egentlig havnet oppi den. Kanskje har du fått en litt bedre fornemmelse av babyens størrelse og skjønner at den kjempesøte bodyen i størrelse 48 vil bli for liten. Å ta med partneren din på en eller annen form for aktivitet, slik at begge to får litt avkobling og ikke føler at dere bruker hele dagen på å vente, kan også være en god idé. Vi snakker ikke om fjellklatring eller travle kjøpesentre, men for eksempel om å rusle sakte rundt på et museum eller nyte naturen i ro og mak – ting som innebærer passe mye aktivitet og varer passe lenge, og som gjør at hun ikke føler seg fastlenket til hjemmet mens klokken tikker sakte. Et annet tips er å gjøre klar mat du kan putte i fryseren. Det er utrolig deilig å slippe å bruke tid og krefter på matlaging når du i stedet kan bruke tiden til å se på det nyfødte barnet. En aktivitet de fleste foreldre kan holde på med i timevis hvis de får muligheten. Ja, og så tar det jo selvsagt tid å mate, skifte bleier, trøste, kose, bære, mate, skifte bleier, og så videre. Før du har opplevd det selv, kan det være vanskelig å forstå hvor tidkrevende det er å ha et lite barn. Hadde dere tenkt å kjøpe ny barnevogn og ikke fått med dere at de har lang leveringstid? Ta det med ro, dere er ikke de eneste som har gjort den tabben, og det er ofte mange fine brukte vogner til salgs. Dessuten vil kanskje det bitte lille barnet sette mer pris på å bli båret i bæresele nær kroppen enn på å ligge alene i en barnevogn den første tiden. Et godt barnesete til bilen bør dere imidlertid prioritere, spesielt hvis dere har tenkt å kjøre hjem fra sykehuset. Kommer panikken krypende for at dere ikke har kjøpt nok ting til babyen, kan du slappe helt av. Små nurk trenger ofte færre ting enn man tror! Glem heller ikke å spørre venner og kjente: Mange som har fått barn, er ofte glade for å få låne ut eller gi bort ting deres små rakkere har vokst fra.