week31

Uke 31

BARNET DITT

Søte drømmer

Ved å bruke ultralyd til å overvåke barn i magen i lengre perioder har man funnet ut at de drømmer mens de sover. Det er i alle fall sånn man tolker det, for barnets øyne beveger seg på samme måte som øynene til sovende voksne når de befinner seg i REM-fasen av søvnen. Tenk om vi hadde visst hva de drømmer om … De fleste barn har ennå ikke snudd seg med hodet nedover, men det finnes de som er ute i god tid med å planlegge ferden ut. Da passer de på å legge seg med hodet (eller den lille rumpa) ned i bekkeninngangen, akkurat der fødselskanalen starter.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Kroppen forbereder seg

Er svangerskapet normalt og du føler deg frisk, følger du sikkert et såkalt basisprogram hos jordmoren eller legen. I så fall pleier det å være en ny kontroll omtrent nå. Det kan hende det er litt tyngre å puste, og det skyldes at livmoren tar stadig mer plass. Men lungene hjelper til så godt de kan, og har økt kapasiteten sin for at du og barnet i magen skal få nok oksygen. Likevel er det ikke uvanlig å føle at den faste spaserturen tar uendelig lang tid og består av mye pesing. En annen konsekvens av den store livmoren er at den stjeler litt av plassen til magesekken. Det kan igjen føre til at du får plass til mindre mat om gangen og bør spise litt oftere. Kanskje merker du også at sammentrekningene øker nå som magen blir større? Det er kroppen som sakte, men sikkert forbereder seg på å føde. Sannsynligvis vil du merke at belastningen på rygg og ledd blir større for hver uke. Det er nå du med god samvittighet kan overlate tunge handleposer til noen som ikke har et barn i magen. Hvis du ikke har noen som kan hjelpe deg, bør du prøve å fordele vekten på begge hendene, slik at du ikke belaster kroppen skjevt.

PARTNER

Soveposisjoner for gravide

Partneren din har nok sitt svare strev med å finne gode sovestillinger for tiden. Den stadig større magen er i veien, og man blir svimmel av (og bør helst unngå) å ligge på ryggen, siden den tunge livmoren kan presse mot den store venen som heter vena cava. Selv om det høres ut som noe man drev med i middelalderen, så er det å sove halvveis sittende faktisk et godt alternativ. Å ligge på siden går også an. Aktuelle lifehacks er å ha en oppblåsbar badering hun kan hvile magen på en stund, eller å legge store, faste puter under det ene beinet når hun ligger på siden. Vil du overraske henne med en presang, kan du blåse i høyhælte sko og heller satse på en såkalt gravidpute. Den er utformet for å gi støtte til nakke, mage og rygg og kan være redningen etter uendelig mange søvnløse netter. En ekstra bonus er at den etter fødselen passer perfekt for en øm kropp som nettopp har født – og at den kan brukes som ammepute.