week33

Uke 33

BARNET DITT

Huden glattes ut

La oss snakke om vekt! To kilo har det lille nurket – som for bare noen måneder siden var på størrelse med et bjørnebær – kommet opp i. Og mer skal det bli. 250 gram underhudsfett per uke skal det legge på seg, og i tillegg kommer musklene til å utvikle seg. Lanugohåret, de litt grove hårstråene som dekket kroppen, begynner å forsvinne. Huden blir glattere og er ikke like rynkete som før. Evnen til å regulere kroppstemperaturen har også modnet, skjønt den trenger en ytterligere finpuss når babyen er ute. Alle organer, bortsett fra lunger og pustesenteret, er ferdig utviklet.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Magen synker

Kanskje har magen sunket, eller kanskje er det for tidlig for deg ennå. Mange opplever det som en befrielse når det skjer, siden lungene da får litt bedre plass til å puste. Noen påstår til og med at det føles som om de har fått tilbake midjen … Men magen synker som sagt ikke hos alle. Det kan like gjerne skje like før eller under fødselen. Det er ikke uvanlig å synes det er litt ubehagelig når hodet berører musklene i bekkenbunnen – en stikkende følelse, litt som om den dovner bort. Prøv å ligge på siden. Da reduserer du trykket på bekken, nerver og blodårer, og det kan gjøre at det føles bedre. I denne delen av svangerskapet er det ikke alltid så lett å finne klær du føler deg vel i. Kanskje føler du deg stor, oppblåst og lite lysten på å lete etter mammaklær som du uansett bare kan ha i noen uker før de blir for små eller kjennes ubehagelige. Et godt tips er å blåse i mammaklær og i stedet tenke etter hva du har lyst til å ha på deg. En stor T-skjorte, et par behagelige tights, oppkneppede skjorter eller en romslig kjole kan ofte fungere bra. Å fremheve magen i stedet for å skjule den kan også være stilig. Prøv for eksempel en ettersittende stretchkjole eller et smalt skjørt med elastisk liv. Hvis du ikke trives i ettersittende klær, kan du markere magen med et belte eller en strikk som går like over magen.

PARTNER

Uvelkomne kommentarer

Gravide mager kan se veldig forskjellige ut når det gjelder både størrelse og form. Mange gravide må dessverre tåle teite kommentarer om magen sin: at den er for stor, at den er for liten, at de nok venter tvillinger, eller at de burde slutte å spise kaker og tenke på figuren. Kommentarer om magen kan være utrolig sårende og fremkalle negative tanker om mat, og de kan også bidra til å skape unødig bekymring. Hvis man for eksempel får høre at magen er «såååå liten», kan man begynne å bekymre seg for at barnet ikke vokser og utvikler seg slik det skal. Det er de færreste som finner på å kommentere andres kropper på den måten hvis det ikke er en graviditet med i bildet. Men så snart noen venter barn, virker det som om man kan si hva man vil om den gravide kroppen. Men det kan man naturligvis ikke, og her kan du som partner bidra ved å si fra hvis du hører noen kommentere størrelsen på en gravid kvinne. Og nei! Formen på magen forteller oss ikke hvilket kjønn babyen har. Det er ingenting annet enn en seiglivet myte.