week8

Uke 8

BARNET DITT

Merkelige proporsjoner

Barnet er nå omtrent 1,5 cm langt og ligner stadig mer på et menneske i miniatyr. Dette bitte lille mennesket har imidlertid veldig rare proporsjoner: Hodet er fortsatt stort i forhold til overkroppen og mye større enn underkroppen. Men kroppen retter seg stadig mer opp, og du kan tydelig se det som skal bli armer, bein og føtter. Det er full aktivitet i livmoren: Barnet beveger seg hele tiden og hviler bare i korte stunder om gangen. Bevegelsesimpulsene fra hjernen når nå helt ut i armer og bein, og via nervesystemet får musklene signaler om hva de skal gjøre. Samtidig sendes det også informasjon tilbake til hjernen fra de ytre delene av kroppen. At barnet nå kan bevege seg, er viktig for den videre utviklingen av muskler og ledd. Du kan fortsatt ikke merke noe til bevegelsene, men de er der. Denne uken begynner også utviklingen av sanseorganene og de viktigste indre organene – akkompagnert av hjertets regelmessige slag. Nå kan vi dessuten feire at morkaken er selvforsynt med hormoner.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Overmenneskelig luktesans?

Har du begynt å reagere sterkere på dufter, og er favorittduften din plutselig blitt helt motbydelig? Det kan du takke hormonene for … Det er dessverre bare å godta situasjonen, prøve å unngå det som gir deg ubehag, og huske at det som regel går over. Kanskje merker du små stikk og noe som minner om svake menstruasjonssmerter? Det skyldes at den voksende livmoren, som nå er på størrelse med en appelsin, strekker ut leddbåndene. Selv om det fortsatt ikke synes på utsiden at det vokser et lite liv inne i deg, blir barnet hele tiden større og tar stadig mer plass. Får du en liten blødning i første tredjedel av svangerskapet, kan det være godt å vite at det er nokså vanlig og slett ikke trenger å være et tegn på spontanabort. Hvis du derimot føler stadig sterkere smerter i forbindelse med blødningen, og hvis blødningen vedvarer eller øker, bør du ta kontakt med helsepersonell. Går du og gleder deg over graviditeten i hemmelighet? Mange synes det ennå er litt for tidlig å fortelle familie og venner at de venter barn. Men det kan jo likevel hende at du har lyst til å prate med noen eller spørre om noe. Å snakke med andre i samme situasjon på Foreldrepraten kan derfor føles godt.

PARTNER

Allsidig stemning

Under svangerskapet er det helt normalt at partneren din har humørsvingninger. Det skyldes selvsagt hormonforandringene som skjer i kroppen. Dessuten er det jo ikke spesielt lett å være i godt humør hvis man føler seg trøtt eller er kvalm. Kanskje har du allerede vært gjennom et svangerskap og husker hvordan det kunne være, med både opp- og nedturer? Er dette det første barnet ditt, er det viktig å forstå at akkurat dette kan være en tung periode. Spør hva du kan gjøre for å støtte partneren din best mulig. En vanlig følelse under svangerskapet er bekymring. Både for barnet og for at noe skal skje med deg som partner. Det kan virke merkelig, men også det er en måte å forberede seg til foreldrerollen på. Den beste måten å takle bekymringene på er å snakke om dem med hverandre. Kanskje kan dere vente med enkelte ting hvis de bare skaper unødig bekymring?