week28

Uke 28

BARNET DITT

Vokser som bare det

Nå begynner krabaten der inne å bli krevende. Barnet blir stadig større – det er rundt 39 cm langt, veier over en kilo og vokser i voldsom fart. Det legger på seg omtrent 27 gram om dagen – noe som kanskje høres lite ut, men krever mye av morens kropp. Det blir også mer kontakt i form av små spark og dytt fra babyen. Man vet at barnet nå har utviklet evnen til å huske.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Mindre plass til lungene

Barnet vokser, noe du garantert merker på kroppen: Du blir tyngre og svetter sikkert mer enn du pleier. Du kan også bli andpusten av hver minste lille ting, noe som er helt normalt. Det skyldes ikke bare jernmangel (men be jordmoren eller legen om å følge med på jernverdiene dine). Det handler også om at barnet vokser, og at mage og lunger har mindre plass. Samtidig har oksygenbehovet økt på flere steder i kroppen: hos barnet, i livmoren, i nyrene og i ulike muskler. Hjertet jobber hardt og slår raskere (for å transportere den økte blodmengden rundt), og derfor puster du litt raskere enn du pleier. Vi vet at det kan være slitsomt, men det er viktig at du fortsetter å røre på deg. For det første gir det deg bedre blodsirkulasjon, noe som er bra for ryggen, og for det andre er det viktig å være i best mulig form før fødselen.

PARTNER

Hode eller fot?

I takt med at magen vokser, går det kanskje mer og mer opp for deg at dere skal bli foreldre. Det er tydelig at det er en liten krabat der inne, og når du holder hånden på magen, merker du sikkert at barnet beveger seg. Be jordmoren eller legen forklare deg hvordan du kjenner igjen de ulike kroppsdelene til barnet. Det kan være fint å vite om det er en fot eller en hånd som hilser på, eller om du klapper et hode eller en liten rumpe.