week37

Uke 37

BARNET DITT

Klar til å komme

Ferdig? Tja … Barnet er som oftest såpass klart for livet at det klarer seg uten neonatalomsorg hvis det skulle bli født nå. Men de fleste foreldre må vente enda noen uker før de får se den lille. Barnet har nemlig fortsatt litt å gjøre inne i magen: Legge på seg 200–250 gram i uken for å ha enda litt mer å gå på når det har kommet til verden. Legge lungene i hardtrening ved å trekke inn og presse ut fostervann. Samle opp viktig næring, slik at det takler den krevende fødselen. Jobbe litt mer med koordinasjonen – å kunne gripe ting med fingrene er ganske nytt. Og – hvis det ennå ikke er gjort – legge hodet ned mot bekkenet. Hvis barnet har plassert seg med rumpa først, vil man få tilbud om et forsøk på å snu barnet.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Ventetiden er snart over

Er stellebordet klart og fødebagen pakket? Det kan være greit å ordne det nå, og du finner en liten sjekkliste i appen. Du rekker sannsynligvis nok en kontroll hos jordmoren eller legen før tiden er inne. Hvis det er noe ved fødselen du er bekymret for, bør du benytte anledningen til å snakke om det. Selv om du har skrevet en fødselsplan, er det vanlig at man også noterer ønsker – eller bekymringer – i journalen din. Den blir med til fødeavdelingen, slik at personalet der kan lese den. Nå kjenner du kanskje stadig kraftigere sammentrekninger i livmoren. De er ikke farlige, så du kan se på dem som påminnelser om at du snart får møte det lille barnet ditt for første gang. Omtrent nå slutter de fleste å jobbe og begynner foreldrepermisjonen – det kan være deilig å få litt tid til å hvile ut før den store omveltningen du har i vente. Og få litt tid til forberedelser. Er dere to foreldre, bør dere dele på ansvaret for forberedelsene – både for at du skal få hvile, og for at partneren skal få oversikt over situasjonen. Har du tenkt å amme barnet? Vær forberedt på at det kan være tøft. Barnet har en sterk sugerefleks, og før melkeproduksjonen har kommet ordentlig i gang og teknikken sitter, gjør det ofte mer vondt enn mange tror. Men det er ingen grunn til panikk! Ammestarten kan oppleves som krevende for mange kvinner, det er en læringsprosess for både mor og barn. Sugemønsteret til barnet forandrer seg mye fra dag til dag den første uken samtidig som melkeproduksjonen tar noen dager før den kommer i gang og innstiller seg på riktig mengde. Lurt å ha lest litt om amming før fødselen for å være bedre forberedt. Det er også lurt at partner har lest seg opp, slik at hen kan støtte og hjelpe på best mulig måte. Det vonde forsvinner når melkeproduksjonen er i gang, brystvortene har vent seg til ammingen, og babyen og du har fått dreisen på det. Prøv å trøste deg med det (selv om du kanskje kaldsvetter litt de første par måltidene), for når ting fungerer, vil det bli koselige stunder for dere begge. Vær heller ikke redd for å ty til hjelpemidler. Det finnes for eksempel både ammeskjold, lindrende kremer og kjølende ammekompresser. Be også personalet på fødeavdelingen om hjelp til å komme i gang med ammingen. De kan for eksempel vise deg hvordan du kan presse ut litt melk selv, slik at melken kommer når babyen skal die for første gang.  

PARTNER

Tips om gaver

En fødselsgave er, som så mye annet, et amerikansk fenomen («push-present») som har blitt stadig vanligere i Norge. I tilfelle du ikke har hørt om det før, er det ganske enkelt en gave man gir til partneren for å markere den prestasjonen det er å bære frem et – eller flere – barn i ni måneder og deretter gjennomgå en fødsel. Men å gi nybakte mødre en påskjønnelse i form av en gave er jo et fenomen som finnes i mange kulturer. Om partneren din vil sette pris på en fødselsgave eller ikke, vet du nok best selv. Men vil du gi henne noe etter fødselen, bør du velge noe som blir et minne, og som er til henne – ikke til babyen eller til hele familien. En vanlig gave er et smykke eller en klokke med inngravering eller et album med bilder fra svangerskapet. Men det trenger ikke være noe dyrt. Kanskje gjør det enda større inntrykk hvis du for eksempel skriver et personlig brev der du viser din kjærlighet og takknemlighet. Er du usikker på hva hun ville sette pris på, har hun garantert venner du kan rådføre deg med!