week32

Uke 32

BARNET DITT

Sterke spark

Nå kan det dukke opp kraftige spark. Babyen har uventet mye krefter og kan gi sin ømme mor en real omgang. Et velrettet spark mot urinblæren kan faktisk føre til at mor tisser litt på seg – tenk på det som en liten påminnelse om å gjøre knipeøvelsene. Barnet veier nå omtrent 1,8 kilo. Men det trenger å bli enda større, og i løpet av de åtte ukene som gjenstår, skal det legge på seg cirka to kilo til. Det varierer imidlertid hvor mye barn veier ved fødselen, siden det avhenger av flere ting, blant annet genetiske faktorer og hvilken uke barnet fødes i. Venter du en guttebaby, er det nå testiklene begynner vandringen ned til pungen. Hvis pungen ser veldig stor ut når barnet kommer ut, er det ingen grunn til bekymring. Hevelsen skyldes væskeansamling og vil forsvinne etter en ukes tid.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Fødselsattest

Det er helt umulig å vite hvordan fødselen vil bli. Men det er ingenting i veien for å forberede det du faktisk kan kontrollere. I en fødselsplan kan du skrive ned ting som er viktige for deg, uansett om du skal føde vaginalt eller med keisersnitt. Og siden du aldri kan vite hvor travelt babyen har det med å komme ut, er det lurt å skrive planen snart. En fødselsplan bør selvsagt inneholde navnet og personnummeret til deg som skal føde. Men utover det er det bare å liste opp det du synes at personalet på sykehuset bør vite: om det er noe du absolutt ikke vil, om det er noe du er redd eller bekymret for, og hvordan eventuelle tidligere fødsler har vært. Hvis planen er å føde vaginalt – noe som gjelder de fleste – kan det være lurt å tenke over hvordan du forholder deg til smertelindring og fødestillinger. Du trenger imidlertid ikke bestemme alt dette på forhånd, så bare skriv ned det du tenker. Et godt tips er å ikke skrive en hel roman, men i stedet sette opp en punktliste som personalet på fødeavdelingen kan se raskt gjennom – i tilfelle babyen har hastverk. Partneren din, eller den som skal være med deg under fødselen, bør også vite hva som står der. Er du usikker på hvor du skal begynne, finner du en sjekkliste i Libero-appen. Og som sagt er det ingenting som er hogd i stein. Ingen, absolutt ingen, kommer til å synes det er rart om du ombestemmer deg. En fødsel kan ikke planlegges i detalj, og du vet ikke på forhånd hvordan du kommer til å reagere. Er det noe personalet på fødeavdelingen er vant til, så er det endringer i planene.

PARTNER

Hjernegrøt

Du har kanskje lagt merke til at partneren din er litt fraværende iblant? Mange gravide opplever – nå som de begynner å nærme seg målstreken – at det er vanskelig å konsentrere seg om ting og ta beslutninger, og at de glemmer mye. Det kan henge sammen med de søvnløse nettene, men at tankene vandrer, kan også skyldes at både kropp og hode fokuserer på barnet i magen. Fødselen som nærmer seg, tankene om hvordan tilværelsen som forelder vil bli – alt dette kan gjøre at det blir vanskelig å konsentrere seg om noe annet. Gravidhjerne er det noen som kaller det. At man liksom blir innadvendt, glemmer resten av verden og melder seg litt ut. Du merker det kanskje selv også? Selv om det ikke er du som har barnet i magen, er nok også du veldig fokusert på det lille nurket som skal komme. Ting som før har vært viktige for deg, kan føles litt trivielle. Og det er ikke så rart – det inngår nemlig i forberedelsene til å bli forelder. Du kan forberede deg på ulike måter. Noen måter er konkrete, for eksempel å skru sammen et stellebord, diskutere barneforsikring eller prøvekjøre barnevogner (vi har en god sjekkliste i Libero-appen over alt dere bør snakke om). Men inni deg bobler det kanskje av tanker: Hvordan kommer det til å bli? På hvilken måte kommer et nytt lite liv til å påvirke familiekonstellasjonen vår? Hvor mye tid tar egentlig et barn? Og den egentiden vi hører andre foreldre snakke om – vil vi måtte gi avkall på egne interesser? Snakk om dette og om hvordan du føler deg, med partneren din og vennene dine. Det finnes ingen fasit, men det er ofte godt å få sette ord på tankene sine. Husk at det du lurer på, er noe alle blivende foreldre går gjennom.