< Gravid uke 9
close
<

Gravid uke 9

Barnet ditt

To små hull i nesen

Barnet har nå blitt cirka 2–3 cm langt, og formen minner stadig mer om et menneske og stadig mindre om en rosa klump. På nesen kan du se to bitte små hull som er i ferd med å utvikle seg til nesebor. Hodet er nesten halvparten så stort som kroppen, og barnet retter seg stadig mer ut. Vi sier også farvel til halen, som nå i stedet blir et halebein. Nervesystemet, og spesielt hjernecellene, utvikler seg og modnes. Det dannes flest nerveceller der hjernen utvikler seg: cirka 100 000 i minuttet. Barnets indre kjønnsorganer er klare og ser foreløpig like ut for begge kjønn. Akkurat nå vokser armer og hender raskere enn bein og føtter. Barnet beveger dessuten albuer og ledd, siden musklene har begynt å utvikle seg.

For deg som bærer barnet

Følelsesmessig kaos?

Nå øker blodvolumet ditt. Merker du at du blør litt mer fra tannkjøttet når du pusser tennene, og at du lettere blør neseblod? Det skyldes at gjennomblødningen øker i alle slimhinner. Mange gravide føler seg også tungpustet og kan kjenne på svimmelhet. Det kommer av at mange gravide får lavere blodtrykk i starten av graviditeten. Dette kommer av økt blod og væskevolum i kroppen. Kanskje har du mindre sexlyst? Eller mer? Det er veldig vanlig at sexlysten endrer seg når man venter barn – både hos den som bærer frem barnet, og hos en eventuell partner. Det er viktig å vite at sex ikke skader barnet, men som alltid bør du kjenne etter hva du har lyst til. At humøret svinger mer enn det pleier, er også veldig vanlig. Noen strigråter bare ved synet av søte dyr, andre blir rasende på partneren sin uten grunn – og atter andre lengter bare etter å få være i fred. Det skyldes at mange sterke følelser og et virvar av tanker spinner rundt i kroppen og må bearbeides. Og dette blir selvsagt ikke bedre av at man kanskje er kvalm og konstant stuptrøtt. Herlig? Ikke akkurat, men hold ut! For de aller fleste pleier det å bli bedre om noen uker. Du har sikkert allerede vært til den første kontrollen hos jordmor eller lege. Hvis ikke bør du bestille time. Dersom det er aktuelt med fosterdiagnostikk, er det enkelte steder man tilbyr NIPT (non-invasive prenatal testing) allerede fra uke 10. I likhet med KUB er det en test for å påvise sannsynlighet for kromosomavvik, men her får du tydeligere og sikrere svar. NIPT tas ved hjelp av en blodprøve og er helt risikofritt. Kub og NIPPT er ikke et tilbud til alle enda, kun for de over 38 år. Det er vedtatt at det skal bli tilgjengelig for alle i løpet av 2021, men man vet ikke helt når det skjer enda. Du bør på forhånd tenke over hvorfor du vil ta testen, og hvordan du vil forholde deg til et resultat som kanskje ikke blir det du hadde håpet på.

Partner

Nærhet og lyst

Det er generelt akseptert at den som bærer frem barnet, mister sexlysten under svangerskapet, men faktum er at det er ganske vanlig at også partneren har mindre sexlyst. Eller mer, noe som også kan gjelde den som er gravid. Det er ganske enkelt umulig å si hvordan det vil bli hos akkurat dere, og uansett vil det sannsynligvis variere i de ulike fasene av svangerskapet. Løsningen på dette er selvfølgelig kommunikasjon. Snakk med hverandre regelmessig, og fortell ærlig hvordan dere føler dere, og hva dere har lyst til. Nærhet er like viktig som alltid, men det finnes mange måter å skape nærhet på. Uansett hva dere gjør, kan det være greit å vite at sex under svangerskapet ikke skader barnet.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...